Šošovica je významnou strukovinou. Je tradičnou súčasťou jedálnička mnohých krajín naprieč celým svetom. Ani zďaleka však nie je reč len o zelenohnedej šošovici, ktorú všetci veľmi dobre poznáme. Existujú totiž rozličné odrody, a to napríklad červená šošovica či ušľachtilá čierna šošovica. Ochutnali ste však už semená kajanu indického, ktorým sa často hovorí aj žltá šošovica? V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké výživné látky v sebe táto strukovina ukrýva a či sa oplatí zaradiť ju do jedálnička. Rovnako vám dáme zopár tipov na to, ako si ju čo najviac vychutnať.
Poznáte kajan indický?
Šošovica toor dal je v rozličných kútoch sveta známa pod inými menami. Nazývaná je napríklad aj ako arhar dal a u nás je známa ako holubí hrach či žltá šošovica. V skutočnosti je reč o semenách kajanu indického, ktorý radíme do čeľade bôbovité. Pestovaný je v suchších trópoch po celom svete. Napríklad v Indii ide dnes o jednu z najdôležitejších plodín. Jeho pôvod bol dlho neznámy, pričom sa často hovorilo o tom, že pochádza z Afriky, i keď v súčasnosti je za jeho domovinu považovaná Ázia.
Rod kajan pritom zahŕňa niekoľko desiatok druhov, ktorým sa darí najmä v tropických oblastiach Ázie, Afriky aj Oceánie. Kajan indický je však pestovaný nielen pre svoje semená ukryté v pukavých, podlhovastých a sploštených strukoch. Uplatnenie našiel v gastronómii, no je rastlina je využívaná aj ako krmivo, hnojivo či dokonca liečivo. V tradičnej indickej medicíne sa na liečbu rôznych zdravotných problémov využívajú listy, no taktiež korene iných druhov kajanov.
Pozri aj: Vieš, čo znamená diera v melóne? Nenechaj sa nachytať!
Čo sa v žltej šošovici ukrýva?
Semená kajanu indického ukrývajú množstvo látok, ktoré pre správnu výživu potrebujeme i my. Šošovica je vo všeobecnosti výborným zdrojom bielkovín a toor dal nie je žiadnou výnimkou. V 100 gramovej porcii tejto drobnej žltej strukoviny sa ukrýva cez 20 gramov rastlinných proteínov. Telu doplní mnohé cenné aminokyseliny, a to napríklad i metionín, lyzín či tryptofán. V žltej šošovici sa taktiež ukrýva poriadna dávka vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu našich čriev. Jej dostatok predstavuje prevenciu pred zápchou aj ďalšími zdravotnými ťažkosťami.
Žltá šošovica je rovnako dobrým zdrojom mnohých vitamínov a minerálnych látok. Doplní vám vitamíny skupiny B, a to najmä niacín, kyselinu listovú, tiamín či kyselinu pantoténovú. Z minerálov a stopových prvkov ukrýva najmä vápnik, železo, fosfor, zinok aj draslík. Treba si však dávať pozor na to, že toor dal má približne trikrát viac kalórií ako klasické semená šošovice jedlej. Kým bežná šošovica má na 100 gramovú porciu niečo cez 110 kcal, u semien kajanu ide zvyčajne o asi 340 kcal. Je potrebné myslieť na to najmä v prípade sledovania si príjmu kalórií pri redukcii váhy. Toor dal je však dozaista, podobne ako iné druhy šošovice, vítanou súčasťou jedálnička jedincov s vysokým cholesterolom, vegetariánov a vegánov aj osôb, ktoré sa radi zdravo stravujú.
Ako toor dal uvariť?
Po žltej šošovici toor dal sa môžete poobzerať hlavne na internete alebo v predajniach so zdravými či orientálnymi potravinami. Cena je skutočne vyššia ako pri iných druhoch šošovice. Pohybovať sa môže okolo 3 až 4 eur za 500 gramové balenie. Jej príprava nie je nijak zvlášť náročná, môžete sa držať návodu na prípravu z obalu. Môžeme však povedať, že šošovicu je najskôr nutné prebrať od nečistôt a následne opláchnuť. Toor dal sa odporúča vopred namáčať, a to na dobu aspoň 20 až 30 minút. Šošovicu následne zlejeme a v hrnci k nej pridáme vodu. Na jeden diel strukoviny pritom dávame približne 4 diely vody. Následne varíme do zmäknutia, čo je zvyčajne 30 minút, niekedy trochu dlhšie.
Semená kajanu indického vás prekvapia veľmi príjemnou orieškovou chuťou. Toor dal šošovica predstavuje perfektný základ pre prípravu karí. Využiť ju môžete pri príprave rozličných indických pochúťok, no zároveň sa nemusíte obávať ozvláštniť ňou rozličné mäsité či zeleninové pokrmy. Taktiež sa dokonale hodí na prípravu chutných polievok aj prívarkov či nátierok. Už pri varení ju môžete ochutiť kurkumou. Perfektne sa však k nej hodí aj pikantný mango prášok amchoor, mleté chilli či horčičné semienka. Pridaním rozličných korenín a byliniek navyše zlepšíte stráviteľnosť strukoviny, čo sa môže hodiť pri problémoch s nadúvaním.
Odporúčame: Nevieš zaspať? Máme pre teba jednoduché tipy, ako zaspať rýchlo!