Rasca patrí medzi tradičné kuchynské korenie, ktoré doma nájde snáď každý. Používali ju už v staroveku a dnes slúži najmä na dochucovanie napríklad jedál, mäsa, zemiakov či omáčok.
Bolo by však veľkou škodou rascu využívať iba pri príprave jedál, pretože je prírodným liekom. Skvelá je pri nadúvaní, odvodňovaní a podporuje aj chudnutie. V nasledujúcich riadkoch sa toho o rasci dozviete ešte omnoho viac!
Čo rasca obsahuje?
Rasca, ako ju poznáme, sa získava z rastliny zvanej rasca lúčna, latinsky Carum carvi. Ide v podstate o jej semená, ktoré v kuchyni bežne používame spolu s ostatnými koreninami. Rasca lúčna dorastá až do výšky pol metra a je charakteristická svojimi bielymi kvetmi počas leta.
Jej semienka obsahujú hlavne vodu, ale aj bielkoviny, sacharidy a vlákninu. Sú zdrojom množstva minerálnych látok, ako železo, zinok, horčík, vápnik či draslík. Rasca obsahuje vitamíny A, C a E a mnohé z vitamínov skupiny B. Nachádzajú sa v nej aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, esenciálne oleje a antioxidanty.
Bude vás zaujímať: Ako posilniť imunitu pred letom? Vyskúšajte prírodné a ezo tipy!
Aké má rasca účinky?
Rasca má skutočne blahodarné účinky na náš organizmus. Účinná je hlavne pri tráviacich ťažkostiach, pomáha pri bolestiach brucha, plynatosti a nadúvaní. Rasca ďalej podporuje trávenie, napomáha pravidelnému vylučovaniu a celkovo zlepšuje stav čriev.
Má močopudné účinky, čiže dokáže z tela odstrániť nadbytočnú vodu. Rasca je antiseptická, detoxikačná a podporuje imunitný systém. Dokonca pomáha odstrániť zápach z úst. Pripisované sú jej aj tieto účinky:
- podporuje laktáciu,
- pomáha pri ochrane pokožky pred hubovými a mikrobiálnymi infekciami,
- uvoľňuje nahromadený hlien v dýchacích cestách,
- podporuje krvotvorbu,
- znižuje cholesterol.
Odporúčaný príjem rasce
Ideálny príjem rasce by nemal presiahnuť polovicu polievkovej lyžice v jednom jedle maximálne trikrát do týždňa. Ak ju používate len ako posyp na pokrm, pokojne ju konzumujte každý druhý deň. To však platí v prípade, že ste zdravý. Pri zdravotných ťažkostiach sa totiž rasca v podobe čaju odporúča konzumovať dvakrát denne.
Môže mať rasca nežiaduce účinky?
Rasca predstavuje bežnú koreninu, ktorá v normálnych dávkach so sebou neprináša nežiaduce účinky. Samozrejme, i napriek jej bezpečnosti nie je vhodné to s ňou preháňať. Nadmerné dávky zvyšujú fotosenzitivitu (citlivosť kože na slnko), taktiež môžu spôsobiť nevoľnosť, zvracanie či bolesti hlavy.
Odporúčame: Ako sa zbaviť čiernych bodiek na tvári? Skúste to takto!
Čaj z rasce na tráviace ťažkosti
Príprava rascového čaju vôbec nie je náročná. Potrebujete 2 až 2,5 deci vriacej vody, ktorou zaleje rascu. Prikryte, nechajte lúhovať päť minút a následne sceďte. Ešte teplý čaj po dúškoch vypite. Ak vám jeho chuť nesadne, oslaďte si ho lyžicou medu. Čaj vám pomôže zbaviť sa plynatosti, vracania, hnačky a iných problémov s trávením. Pre zlepšenie stavu si nezabudnite dopriať dve šálky tohto čaju denne.
TIP: Ďalším spôsobom, ako by vám rasca mohla pomôcť s tráviacimi ťažkosťami, je jej priama konzumácia. Ak vás často nafukujú konkrétne jedlá, skúste do nich pridať trochu tejto koreniny. Budete si tak môcť dovoliť aj pokrmy, ktorých ste sa predtým radšej zdržali.
Rasca na chutnutie
Rasca zrýchľuje metabolizmus a podporuje trávenie, čo je ideálne pre zníženie hmotnosti. Ak držíte diétu a snažíte sa nejaké to kilo zhodiť, určite pri príprave jedál po nej siahnite. Pridať ju môžete takmer do všetkého. Veľmi vhodná je na dochutenie nátierok, omáčok i polievok. Prípadne si trochu mletej rasce nasypte ráno do jogurtu.
Rascový olej
Nakoniec máme pre vás ešte jeden tip. Z rasce sa vyrába aj rascový olej lisovaním semien, ktorý má veľmi široké využitie. Výborný je napríklad na posilnenie vlasov. Jednoducho si ho vmasírujte do pokožky hlavy aspoň raz týždenne. Zmiešať ho tiež môžete s inými kozmetickými výrobkami, ktoré bežne používate.
Vitamíny v oleji vlasy poriadne vyživia, posilnia a pomôžu zlepšiť ich štruktúru. Olej môžete dokonca vyskúšať aj na vaše nechty, na tie bude mať rovnako skvelé účinky.
Aktualizovaný článok: 1.6.2023
9 komentárov
Blažena Sádovská
19.07.2017 21:19Rascu používam hlavne v kuchyni, pagáčiky, či iné slané pečivo posypané rascou je výborné Tiež ju pridávam pri varení zemiakov, do polievok. Dodá jedlu vynikajúcu, špecifickú chuť:))
Anna Kristova
14.07.2017 18:29dávam ju rada na pečené mäso
Pavlína Vaksmundská
25.05.2017 22:11Rascu mám rada.Dávam do jedál ,hlavne kapustových .. Aj rímsky kmín je super, na pečené zemiaky..
Milka Damašková
25.05.2017 22:01Poznáme a používame..Že je dobrá na vlasy,metabolizmus, to som netušila.
Monika Filípková
25.05.2017 15:16Zasa som múdrejšia, o rasci som toho toľko nevedela.
Lucia Valková
25.05.2017 13:13Ja z nej okrem varenia robim aj caj.
Mária Maxianová
25.05.2017 12:54máme radi rascu, bohato ju využívame
Daniela Bieliková
25.05.2017 09:06Rasca je super,v kuchyni používam aj rímsku rascu.O takýchto účinkoch tejto obyčajnej koreniny som ani netušila..
Soňa Krátka
25.05.2017 07:39rascu samozrejme bežne používam v kuchyni...o jej účinkoch na vlasy som nevedela