Ľanové semienko - pomocník proti neduhom

Ľanové semienko opisovať určite nemusíme, zameriame sa preto na jeho účinky a využitie. 


Ľanové semienko je potravina, ktorá obsahuje biologicky aktívne látky, a to vápnik, železo, draslík, zinok, vitamín E, niacín, ale aj vysoký obsah omega -3 mastných kyselín.

 

Na ľudský organizmus má celú škálu pozitívnych účinkov – prevencia a liečba rakoviny, prevencia a liečba zvýšeného krvného tlaku, ischemickej choroby srdca, podpora imunity, hygiena hrubého čreva. Rovnako upokojuje aj sliznicu žalúdka, lieči žalúdočné vredy a semienko priložené zvonka zastavuje bolesť.

 

Tieto účinky môžete dosiahnuť už pomocou dennej dávky, ktorá pozostáva z 2-4 čajových lyžičiek mletého semena. Ak semienko nerozžujete, respektíve nepomeliete, prečistí vám síce črevo, ale nevyužijete nič z jeho obsahu. 

 

 

Odporúčame prečítať: Pohánka - obilnina plná zdravia

lan

Zdroj: Shutterstock®

Semienka taktiež zbavujú bolestí vnútorných orgánov. Obklad si pripravíme jednoducho. Ľanové semienka (pomleté či celé) vložíme do pláteného vrecúška, ktoré na desať minút ponoríme do horúcej (nie vriacej) vody. Necháme odkvapkať a čo najteplejšie prikladáme na bolestivé miesto.

 

Pri liečbe kašľa postupujeme nasledovne:


4 polievkové lyžice semienka zalejeme cca s 2 dcl horúcej vody. Necháme postáť približne 2-3 hodiny. Následne precedíme a osladíme medom. Dávka vhodná pre deti - jedna čajová lyžička a pre dospelých 1 polievková lyžica 4-5 krát denne. 

Na podporu hnisania (napríklad na vredy): semienka uvaríme vo vode na hustú kašu, necháme trochu vychladnúť a zabalíme do bavlnenej látky. Vrecúško prikladáme na boľavé miesto.
 

 

Odporúčame prečítať: Ako fungujú naše orgánové hodiny?

semiacka

Zdroj: Shutterstock®

Účinky ľanového semienka je vhodné používať ako na vnútorné, tak i na vonkajšie použitie. Vnútorne semienka znižujú cholesterol, tlak krvi, liečia reumatické zápaly, spevňujú nechty a vlasy. Zvonku liečia popáleniny a majú regeneračné účinky na pokožku, rovnako sú súčasťou mnohých kozmetických prípravkov.

Na trhu dnes nájdete už aj pomleté semeno, ktoré je balené v ochrannej fólii (uskladňujte  v chladničke). Je vhodné pridávať ho do omáčok, polievok, jogurtu či pri pečení do cesta, (Rada: 2 PL zomletého semienka + 15-20 ml vody nahradí 1PL margarínu)

 

 

Odporúčame prečítať: Ako si uskladniť bylinky pred zimou?

olej

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť takzvaný ľanový ,,sliz“: 2 PL semienka (celé) necháme pár hodín postáť v pohári vody, ktorú potom počas dňa vypijeme alebo pridáme do jedla. Celé semienka pridávame do šalátov, omáčok, kaší a cestovín.


Balenie ľanového semienka je k zakúpeniu prakticky v každom obchode za pár centov. Tak prečo jeho účinky nevyužiť?

 

 

Odporúčame prečítať: Víno - elixír života

 

 

OTÁZKA PRE VÁS:

 

Používate ľanové semienka vo svojej kuchyni či na zdravotné

problémy?

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

6 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

22.11.2014 14:08

používam ľanové semienka buď v lete do šalátov alebo keď doma pečiem chlieb

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

22.11.2014 21:30

teraz ani veľmi nie,nahradila som ich chia semienkami i keď lanové sú tiež veľmi zdravé

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

23.11.2014 13:54

nepoužívam ale asi budem po prečítaní na čo všetko sú dobré

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

23.11.2014 20:10

aké dobré pre zdravie je používať ľanové semienka

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

19.04.2016 13:20

používam ich často...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.04.2016 18:28

lanove semienka konzumujem najma v lanovom chlebiku

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE