Silvester pred dverami a vy stále premýšľate, čím tento rok prekvapiť svojich hostí? Máme pre vás skvelý tip! Vyskúšajte domáce dipy, ktoré sa stávajú hitom už aj na Slovensku.
K tomu naservírujte domácu bagetu zo špaldovej múky a určite zožnete veľký úspech!
Čo je to dip?
Nie ste si isté, čo presne tento výraz znamená? Slovo „dip“ je prebrané z angličtiny a znamená namočiť alebo ponoriť. Je to teda niečo ako omáčka, do ktorej namáčame rôzne druhy jedla. Môže byť krémový, ale tiež s kúskami zeleniny alebo rýb. Najčastejšie sa servíruje s čerstvou i varenou zeleninou nakrájanou na hranolčeky, s mexickými nachos, arabským chlebom, kúskami grilovaného mäsa alebo krevetami. Dip sa najčastejšie podáva ako predkrm.
Odporúčame vyskúšať tiež: 6 slaných maškŕt, z ktorých nepriberiete
Syrový dip
Budeme potrebovať:
- 100 g syra s modrou plesňou
- 2 trojuholníky taveného syra
- 50 g údeného syra
- 125 ml šľahačkovej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- soľ, korenie
- petržlenová vňať (čerstvá alebo sušená)
Ako na to?
Plesňový syr nastrúhame najemno, pridáme tavený syr, smotanu, prelisovaný cesnak, šťavu z citróna a všetko spolu metličkou poriadne premiešame. Osolíme a okoreníme, so soľou však opatrne, pretože syry sú už dosť slané. Nakoniec nastrúhame ešte údený syr a primiešame spolu s petržlenovou vňaťou do zmesi.
Odporúčame vyskúšať tiež: 5 spôsobov, ako zlepšiť svoj lymfatický systém !
Krabí dip
Budeme potrebovať:
- 250 g krabieho mäsa
- 100 g taveného syra
- 4 PL kyslej smotany
- 1 PL tatárskej omáčky
- 1 lyžička worchestrovej omáčky
- 4 PL citrónovej šťavy
- 1 PL sušenej cibule
- 1 malá čerstvá cibuľka
- Soľ a korenie
Ako na to?
Krabie mäso ohrejeme v horúcej vode. Nemala by vrieť, inak sa tyčinky mäsa rozpadnú. Po vychladnutí ich marinujeme v citrónovej šťave aspoň 30 minút. Medzitým si metličkou vymiešame syr, smotanu, tatársku a worchestrovú omáčku. Pridáme nasekanú čerstvú i sušenú cibuľku. Nakoniec pridáme krabie mäso nakrájané na malé kúsky. Dochutíme soľou a korením.
Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravé účinky ananásu, ktoré vás prekvapia
Domáca špaldová bageta
Dip môžeme podávať i s mäsom alebo zeleninou, no domácej bagete určite nikto neodolá. Môžete si ju upiecť kedykoľvek, nie je to náročné a chutí naozaj skvelo.
Budeme potrebovať:
- 200 g hladkej špadovej múky
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 15 g droždia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1,5 PL oleja
- 2,5 dcl mlieka (podľa potreby viac)
Ako na to?
1. Do 1 dcl teplého osladeného mlieka rozdrobíme kvasnice a necháme vykysnúť na teplom mieste.
2. Zmiešame múky so soľou, prilejeme vykysnutý kvások, olej a zvyšné mlieko. Zapracujeme.
3. Cesto necháme miesiť aspoň 15 minút, kontrolujeme hustotu, dolievame mlieko. Potom necháme asi 30 minút kysnúť.
4. Na pomúčenej doske si cesto rozdelíme na 4 diely a z každého šúľame bagetu.
5. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, nožom šikmo narežeme, potrieme buď olejom alebo roztopeným sadlom a posypeme sezamom. Necháme ešte 10 minút pokysnúť.
6. Pečieme asi 15 minút na 200°C. Po upečení potrieme boky bagety slanou vodou a vrch ňou len pokvapkáme, aby sme neodlepili sezam.
Odporúčame vyskúšať tiež:
Pár vecí, ktoré by ste mali vedieť o lepku
Zdravý sladký obed? Vyskúšajte špaldové lievance s javorovým sirupom
Veríme, že sme vás inšpirovali a okrem chlebíčkov a tradičných silvestrovských jednohubiek nebude na vašom stole chýbať nejaká špecialita, napríklad v podobe domácej bagety alebo dipu.
Dobrú chuť a užite si Silvester!
Odporúčame vyskúšať tiež: TOP 10 potravín, ktoré vám pomôžu bojovať proti stresu
Daniel Rajcsányi