K zime neodmysliteľne patria výdatné jedlá, ktoré nielen zahrejú telo, ale aj pohladia dušu. Jedným z nich je aj fazuľová polievka. Fazuľa je vynikajúci zdroj vitamínov z B-komplexu, ktoré sú dôležité pre nervovú sústavu, zdravé vlasy, pokožku a je aj primeranou náhradou mäsa či rýb. Je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha odbúravať cholesterol, čistí črevá a tým pomáha aj udržiavať štíhlu figúru.
Jej prospešné vlastnosti na organizmus sú nekonečné. Fazuľa podporuje kvalitný spánok, je aj prírodnou viagrou, podporuje dobrú náladu a obsahuje množstvo železa. Avšak nie každému chutí v polievke či v omáčke. Vyskúšajte preto fazuľu na sladko! Tento zaručene chutný koláč vás dokáže príjemne zahriať aj potešiť svojou lahodnou chuťou.
Pochutíš si: RECEPT: Priprav si obľúbené a chutné Oreo cupcakes
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 200 g uvarenej, rozmixovanej a prepasírovanej fazule
- 5 vajec
- 150 g práškového cukru
- ½ lyžičky vanilky
- 100 g mletých vlašských orechov
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 2 lyžice rumu
Karamelový krém :
- 180 g kryštálového cukru
- 230 ml šľahačkovej smotany
- 250 g mascarpone
- 1 plátok želatíny
- Opražené mandle a mandľové lupienky
Vyskúšaj: Recept: Neodolateľný pohár Horúce jablko
Postup:
Ako prvé si pripravíme krém. V menšom hrnci si rozpustíme cukor a pripravíme z neho karamel. Následne prilejeme zohriatu šľahačku a dobre premiešame. Medzi tým, ako necháme zmes chladnúť, vložíme si plátok želatíny do studenej vody asi na 10 minút. Napučanú želatínu potom zamiešame do vychladnutej karamelovej zmesi a dáme do chladničky.
Korpus si pripravíme zo žĺtkov a cukru, ktoré vyšľaháme do peny a pridáme fazuľu, orechy, kypriaci prášok a rum. Cesto poriadne premiešame a pridáme vyšľahaný sneh z bielkov. Aby sme si prácu uľahčili, rozdelíme si cesto do dvoch rovnakých foriem, do ktorých vložíme papier na pečenie. Cesto pečieme na 180°C zhruba 30 minút. Dostaneme tak dva korpusy, medzi ktoré dáme krém.
Musíš vidieť: Hrnčekový recept na acidkový koláč. Tak lahodný a vláčny!
Krém vyberieme z chladničky a zamiešame doň mascarpone. Následne ho natrieme na oba vychladené korpusy, posypeme mandľami a lupienkami. Dobrú chuť.
Tip: Aby vás fazuľa nenadúvala, namočte ju na minimálne 12 hodín do studenej vody. Pred varením ju ešte opláchnite a varte ju dostatočne dlho, pretože surové plody sú toxické.
Pozri aj: Recept: Čokoládovo - baklažánové brownie