Ľanové semienko opisovať určite nemusíme, zameriame sa preto na jeho účinky a využitie.
Ľanové semienko je potravina, ktorá obsahuje biologicky aktívne látky, a to vápnik, železo, draslík, zinok, vitamín E, niacín, ale aj vysoký obsah omega -3 mastných kyselín.
Na ľudský organizmus má celú škálu pozitívnych účinkov – prevencia a liečba rakoviny, prevencia a liečba zvýšeného krvného tlaku, ischemickej choroby srdca, podpora imunity, hygiena hrubého čreva. Rovnako upokojuje aj sliznicu žalúdka, lieči žalúdočné vredy a semienko priložené zvonka zastavuje bolesť.
Tieto účinky môžete dosiahnuť už pomocou dennej dávky, ktorá pozostáva z 2-4 čajových lyžičiek mletého semena. Ak semienko nerozžujete, respektíve nepomeliete, prečistí vám síce črevo, ale nevyužijete nič z jeho obsahu.
Odporúčame prečítať: Pohánka - obilnina plná zdravia
Semienka taktiež zbavujú bolestí vnútorných orgánov. Obklad si pripravíme jednoducho. Ľanové semienka (pomleté či celé) vložíme do pláteného vrecúška, ktoré na desať minút ponoríme do horúcej (nie vriacej) vody. Necháme odkvapkať a čo najteplejšie prikladáme na bolestivé miesto.
Pri liečbe kašľa postupujeme nasledovne:
4 polievkové lyžice semienka zalejeme cca s 2 dcl horúcej vody. Necháme postáť približne 2-3 hodiny. Následne precedíme a osladíme medom. Dávka vhodná pre deti - jedna čajová lyžička a pre dospelých 1 polievková lyžica 4-5 krát denne.
Na podporu hnisania (napríklad na vredy): semienka uvaríme vo vode na hustú kašu, necháme trochu vychladnúť a zabalíme do bavlnenej látky. Vrecúško prikladáme na boľavé miesto.
Odporúčame prečítať: Ako fungujú naše orgánové hodiny?
Účinky ľanového semienka je vhodné používať ako na vnútorné, tak i na vonkajšie použitie. Vnútorne semienka znižujú cholesterol, tlak krvi, liečia reumatické zápaly, spevňujú nechty a vlasy. Zvonku liečia popáleniny a majú regeneračné účinky na pokožku, rovnako sú súčasťou mnohých kozmetických prípravkov.
Na trhu dnes nájdete už aj pomleté semeno, ktoré je balené v ochrannej fólii (uskladňujte v chladničke). Je vhodné pridávať ho do omáčok, polievok, jogurtu či pri pečení do cesta, (Rada: 2 PL zomletého semienka + 15-20 ml vody nahradí 1PL margarínu)
Odporúčame prečítať: Ako si uskladniť bylinky pred zimou?
Ako pripraviť takzvaný ľanový ,,sliz“: 2 PL semienka (celé) necháme pár hodín postáť v pohári vody, ktorú potom počas dňa vypijeme alebo pridáme do jedla. Celé semienka pridávame do šalátov, omáčok, kaší a cestovín.
Balenie ľanového semienka je k zakúpeniu prakticky v každom obchode za pár centov. Tak prečo jeho účinky nevyužiť?
Odporúčame prečítať: Víno - elixír života
OTÁZKA PRE VÁS:
Používate ľanové semienka vo svojej kuchyni či na zdravotné
problémy?
www.thinkstockphotos.com