Slivky – chutné a zdravé ovocie zo záhrady

Obľúbené plody neskorého leta, ktoré dozrievajú práve teraz v našich záhradách sú slivky. Toto tmavomodré ovocie so šťavnatou dužinou sa hodí nielen do kysnutých koláčov a zákuskov, ale je výborné na zaváranie či sušenie.

 

Slivky sú bohaté na vitamíny skupiny B, horčík, draslík a obsahujú tiež nezanedbateľné množstvo rozpustnej vlákniny. 

 

 Nároky na pestovanie

 

Slivky patria medzi jedny z najrozšírenejších ovocných stromov, ktoré nájdeme v našich záhradách. Spolu s jabloňou, čerešňou a hruškou majú v našich zemepisných šírkach ideálne podmienky pre život. Slivka je však na rozdiel od ostatných stromov náročnejšia na pestovanie, kvôli škodcom a vyšším životným nárokom. Potrebuje teplé miesto dobre zásobenej vlahou s dostatočným množstvom dusíka a draslíka.

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Slivky – chutné a zdravé ovocie zo záhrady

Zdroj: Shutterstock®

Ako pomáhajú nášmu zdraviu?

Slivky obsahujú vitamín B, ktorý sa podieľa na látkovej výmene a pomáha zlepšiť psychickú či fyzickú odolnosť, vitamín E, ktorý chráni bunky pred poškodením a spomaľuje starnutie a minerálne látky ako sú horčík, zinok, železo alebo fosfor.

 

Vďaka rozpustnej vláknine sú slivky prírodným liekom na zápchu a znižujú hladinu tuku v krvi. Konzumácia sliviek tiež pomôže upraviť vysoký krvný tlak, zlepšiť trávenie a posilniť imunitný systém. Slivky zvyšujú odolnosť voči stresu a zlepšujú pamäť. 

 

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Slivky – chutné a zdravé ovocie zo záhrady

Zdroj: Shutterstock®

 Hrnčekový slivkový koláč

 

Recept:

  • 300 g odkôstkovaných sliviek
  • 2 hrnčeky polohrubej múky  
  • 1 hrnček mlieka
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru + cukor na posypanie
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • mletá škorica na posypanie

 

Múku preosejeme spolu s kypriacim práškom do misky. Primiešame cukor, mlieko, vajcia a olej. Vznikne redšie cesto, ktoré vylejeme do okrúhlej formy. Na cesto poukladáme očistené a na polovicu rozkrojené slivky. Posypeme kryštálovým cukrom a mletou škoricou. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri 180 stupňoch na približne 30 minút.

 

 

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Slivky – chutné a zdravé ovocie zo záhrady

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.08.2016 16:00

práve nam dozreli slivky, robievam z nich aj smoothie, je vyborné, ten koláčik určite urobím

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.08.2016 18:32

obľubujem slivky, len mi robia kyselinu

Vaše meno:

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

21.08.2016 17:05

Slivky patria medzi moje najoblubenejšie ovocie, a slivkový lekvár ani nehovorím, žiadny džem sa naň nechytá. A ked si spomenie na parené buchty s domácim slivkovým lekvárom a makom do mojej babky, tak to ani nehovorím :).

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

21.08.2016 22:04

...koláčik je otestovaný a obstál za 1.

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

22.08.2016 15:13

aj u nás slivkový koláč zmizne, ani nevieme ako :)

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 09:27

mam ich rada najlepšie chutia v záhradke čerstvo odtrhnuté :)

Vaše meno:

Ján

Ján

01.01.2017 01:11

fajn

Vaše meno:

Ján

Ján

01.01.2017 01:11

pestujeme

Vaše meno:

Ján

Ján

01.01.2017 01:12

su zdrave

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

25.05.2020 15:59

Zbožňujem slivky a hlavne tie veľké, sladké a šťavnaté :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.