Aj vy máte doma počas sezóny vždy veľa cukety? Ak ste jej milovníkom, určite máte vo svojej domácej kuchárke nejaké overené recepty aj vy a plná chladnička cukety pre vás nie je žiadnym problémom. Ak naopak cuketu veľmi nemusíte, je to veľká škoda, pretože ide o veľmi prospešnú potravinu. Prečo zaradiť cuketu do jedálnička?
Na čo je dobrá cuketa? Je ľahko stráviteľná, nízkokalorická, no zároveň bohatá na živiny. Ukrýva vlákninu, viaceré vitamíny skupiny B, taktiež draslík, vápnik či horčík. Má priaznivý vplyv na tráviaci trakt a oplatí sa ju konzumovať aj pri problémoch s vysokým cholesterolom.
Ak ste jej ešte neprišli na chuť, možno je problém v tom, že ste ešte nenašli ten správny spôsob, ako ju pripraviť. Ako spracovať hoc aj kvantum cukety? My dozaista odporúčame cuketu naplniť a zapiecť, použiť pritom môžete ingrediencie, ktoré obľubujete. Výsledok vás dozaista nadchne.
My vám dnes prinášame hneď päť inšpirácií na zapekané a plnené cukety, ktoré si zamilujete! Ktorú verziu zapekanej cukety si zamilujete? Bude to zapekaná cuketa s mozzarellou na taliansky spôsob alebo nejaká verzia s mäsom? Všetky tieto cuketové recepty musíte vyskúšať, pretože ide o zdravé rýchlovky!
Vyskúšaj aj: RECEPT: Najlepšie slaninové muffiny s jarnou cibuľkou
1. Fantastická zapekaná cuketa plnená mletým mäsom
Potrebovať budeme:
3 stredne veľké cukety,
500 g mletého mäsa (napríklad hovädzieho či morčacieho),
1 väčšiu cibuľu,
2 až 3 strúčiky cesnaku,
2 väčšie paradajky,
150 g tvrdého syru,
soľ, korenie, prípadne bylinky na dochutenie.
Postup: Ako prvé si umyté cukety pozdĺžne rozrežeme a vydlabeme dužinu, ktorú odložíme do misky na neskôr. Potom si na panvici s trochou olivového oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme cesnak, mäso a na malé kúsky nakrájané paradajky aj dužinu z cukety.
Dochutíme koreninami a necháme poriadne udusiť. Hotovou zmesou naplníme cukety. Tie poukladáme na plech či do zapekacej misky a dáme piecť pri teplote 180 °C. Pečenie cukety trvá asi 35 až 40 minút.
Asi 15 minút pred dopečením cukety ešte posypeme nastrúhaným syrom a ten necháme v rúre rozpustiť a zapiecť. Podávame samotné, s čerstvým zeleninovým šalátom či varenými zemiakmi.
Pozri aj: Ako podporiť zdravie čriev? Objavte indiánsky elixír života!
2. Šťavnatá zapekaná cuketa s mozzarellou na taliansky spôsob
Ak obľubujete taliansku kuchyňu, určite vyskúšajte cuketu na taliansky spôsob. Chýbať nebude prosciutto, mozzarella ani paradajky. Pripravíme si:
2 väčšie cukety,
1 väčšiu cibuľu,
2 strúčiky cesnaku,
10 plátkov prosciutta,
3 až 4 paradajky,
1 mozzarellu, podľa chuti trochu parmezánu,
soľ, korenie a čerstvú bazalku.
Ako sa pripravuje zapekaná cuketa s mozzarellou: Cukety opäť umyjeme, rozrežeme a vydlabeme. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na panvičke, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a nakrájané prosciutto. Po chvíli pridáme aj nakrájanú dužinu z cukety a pokrájané paradajky.
Osolíme, okoreníme a pridáme aj nasekanú bazalku. Hotovou zmesou naplníme cukety a dáme piecť do rúry. Opäť postačí asi 35 až 40 minút pečenia. Pred dopečením necháme na cukete zapiecť kolieska mozzarelly a parmezán.
Prílohu volíme podľa chuti. Zapekaná cuketa s mozzarellou sa môže hodiť napríklad aj k opekaným zemiačikom. Prosciutto cuketa na taliansky spôsob vám isto zachutí!
Odporúčame: Chutný a rýchly obed zo špargle – tieto recepty musíš skúsiť!
3. Výborná zapekaná cuketa s červenou šošovicou
Ak chcete pripraviť z cukety chutný vegetariánsky pokrm, no stále výživný a sýty, skúste plnku z červenej šošovice. Potrebovať budeme:
2 väčšie cukety,
100 až 150 g červenej šošovice,
1 cibuľu,
0,5 konzervy lúpaných krájaných paradajok,
2 strúčiky cesnaku,
100 g tvrdého syru,
soľ, korenie.
Postup: Cukety rozkrojíme, vydlabeme, vnútro odložíme. Ako prvé si uvaríme červenú šošovicu. Mäkká je do 10 minút. Na panvici s trochou olivového oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačené strúčiky cesnaku, pridáme lúpané paradajky, nakrájanú dužinu z cukety a šošovicu.
