Väčšina gazdiniek pripravuje vianočnú polievku podľa rodinného receptu, ktorý sa v rodine traduje už desaťročia.
Tieto recepty však nemusia chutiť každému, a preto sa môžete inšpirovať jednou z mnohých variácií na vianočnú polievku, ktorej základom je kapusta. Vianočná kapustnica je totiž najznámejšia z polievok, na ktorých si pochutnávame počas Vianoc.
Ingrediencie:
- 50 g anglickej slaniny Mecom
- 1 sviatočná klobása Mecom
- 500 g kvasenej kapusty
- 100 g sušených hríbov
- 10 ks sušených sliviek
- 1,5 dcl smotany na varenie
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
Odporúčame prečítať: Recept: Osviežujúce kanapky s broskyňou
Odporúčame prečítať: Recept: Šalát so šunkou na cesty
Príprava:
Kvasenú kapustu spolu so sušenými hríbmi, slivkami, nakrájanou klobásou a slaninou vložíme do hrnca a podlejeme 0,5 l vody. Všetko necháme variť na miernom ohni jednu hodinu. Potom polievku zahustíme – v 2 dcl vody rozmiešame 2 polievkové lyžice hladkej múky, 1,5 dcl smotany na varenie, všetko precedíme cez sitko a vlejeme do kapustnice.
Necháme chvíľu variť a kapustnica je hotová. Pri podávaní môžeme dozdobiť kyslou smotanou a opečenou slaninou.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Recept: Pečené klobásy na čiernom pive
Odporúčame prečítať: Recept: Cestovinový šalát s parmezánom
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová