Žiadne dieťa a ani dospelý človek neodolá takej pochúťke akou je pizza. Niekto ju miluje na sladko, niekto na slano a niekto si kombinuje viacero chutí, vďaka čomu je jeho pizza takým mixom rôznych surovín. Kým sa vedú polemiky o tom či pizzu s ananásom možno považovať za pizzu, niekde sa podáva s čučoriedkami, arašidovou nátierkou či inými exotickými surovinami. Ako sa vraví, proti gustu žiaden dišputát a ak vám takáto pizza chutí, tak si ju pokojne doprajte.
My sme si tentokrát dopriali pizzu s medvedím cesnakom. Medvedí cesnak sme si doslova zamilovali, čoho dôkazom je niekoľko receptov, ktoré môžete nájsť na našom webe KAMzaKRASOU.sk. Do zásoby sme si spravili maslo s medvedím cesnakom, v mrazničke už máme aj bujón s medvedím cesnakom, no chutila nám aj bryndzová nátierka s medvedím cesnakom. Tentokrát sme nim ochutili pizzu! Ak ste aj vy tie tipy, ktoré pizzou nepohrdnú, tak si ju spravte spolu s nami.
Odporúčame: Najlepšie recepty z lístkového cesta podľa KAMzaKRASOU.sk
Na pizzu budete potrebovať:
- pizzové cesto
- pesto z medvedieho cesnaku
- rajčinovú drť alebo kečup
- 8 až 10 plátkov šunky
- malú plechovku kukurice
- mozzarellu v celku aj strúhanú
- hrsť medvedieho cesnaku
V tomto prípade si môžete prípravu pizze trošku zjednodušiť. V obchode totižto nájdete hotové pizzové cesto, ktoré stačí roztiahnuť na plech a „dozdobiť“ podľa vlastnej chute. Hotové pizzové cesto aj s papierom na pečenie roztiahneme na plech a potrieme. Na potretie použijeme pesto z medvedieho cesnaku. Ak ho nemáte, tak ho môžete nahradiť aj obyčajným olivovým olejom. Následne cesto potrieme rajčinovou drťou alebo kečupom, poukladáme šunku, kukuricu, poriadne poumývane listy medvedieho cesnaku. Napokon pridáme na plátky nakrájanú mozzarellu, no ak máte radi viac syrovú pizzu, tak ju navyše posypte aj strúhanou mozzarellou.
Pizzu dáme piecť do rúry a po dopečení servírujeme. Pokojne k nej môžete podávať vínko, vďaka ktorému sa budete cítiť ako v Taliansku. Prajeme vám dobrú chuť!
Vyskúšaj tiež: RECEPT: Falošné halušky na zdravší spôsob, ale rovnako skvelé!
Cuketová pizza s medvedím cesnakom
- 1 väčšia cuketa
- 1 cibuľa
- 1 cesnak
- 2 vajíčka
- 2 lyžice pomletých ovsených vločiek
- 3 paradajky
- olej
- soľ
- nastrúhaný tvrdý syr
- medvedí cesnak
Cuketu si poriadne umyjeme a nastrúhame najemno. Osolíme a necháme aspoň 15 minút odstáť, aby pustila šťavu. Následne šťavu zlejeme a cuketu v rukách vyžmýkame. K cukete pridáme pomleté ovsené vločky a preložíme do zapekacej misky. Cesto rozprestrieme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 15 minút.
Paradajky a cibuľu si nakrájame nadrobno a orestujeme na rozohriatom oleji. Pridáme prelisovaný strúčik cesnaku a chvíľu podusíme.
Upečené cesto vytiahneme z rúry a na vrch rozotrieme pripravenú zmes. Na záver posypeme strúhaným syrom. Zapečieme v rúre. Pečieme približne 10 minút. Pred podávaním posypeme nakrájaným medvedím cesnakom.
Pizza s medvedím cesnakom bez kysnutia
Na cesto na pizzu potrebujete:
- 350 g hladkej múky
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 ml teplej vody
- soľ a čierne mleté korenie
Na dozdobenie pizze:
- približne hrsť lístkov medvedieho cesnaku
- 200 g mozzarelly
- 400 g paradajok v konzerve
- 3 lyžice olivového oleja
- 50 g kukurice
Do väčšej misky nasypeme múku, pridáme soľ a korenie, olivový olej – začneme miesiť cesto, do ktorého postupne pridávame teplú vodu. Pripravíme si tak vláčne cesto, ktoré bude tvoriť základ na domácu pizzu. Hotové cesto prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme chvíľu odstáť.
Medzitým si pripravíme prísady na dozdobenie. Na panvici rozohrejeme olej a chvíľku orestujeme nasekané lístky medvedieho cesnaku. Pridáme nakrájané paradajky z konzervy, soľ a korenie. Dusíme približne 5 minút.
Dáme si vyhriať rúru na 180 °C. Kým sa rúra rozohreje, cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a rozvaľkáme do tvaru kruhu. Cesto potrieme olejom a dáme zapiecť do rúry na 2 minúty.
Cesto vytiahneme a potrieme pripravenou zmesou. Na vrch poukladáme na plátky nakrájanú mozzarellu a posypeme kukuricou. Pizzu opäť pečieme približne ďalších 10 minút.
Aktualizovaný článok: 18.4.2023