Oriešky predstavujú nielen skvelú pochúťku, ale aj zdravú potravinu. Sú plné cenných látok, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. Keďže je ich množstvo rozličných druhov, každý si vyberie podľa vlastnej chuti. Dnes vám prinášame článok o potravine, ktorá sa úplne bežne zaraďuje medzi orechy, no realita je trochu iná. Reč je o obľúbených arašidoch. Sú lacné aj dobre dostupné a súčasťou nášho jedálnička by mali byť z viacerých dôvodov. V nasledujúcom článku sa dozviete, aké sú účinky arašidov a ako ich konzumovať.
Zoznámte sa s podzemnicou olejnou!
Arašidy, známe tiež ako búrske oriešky, sú semená rastliny, nazvanej podzemnica olejná. Táto bylina patrí do čeľade bôbovité, podobne ako hrach, fazuľa či sója. Populárne arašidy teda zaraďujeme skôr medzi strukoviny. Plodom je totiž struk, ktorý je v tomto prípade typicky zavŕtaný do zeme a to do hĺbky okolo 5 centimetrov. V ňom je umiestnených niekoľko semien, teda búrskych orieškov. Tie sú ešte obalené červenohnedým oplodím. Podzemnica olejná dorastá do výšky asi 70 centimetrov, vyzerá ako malý krík a má pekné kvety žltej farby.
Táto kultúrna rastlina je pestovaná predovšetkým v subtropickom či tropickom podnebnom pásme. Jej domovom je pravdepodobne Južná Amerika, kde bola spočiatku pestovaná ako krmovina pre dobytok. Súčasťou nášho jedálnička sa arašidy stali až v 19. storočí. V súčasnej dobe je podzemnica pestovaná pre svoje semená, z ktorých sa, okrem iného, vyrába i tradičné arašidové maslo či olej. Medzi najväčších producentov búrskych orieškov zaraďujeme v súčasnosti Čínu, Indiu či Spojené štáty americké.
Odporúčame: Toto sú najlepšie slané recepty z kysnutého cesta! Vyskúšaš?
Arašidy sa jednoducho oplatí konzumovať
Arašidy sú až z 50 percent tvorené tukmi, pričom z veľkej časti ide o zdravé tuky, ktoré sú pre ľudský organizmus nesmierne dôležité. Nachádzajú sa v nich omega-3 aj -6 mastné kyseliny. Značný podiel z hmotnosti arašidov tiež predstavujú bielkoviny či vláknina. Zabudnúť nemôžeme ani na minerálne látky a vitamíny. Semená podzemnice olejnej vám doplnia vitamín E aj mnohé z vitamínov skupiny B a taktiež draslík, fosfor, mangán či horčík. Navyše obsahujú vzácnu látku resveratrol. Ide o silný antioxidant, ktorý, okrem iného, vplýva napríklad na regeneráciu buniek či správnu činnosť srdca.
Arašidy majú blahodarný vplyv aj na trávenie a metabolizmus. Podporujú vyprázdňovanie a predstavujú dobrý zdroj energie, ktorý človeka zasýti na dlhšiu dobu a ochráni ho tak pred návalmi vlčieho hladu. Búrske oriešky majú vplyv na znižovanie hladiny zlého cholesterolu. Pozitívne ovplyvňujú aj úroveň cukru v krvi a predstavujú dobrú prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Zabudnúť nemôžeme ani na blahodarný vplyv arašidov na činnosť mozgu. Podporujú koncentráciu a zlepšujú pamäť.
Čo s nimi a koľko ich zjesť?
Arašidy nie sú vôbec drahé, sú dobre dostupné a predávajú sa v najrozličnejších verziách. Dajú sa zohnať lúpané či nelúpané. Navyše si môžete pochutnať na arašidoch slaných a pražených, obalených v čokoláde či arašidoch s medom. Takéto pochúťky by sa však v jedálničku mali nachádzať skôr príležitostne. Pre telo sú totiž najzdravšie najmä prírodné nesolené arašidy. Aj pri ich konzumácii sa však treba ovládať. Predsa len ide nielen o zdravú, ale zároveň aj vysoko kalorickú potravinu. Hrsť arašidov denne by mala byť v poriadku.
Búrske oriešky si môžete vychutnať i samotné. Predstavujú vhodnú desiatu či olovrant. Taktiež si ich môžete pridať do kaše, jogurtu či smoothie nápoja. Vôbec sa však nemusíte báť s nimi experimentovať. Skúste ich pridať do cestovín, šalátov či ázijských pokrmov. Rovnako si z nich môžete pripraviť chutné arašidové maslo. Stačí, ak vo výkonnom mixéri vymixujete arašidy na jednotnú zmes. Podľa chuti môžete pridať trochu soli alebo medu.
Odporúčame: Čo nerobiť počas menštruácie? Týchto 7 aktivít sa rýchlo vzdaj!