Všetko spolu udusíme, ochutíme soľou, korením a podľa chuti pridáme trochu chilli. Zmesou naplníme cukety a pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 30 až 40 minút. Pred koncom pečenia opäť necháme na cuketách zapiecť syr. Toto zeleninové jedlo je skvelou voľbou na dni, keď nechcete variť z mäsa.
Vyskúšaj aj: RECEPT: Cuketovo-feniklová polievka pre labužníkov
4. Rýchla zapekaná cuketa s hubami
Milovníci húb si dozaista vychutnajú cuketu plnenú šampiňónmi. Potrebovať budeme:
2 väčšie cukety,
250 g čerstvých šampiňónov,
1 väčšiu cibuľu,
2 až 3 strúčiky cesnaku,
1 menší pór,
150 g tvrdého syra,
soľ, korenie.
Postup: Ako prvé si opäť pripravíme cukety, čiže ich umyjeme, rozrežeme, vydlabeme a umiestníme do zapekacej misky. Na panvici osmažíme cibuľku s pretlačeným cesnakom, pridáme na kolieska nakrájaný pór, na menšie kúsky nakrájané šampiňóny aj pokrájanú dužinu z cukety.
Dochutíme soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami. Pod pokrievkou dusíme na miernom plameni. Hotovou zmesou naplníme cukety a dáme piecť.
Syr si postrúhame a pred dopečením ním posypeme cukety. Skúsiť môžete aj mäsitú verziu tohto pokrmu. Pridajte rezance kuracieho mäsa či kvalitnú šunku. Táto pečená cuketa je famózna.
5. Najlepšia pečená cuketa plnená bryndzou
Vyskúšať tiež môžete plnenú cuketu na slovenský spôsob, a teda s lahodnou bryndzou. Potrebovať budeme:
2 väčšie alebo menšie cukety,
200 g bryndze,
1 väčšiu cibuľu,
1 paradajku,
soľ, mleté korenie.
Postup: Cukety znova umyjeme, rozrežeme a vnútro cukiet vydlabeme. Pripravíme si plnku. Paradajku najskôr sparíme horúcou vodou, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Následne si nadrobno nakrájame cibuľku, pridáme paradajky, soľ a korenie a chvíľu podusíme.
Pridáme bryndzu a ihneď naplníme cukety a dáme piecť. Podľa chuti tiež môžete opäť vyskúšať aj mäsitú verziu pokrmu, k bryndzi sa totižto perfektne hodí slaninka. Zapekaná cuketa s bryndzou chutí skvelo i samostatne, rovnako k nej môžete pridať zeleninový šalát či pečené alebo varené zemiaky.
Pozri aj: Kedy je káva najzdravšia? Vedci majú jasnú odpoveď, ktorá ťa (ne)poteší!
6. Zapekaná plnená cuketa so šunkou, paradajkami a kukuricou
Potrebovať budeme:
2 ks cukety
2 vajíčka
100 g cherry paradajok
30 dkg strúhaného syra (napr. strúhaná mozzarella alebo strúhaný tvrdý syr)
100 g taveného syra
200 g kukurice
100 g schwarzwaldskej šunky
1 PL kari korenia
soľ, korenie
Jednoduchý recept: Cukety prekrojíme a vydlabeme vnútro. Odložíme ho do misky a pridáme 200 g nastrúhaného syra, tavený syr, kukuricu a nakrájanú šunku. Vajíčka premiešame so soľou, korením a karí a pridáme do pripravenej zmesi. Premiešame a zmesou naplníme cukety.
Uložíme ich na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry. Pečenie cukety trvá asi 15 minút (200 °C). Potom na cukety poukladáme nakrájané paradajky a posypeme zvyšným nastrúhaným syrom. Vrátime do rúry ešte na 10 minút. Môžeme podávať.
7. Zapekaná cuketa so syrom a cesnakom
Potrebovať budeme:
2 stredné cukety
1 kyslá smotana (200 g)
150 g strúhaného syra (napr. mozzarella, cheddar, alebo eidam)
2 strúčiky cesnaku
mladý špenát (asi 100 g)
1 lyžica olivového oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
1 čajová lyžička sušeného oregana alebo bazalky
Postup: Predhrejeme rúru na 180 °C. Umyjeme cukety a nakrájame ich na tenké plátky. Opláchneme mladý špenát a necháme ho odkvapkať. Olúpeme a prelisujeme cesnak, ktorý zmiešame s kyslou smotanou, soľou, čiernym korením a sušenými bylinkami.
V zapekacej miske nalejeme na dno olivový olej, potom vrstvíme cuketové plátky, cesnakovú smotanu a špenát, opakujeme, kým nespotrebujeme všetky ingrediencie. Na vrch rozotrieme zvyšok smotany a posypeme strúhaným syrom.
Vložíme do rúry a pečieme 30-40 minút, kým cuketa nezmäkne a syr na vrchu nebude zlatohnedý. Necháme chvíľu vychladnúť a zapekaná cuketa so syrom a cesnakom je pripravená na podávanie. Môžeme ju podávať ako prílohu k pečenému mäsu.
Ďalšie zdravé recepty s cuketou:
Článok aktualizovaný 25.5.2024
Aktualizovaný článok: 25.05.2024