Silvestrovské dipy s domácou špaldovou bagetou

 

Silvester pred dverami a vy stále premýšľate, čím tento rok prekvapiť svojich hostí? Máme pre vás skvelý tip! Vyskúšajte domáce dipy, ktoré sa stávajú hitom už aj na Slovensku.

 

K tomu naservírujte domácu bagetu zo špaldovej múky a určite zožnete veľký úspech!

 

Čo je to dip?

 

Nie ste si isté, čo presne tento výraz znamená? Slovo „dip“ je prebrané z angličtiny a znamená namočiť alebo ponoriť. Je to teda niečo ako omáčka, do ktorej namáčame rôzne druhy jedla. Môže byť krémový, ale tiež s kúskami zeleniny alebo rýb. Najčastejšie sa servíruje s čerstvou i varenou zeleninou nakrájanou na hranolčeky, s mexickými nachos, arabským chlebom, kúskami grilovaného mäsa alebo krevetami. Dip sa najčastejšie podáva ako predkrm.

 

Odporúčame vyskúšať tiež:  6 slaných maškŕt, z ktorých nepriberiete

 

 

  Syrový dip

 

 

Budeme potrebovať:

  • 100 g syra s modrou plesňou
  • 2 trojuholníky taveného syra
  • 50 g údeného syra
  • 125 ml šľahačkovej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať (čerstvá alebo sušená)

 

Ako na to?

 

Plesňový syr nastrúhame najemno, pridáme tavený syr, smotanu, prelisovaný cesnak, šťavu z citróna a všetko spolu metličkou poriadne premiešame. Osolíme a okoreníme, so soľou však opatrne, pretože syry sú už dosť slané. Nakoniec nastrúhame ešte údený syr a primiešame spolu s petržlenovou vňaťou do zmesi.

 

Odporúčame vyskúšať tiež:  5 spôsobov, ako zlepšiť svoj lymfatický systém !

 

 

 

  Krabí dip

 

Budeme potrebovať:

  • 250 g krabieho mäsa
  • 100 g taveného syra
  • 4 PL kyslej smotany
  • 1 PL tatárskej omáčky
  • 1 lyžička worchestrovej omáčky
  • 4 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL sušenej cibule
  • 1 malá čerstvá cibuľka
  • Soľ a korenie

 

Ako na to?

 

Krabie mäso ohrejeme v horúcej vode. Nemala by vrieť, inak sa tyčinky mäsa rozpadnú. Po vychladnutí ich marinujeme v citrónovej šťave aspoň 30 minút. Medzitým si metličkou vymiešame syr, smotanu, tatársku a worchestrovú omáčku. Pridáme nasekanú čerstvú i sušenú cibuľku. Nakoniec pridáme krabie mäso nakrájané na malé kúsky. Dochutíme soľou a korením.

 

Odporúčame vyskúšať tiež:  Zdravé účinky ananásu, ktoré vás prekvapia

 

Silvestrovské dipy s domácou špaldovou bagetou

Zdroj: Shutterstock®

  Domáca špaldová bageta

 

Dip môžeme podávať i s mäsom alebo zeleninou, no domácej bagete určite nikto neodolá. Môžete si ju upiecť kedykoľvek, nie je to náročné a chutí naozaj skvelo.

 

 

Budeme potrebovať:

  • 200 g hladkej špadovej múky
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 15 g droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 1,5 PL oleja
  • 2,5 dcl mlieka (podľa potreby viac)

 

 

Ako na to?

 

    1. Do 1 dcl teplého osladeného mlieka rozdrobíme kvasnice a necháme vykysnúť na teplom mieste.

   2. Zmiešame múky so soľou, prilejeme vykysnutý kvások, olej a zvyšné mlieko. Zapracujeme.

    3. Cesto necháme miesiť aspoň 15 minút, kontrolujeme hustotu, dolievame mlieko. Potom necháme asi 30 minút kysnúť.

     4. Na pomúčenej doske si cesto rozdelíme na 4 diely a z každého šúľame bagetu.

bageta, domáca bageta, špaldová bageta

Zdroj: Shutterstock®

  5. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, nožom šikmo narežeme, potrieme buď olejom alebo roztopeným sadlom a posypeme sezamom. Necháme ešte 10 minút pokysnúť.

   6. Pečieme asi 15 minút na 200°C. Po upečení potrieme boky bagety slanou vodou a vrch ňou len pokvapkáme, aby sme neodlepili sezam.

 

Odporúčame vyskúšať tiež:  

Pár vecí, ktoré by ste mali vedieť o lepku 

Zdravý sladký obed? Vyskúšajte špaldové lievance s javorovým sirupom 

Pizza a zdravo? Áno, dá sa to!

bageta, domáca bageta, špaldová bageta

Zdroj: Shutterstock®

Veríme, že sme vás inšpirovali a okrem chlebíčkov a tradičných silvestrovských jednohubiek nebude na vašom stole chýbať nejaká špecialita, napríklad v podobe domácej bagety alebo dipu.

 

Dobrú chuť a užite si Silvester!

 

 

Odporúčame vyskúšať tiež:  TOP 10 potravín, ktoré vám pomôžu bojovať proti stresu

silvester, silvestrovké jedlo, dip, domáci dip, bageta, domáca bageta, špaldová bageta

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

Daniel Rajcsányi

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

13 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

30.12.2015 07:51

spaldovu muku mam doma,asi vyskusam tie bagetky aj syrovy dip je fajn

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

30.12.2015 09:42

takéto dipy sú skvelé aj zo zeleninkou

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

30.12.2015 10:10

Dip s cícerom je tiež fajn.....:-).

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

30.12.2015 11:43

vyzerá to všetko skvele

Vaše meno:

Daniela Siplakova

Daniela Siplakova

30.12.2015 12:07

už od vás mám kolko receptov na silvester že si neviem vybrať čo skor spraviť :D ale par som už skusala a boli mnamka ! :)

Vaše meno:

Dušan Karaman

Dušan Karaman

30.12.2015 16:50

kedysi bolo grahamové pečivo a chlebík ako z odpadu a hľa,dnes je to všetko predražené!!!!!!!!!!!!!

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

30.12.2015 19:21

dala by som si.keby mi mal kto pripraviť

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

30.12.2015 22:00

Ten krabí dip je super.. často ho robievame :)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

31.12.2015 21:09

vypadá to dobre asi vyskušam

Vaše meno:

katka

katka

01.01.2016 08:10

To by sa dalo k mäsku. Najmä ten syrový dip.

Vaše meno:

Dorotka Fuchsová

Dorotka Fuchsová

01.01.2016 14:29

mňamka, super, vyskúšame

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

02.01.2016 14:28

rada vyskúšam

Vaše meno:

simona v.

simona v.

04.01.2017 23:51

nikdy sa mi nepodaril ani domaci chlieb, ani rozky, tak som zvedava, v recepte nie je ani hladka muka, takze super, zajtra vyskusam:)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.