Recept: Vianočná kapustnica

Väčšina gazdiniek pripravuje vianočnú polievku podľa rodinného receptu, ktorý sa v rodine traduje už desaťročia.

 

Tieto recepty však nemusia chutiť každému, a preto sa môžete inšpirovať jednou z mnohých variácií na vianočnú polievku, ktorej základom je kapusta. Vianočná kapustnica je totiž najznámejšia z polievok, na ktorých si pochutnávame počas Vianoc.

 

Ingrediencie:

 

Odporúčame prečítať: Recept: Osviežujúce kanapky s broskyňou

Vianočná kapustnica

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Recept: Šalát so šunkou na cesty

Vianočná kapustnica

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Kvasenú kapustu spolu so sušenými hríbmi, slivkami, nakrájanou klobásou a slaninou vložíme do hrnca a podlejeme 0,5 l vody. Všetko necháme variť na miernom ohni jednu hodinu. Potom polievku zahustíme – v 2 dcl vody rozmiešame 2 polievkové lyžice hladkej múky, 1,5 dcl smotany na varenie, všetko precedíme cez sitko a vlejeme do kapustnice.

 

Necháme chvíľu variť a kapustnica je hotová. Pri podávaní môžeme dozdobiť kyslou smotanou a opečenou slaninou.

 

Dobrú chuť!

 

 

Odporúčame prečítať: Recept: Pečené klobásy na čiernom pive

Vianočná kapustnica

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Recept: Cestovinový šalát s parmezánom

Vianočná kapustnica

Zdroj: Shutterstock®

Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

27 komentárov

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

18.12.2017 06:26

Ja pripravujem podobne, akurát bez smotany a múky :)

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

18.12.2017 06:50

stedrovečerné menu bez kapustnice si neviem predstaviť

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

18.12.2017 07:58

ja pridávam ešte klobásu a sušené jablká

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

18.12.2017 09:00

u nás sa kapustnica varí na nový rok...... bez domácich sušených hríbov,sušených sliviek a klobásky si ju neviem prestaviť a samozrejme kyslá kapusta musí byť rozhodne domáca.....

Vaše meno:

benynka

benynka

18.12.2017 09:34

Jedinýkrát v roku robíme kapustnicu bez mäsa, len kapusta, hríby, slivky, jabĺčka a smotana lebo to máme aj s manželom zvyk z detstva, že na Štedrý deň sa nemohlo jesť mäso (preto sa jedáva ryba) a ostalo nám to až doteraz, takže nikdy v roku nejeme takú kapustnicu ako na Vianoce.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.12.2017 13:15

Okrem slaninky presne môj recept.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

18.12.2017 13:20

podobnú pripravujem na Silvestra a pridám udené a klobásku.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

18.12.2017 14:07

Asi poviem starú známu pravdu- tá od mamy je naj... :) Nepotrebuje žiadne vylepšenia :)

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

18.12.2017 15:18

do vianočnej kapustnice dávame údené mäso,klobásu,hríby,sušené slivky a varíme ju z kapustovej vody.kapusty iba toľko,koľko sa pri naberaní na hrnček prichytí/čiže iba trochu/.patrí tam samozrejme cibuľa a smotana./cibuľa celá sa vyvarí/.

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

18.12.2017 17:41

Už sa na kapusticu veeeeeľmi teším :) minulý rok som si jej moc nedopriala :(

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

18.12.2017 17:46

môj manžel varí raz za rok a to kapustnicu a je výborná

Vaše meno:

Katarina S

Katarina S

18.12.2017 18:39

Varím obdobnú, akurát bez sliviek.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

18.12.2017 18:55

Každý má určite svoj dlhoročný recept. Ja taktiež , od mojej nebohej maminky.. Dávam do Kapustnice veľa údeného - krkovička , rebrá , klobásy.. Nechám variť všetko s kapustou a hubami , viac ako hodinu ..Zemiaky varím zvlášť ,a potom už len zápraška z masti ,slaniny ,cibule, červenej sl. papriky a múky , šup do polievky a HOTOVO ;-) Je úžasná táto Vianočná polievočka..

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

18.12.2017 19:33

Niet nad dobrú kapustnicu,na Vianoce však robím redšiu s tenkými rezancami,takúto hustú skôr na Silvestra

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

18.12.2017 20:21

každý má svoj obľúbený recept na kapustnicu a táto môže tiež byť chutná...

Vaše meno:

janko komada

janko komada

18.12.2017 20:50

už sa teším na vianočnú kapustnicu

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

18.12.2017 21:04

Vyzerá výborne
U nás tradícia kapustnice nie je a ani nikdy nebola, ale namiesto šošovicovej alebo hríbovej by som sem tam takú kapustnicu uvítala

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

18.12.2017 21:53

mňam milujem kapustnicu, robím podobne a je najlepšia

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

19.12.2017 06:06

Robím podobnú bez smotany.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

20.12.2017 14:57

A konecne kapustnica ako ma byt, mne sa zdalo, ze uz iba my ju pripravujeme bez masa s kuskom klobasy. My ju vsak nezahustujeme a smotanu si pridavame az na tanieri.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

21.12.2017 16:33

na štedrý deň ju varím bez mäsa ... až na ďalší deň aj s klobásou a udeným mäsom , pridávam aj rajčinový pretlak ;)

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

24.12.2017 15:05

robíme nápodobne, ale bez smotany

Vaše meno:

Lenka Pisarčíková

Lenka Pisarčíková

28.12.2017 15:30

hmm, myslím si, že tá slanina je tam úplne zbytočná, len pokazí chuť

Vaše meno:

Miroslava Bubáková

Miroslava Bubáková

01.01.2018 23:33

Milujem kapustnicu....niekedy si ju uvarime aj pocas roka:):

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

07.01.2018 18:25

Výborná kapustnica.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

05.09.2018 22:01

Robievam trošku inak

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

31.10.2022 19:13

Takúto robím na Silvestra

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.