Hoci pokrmy na špíze sa nám prioritne spájajú s letnými grilovačkami, kto tieto zmesi zeleniny, mäsa a iných dobrôt na špajdli či na ihle miluje, ten si ich rád dopraje v priebehu celého roka. Ak patríte medzi tých, ktorí špízy radi pripravujú a ešte radšej konzumujú, vyskúšajte recepty na špízy, ktoré sme pre vás vybrali - jeden pre milovníkov mäsa, druhý pre vegetariánov! Sú chutné, pestré a rýchlo hotové.
Môžete ich buď piecť v rúre, na grilovacej panvici alebo opekať na grile. Pripravte si teda všetko, „čo chladnička dala“ a hor sa do napichovania!
Odporúčame: Čo s nazbieranými šípkami? Predstavujeme ti TOP recepty zo šípok!
Mäsový špíz
Budete potrebovať (2 porcie):
- 300 g nových malých zemiakov
- 150 g kuracích pŕs
- 70 g cherry paradajok
- 25 g slaniny
- 1 PL olivového oleja
- ½ menšej cukety
- štipku rasce
- bobkový list
- soľ, mleté čierne korenie
Na dip:
- 2 PL majonézy
- 1 PL bieleho jogurtu
- strúčik cesnaku
- trochu pažítky
- trochu petržlenovej vňate
- štipku kryštálového cukru
Postup prípravy:
Nové zemiaky uvarte v šupke, do vody pridajte rascu, bobkový list a soľ. Po vychladnutí zemiakov ich obaľujte v pripravenej slanine. Kuracie prsia a cuketu si nakrájajte na väčšie kúsky, dobre premiešajte so soľou a mletým čiernym korením. Na striedačku napichujte na drevené špajdle alebo kovové ihly zemiaky, cuketu, mäso a celé cherry paradajky. Je dobré najprv špízy prudko opiecť na panvici, až potom ich vložiť do rúry a dopiecť približne na 200 °C, zhruba desať minút. Medzitým si pripravte dip, zmiešaním majonézy, jogurtu, pretlačeného cesnaku, posekanej pažítky, petržlenovej vňate a cukru. Tesne pred podávaním špízy polejte dipom alebo si doň namáčajte jednotlivé kúsky zo špízu.
Vegetariánsky špíz
Budete potrebovať (2 porcie):
- 70 g tvrdého syra
- 25 ml mlieka
- 1 PL polohrubej múky
- ½ póru
- vajíčko
- soľ a olej
Na dip:
- 100 ml bieleho jogurtu
- trochu petržlenovej vňate
- soľ
Postup prípravy:
Ešte pred nakrájaním dajte pór na chvíľku povariť do vriacej osolenej vody. Keď pór mierne zmäkne, vodu zlejte a nechajte ho vychladnúť. Nakrájajte ho na kolieska, nie však príliš tenké. Na rovnako hrubé kúsky si nakrájajte aj syr a na špajdle alebo ihly napichujte striedavo pór so syrom. V panvici si rozpáľte olej a medzitým v miske zmiešajte vajíčko s múkou a mliekom. Ak bude cestíčko príliš riedke, pokojne ešte prisypte trochu múky. Špízy obaľte z každej strany v cestíčku a položte na panvicu. Vyprážajte z oboch strán, následne nechajte prebytočný olej odkvapkať na papierovej utierke. K špízom podávajte aj dip, pripravený z jogurtu, petržlenovej vňate a štipky soli.
Inšpiruj sa: Recepty z trniek: Priprav si tieto nevšedné, ale zdravé dobroty!