Pamätáte si aj vy z detstva, ako vám vaše mamy hovorievali, že by ste mali jesť mrkvu, špenát alebo iné druhy zeleniny? Vraj preto, aby sme lepšie videli a boli zdraví. No niektorí z nás si na tieto suroviny vytvorili akúsi averziu a nechuť, vďaka ktorej ich prestali jesť úplne. Ale, pokiaľ sa jedna práve o mrkvu, tak by sme ju nemali zatracovať, pretože patrí k vďačným druhom zeleniny, ktorá sa dá uvariť na množstvo rôznych spôsobov. Už len taká mrkvová krémová polievka má niečo do seba. Ale čo taký mrkvový koláč, ktorý zachutí každému členovi domácnosti? Je zdravší a zároveň veľmi chutný.
Mrkva je zdravá a tento zákusok je navyše jednoduchý na prípravu. Ide totižto o hrnčekový recept, pri ktorom stačí zmiešať všetky ingrediencie a dať pripravené cesto upiecť. Tak neváhajte a spravte si spolu s portálom cvicte.sk aj vy tento chutný zákusok.
Odporúčame: RECEPT: Najlepšie jablkovo – tvarohové pité ako od babičky
Na mrkvový koláč budete potrebovať:
- 2 hrnčeky strúhanej mrkvy
- 2 hrnčeky strúhaného kokosu
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček špaldovej hladkej múky
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžica mletej škorice
- ¾ hrnčeka kokosového oleja
- ¾ hrnčeka trstinového cukru
- 1 kvalitnú horkú čokoládu na varenie
- 1 lyžica ghee masla
Všetky vyššie menované suroviny, okrem ghee masla a horkej čokolády, zmiešame v jednej miske. Menší plech vystelieme papierom a vylejeme do nej pripravenú zmes. Mrkvový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C, a to približne 30 minút. Po upečení koláč necháme vychladnúť.
Keď bude koláč vychladnutý, tak si dáme do hrnca ghee maslo a nakrájanú čokoládu na varenie. Čokoládu si dáme roztopiť do vodného kúpeľa a následne celý koláč ňou polejeme. Necháme stuhnúť a podávame.
Výživové hodnoty (1 porcia): 220 kcal, 17 g tuku, 3 g bielkovín, 14 g sacharidy
Viac chutných receptov tiež nájdete v kuchárke – ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2. A navyše teraz s kódom „KZK10“ získate pri jej kúpe 10 % zľavu!