Ste fanúšikom tradičných ovocných dezertov? Prinášame vám tip na fantastické kváskové ovocné koláče! Ovocné koláče z kysnutého cesta na plechu patria medzi najobľúbenejšie domce koláče. Ich výhodou je veľká variabilita ovocia – čerstvé, mrazené, kompótové. Dajú sa použiť takmer všetky druhy – slivky, marhule, ríbezle všetkých farieb, čerešne, čučoriedky, ostružiny, rebarbora, jahody …. Ako ďalší variant je pridanie tvarohu pod ovocie.
Kváskové pečenie a ovocný koláč z kvásku
Ovocné koláče z kysnutého cesta na plechu patria medzi najobľúbenejšie domáce koláče. Ich výhodou je veľká variabilita ovocia – čerstvé, mrazené, kompótové .
Dajú sa použiť takmer všetky druhy – slivky, marhule, ríbezle všetkých farieb, čerešne, čučoriedky, ostružiny, rebarbora, jahody…. Ako ďalší variant je pridanie tvarohu pod ovocie.
Každá domácnosť má svoj zaručený recept na kysnuté cesto a často sa dedí po babičke :) Aj na internete je veľké množstvo receptov a môžete si vybrať ten najvhodnejší pre vás. Ja som sa naučila robiť cesto bez váženia, ale pri kváskovom dodržiavam presnejšie množstvá a zatiaľ sa mi vždy podarilo.
Kváskové ovocné koláče recept
Večer pred pečením si rozkvaste kvások, ktorý čaká na svoju príležitosť v chladničke. Vyberte ho (množstvo asi 4 polievkové lyžice) a pridajte 100 g celozrnnej špaldovej múky a 120 ml vody. Všetko dobre premiešajte, nádobu zakryte a nechajte na teplom mieste do rána kysnúť.
Doba potrebná na rozkvasenie je podľa mojich skúseností 6 – 12 hodín.
Odporúčame: Čerešňový koláč - s posýpkou alebo s tvarohom? Máme TOP tipy a recepty!
Pečenie koláče na ďalší deň - ráno pridajte tieto suroviny:
- 200 ml mlieka (používam bez laktózy, ale dá sa požiť aj rastlinné alebo domáce mlieko)
- 2 žĺtky (môžete vynechať)
- 100 ml kokosového tuku, alebo kvalitného oleja podľa vášho výberu
- 80 g trstinového cukru (môžete nahradiť cukrom z kokosových kvetov)
Tieto 4 ingrediencie zmiešajte v miske a pridajte k pripravenému kvásku, dobre premiešajte (nešľahajte).
Odporúčame tiež: Inšpirácia: Účesy k vode
Recept na kváskové cesto - pridajte tieto ďalšie ingrediencie:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- štipku soli
- nastrúhanú kôru z bio citrónu
Všetko dobre zmiešajte a vypracujte kysnuté cesto. Malo by byť redšie, teda nie tuhé.
Misku s cestom prikryte a nechajte kysnúť. Pri kvásku to trvá dlhšie, tak rátajte 4 – 6 hodín. Veľmi záleží na teplote v miestnosti a kvalite (sile) základného kvásku.
Po vykysnutí cesto roztiahnite na tukom vymazaný plech (cesto vystačí na bežný plech, ak chcete hrubšie cesto použite menší plech). Ak máte kyslé ovocie, posypte cesto trstinovým cukrom, ale môžete použiť aj ochutený tvaroh, alebo mleté orechy so škoricou. Naukladajte husto ovocie a nasypte posýpku podľa výberu.
Ja som použila plátky mandlí, ale chutné sú aj sekané orechy, mak, alebo ovsené vločky s cukrom a maslom alebo klasickú ”mrveničku”.
Koláč pečte pri teplote 180°C cca 35 minút.
Odporúčame prečítať: Recept bez lepku: Tartaletky so sezónnym ovocím
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Aktualizované na 09.06.2024
Aktualizovaný článok: 09.06.2024