Obľubuješ jedlá na paličke? Vyskúšaj tieto recepty na špízy!

Hoci pokrmy na špíze sa nám prioritne spájajú s letnými grilovačkami, kto tieto zmesi zeleniny, mäsa a iných dobrôt na špajdli či na ihle miluje, ten si ich rád dopraje v priebehu celého roka. Ak patríte medzi tých, ktorí špízy radi pripravujú a ešte radšej konzumujú, vyskúšajte recepty na špízy, ktoré sme pre vás vybrali - jeden pre milovníkov mäsa, druhý pre vegetariánov! Sú chutné, pestré a rýchlo hotové.

Môžete ich buď piecť v rúre, na grilovacej panvici alebo opekať na grile. Pripravte si teda všetko, „čo chladnička dala“ a hor sa do napichovania!

Odporúčame: Čo s nazbieranými šípkami? Predstavujeme ti TOP recepty zo šípok!

mäsový špíz

Zdroj: Shutterstock®

Mäsový špíz

Budete potrebovať (2 porcie):

  • 300 g nových malých zemiakov
  • 150 g kuracích pŕs
  • 70 g cherry paradajok
  • 25 g slaniny
  • 1 PL olivového oleja
  • ½ menšej cukety
  • štipku rasce
  • bobkový list
  • soľ, mleté čierne korenie

Na dip:

  • 2 PL majonézy
  • 1 PL bieleho jogurtu
  • strúčik cesnaku
  • trochu pažítky
  • trochu petržlenovej vňate
  • štipku kryštálového cukru

Postup prípravy:

Nové zemiaky uvarte v šupke, do vody pridajte rascu, bobkový list a soľ. Po vychladnutí zemiakov ich obaľujte v pripravenej slanine. Kuracie prsia a cuketu si nakrájajte na väčšie kúsky, dobre premiešajte so soľou a mletým čiernym korením. Na striedačku napichujte na drevené špajdle alebo kovové ihly zemiaky, cuketu, mäso a celé cherry paradajky. Je dobré najprv špízy prudko opiecť na panvici, až potom ich vložiť do rúry a dopiecť približne na 200 °C, zhruba desať minút. Medzitým si pripravte dip, zmiešaním majonézy, jogurtu, pretlačeného cesnaku, posekanej pažítky, petržlenovej vňate a cukru. Tesne pred podávaním špízy polejte dipom alebo si doň namáčajte jednotlivé kúsky zo špízu.

vegetariánsky špíz

Zdroj: Shutterstock®

Vegetariánsky špíz

Budete potrebovať (2 porcie):

  • 70 g tvrdého syra
  • 25 ml mlieka
  • 1 PL polohrubej múky
  • ½ póru
  • vajíčko
  • soľ a olej

Na dip:

  • 100 ml bieleho jogurtu
  • trochu petržlenovej vňate
  • soľ

Postup prípravy:

Ešte pred nakrájaním dajte pór na chvíľku povariť do vriacej osolenej vody. Keď pór mierne zmäkne, vodu zlejte a nechajte ho vychladnúť. Nakrájajte ho na kolieska, nie však príliš tenké. Na rovnako hrubé kúsky si nakrájajte aj syr a na špajdle alebo ihly napichujte striedavo pór so syrom. V panvici si rozpáľte olej a medzitým v miske zmiešajte vajíčko s múkou a mliekom. Ak bude cestíčko príliš riedke, pokojne ešte prisypte trochu múky. Špízy obaľte z každej strany v cestíčku a položte na panvicu. Vyprážajte z oboch strán, následne nechajte prebytočný olej odkvapkať na papierovej utierke. K špízom podávajte aj dip, pripravený z jogurtu, petržlenovej vňate a štipky soli.

Inšpiruj sa: Recepty z trniek: Priprav si tieto nevšedné, ale zdravé dobroty!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.11.2018 06:36

Špízy radi pripravujeme; väčšinou v štýle „čo chladnička dala“, nakoľko sa táto rýchlovka vždy vyplatí.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

04.11.2018 19:36

až mi slinky tečú na ten zeleninový, inšpirácia na tento týždeň, pre manžela však zasa s mäskom

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

05.12.2018 08:59

vyzera to skvele... ale co uz mozem piect ked mi partner dietuje? :D

Vaše meno:

Jana Pitonakova

Jana Pitonakova

28.12.2018 06:52

Vzdy obdivujem ako krasne maju ugrilovanu tu zeleninu... Mam pocit ze len mne to zhori a mam to take nepekne, az do čierna niekedy

Vaše meno:

Alena Pagáčová

Alena Pagáčová

28.07.2019 17:47

mńam skúsime

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.