Šampiňónová krémová polievka bez nutnosti zahusťovania múkou

Boli ste na nákup a z obchodu ste si priniesli čerstvé šampiňóny, ktoré na vás pozerali z pultu a svojim vzhľadom doslova lákali? Super, no viete aj, čo s nimi? Popražíte ich a pridáte do raňajkovej omelety alebo ich hodíte na domácu pizzu? Ak ešte nemáte jasný plán, tak vám poradíme – skúste túto šampiňónovú polievku, ktorá v jesennom a vlastne v akomkoľvek období zahreje i zasýti.

Šampiňóny možno na prvý pohľad nelákajú a dokonca ani ich hubová vôňa nemusí byť každému po chuti, no napriek tomu sa oplatí z času na čas dopriať si ich. Podľa všetkého sú šampiňóny naplnené vlákninou i draslíkom, mangánom i zinkom, železom i draslíkom. Potešujúce je, že obsahujú len minimálne množstvo tukov a sacharidov, takže sú viac-menej považované za diétnejšiu ingredienciu. Navyše v nich nájdeme aj aminokyseliny a až z 90 % sú tvorené vodou. Dokonca na 100 gramovú porciu obsahujú len 27 kalórií, aj vďaka čomu si získavajú na popularite. Vyskúšajte aj populárnu a chutnú šampiňónovú polievku.

šampiňónová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Na šampiňónovú polievku potrebujeme:

  • 400 g šampiňónov
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 0,5 l vývaru
  • 0,5 l mlieka
  • smotanu na varenie
  • soľ a čierne korenie
  • citrónovú šťavu a petržlenovú vňať (voliteľné)
  • olej

Očistíme si zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky. Zemiaky preložíme do hrnca, zalejeme vodou (po okraj zemiakov) a dáme variť. Keď nám zemiaky začnú vrieť, pridáme soľ a varíme ďalej do zmäknutia. Medzitým si nakrájame šampiňóny na plátky a na rozohriatom oleji ich orestujeme z oboch strán. Pridáme k ním nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Šampiňóny, cibuľu a cesnak restujeme približne 4 minúty, následne zalejeme vývarom. Necháme povariť (približne 10 minút) a k šampiňónom pridáme uvarené zemiaky (bez vody, tú však nevylievajte, ale odložte si pre prípad, že by ste potrebovali polievku trochu zriediť), mlieko, smotanu na varenie a necháme prevrieť. Odstavíme a polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku nie je potrebné zahusťovať múkou, pretože škrob v zemiakoch spraví svoje a polievku jemne zahustí.

Na záver polievku dochutíme citrónovou šťavou (tento krok však môžete pokojne vynechať) a podľa potreby aj soľou alebo vegetou. Podávame s čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, prípade aj s plátkami orestovaných šampiňónov (ak ste si ich zopár odložili nabok). Prajeme vám dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

11.11.2021 11:57

robievam podobnú, ale vyskúšam aj tento recept, ďakujem za inšpiráciu :)

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

11.11.2021 12:08

vyskúšame

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.11.2021 06:10

Chutná polievočka, pripravujem podobným spôsobom.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

12.11.2021 09:18

Je chutná občas robievam

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

12.11.2021 16:47

Zaujímavý recept

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

13.11.2021 07:31

Určite vyskúšam, šampiňóny môžem stále

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

13.11.2021 08:49

Rád varím určite vyskúšam

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

14.11.2021 14:02

Výborná, ale miesto šampiňónov radšej hríby z lesa.

Vaše meno:

Alena Mattová

Alena Mattová

14.11.2021 19:44

jednoduchá a vynikajúca

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

17.02.2022 12:47

Robíme troška inú no vyskúšam aj takto uvariť

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.