Ak máte v komore ešte nejaké zásoby ovocia z leta, ktoré ste nestihli zjesť, práve je vhodný čas na to, pouvažovať čo s ním. Všetky zvyšné jablká, slivky či hrušky ktoré ostali po pečení koláčov skúste vysušiť. Takto si môžete pochutnávať na domácom ovocí aj počas zimných mesiacov a pripraviť si tak zásoby na maškrtenie.
Ak správne usušíte ovocie nemusíte sa báť, že stratí všetky vitamíny a môže to byť veľmi chutná maškrta, ktorá zároveň prospieva vášmu zdraviu. Sladká chuť sušeného ovocia je spôsobená fruktózou a glukózou, ktoré sa v ňom nachádzajú, no tieto druhy cukrov sú omnoho zdravšie a ľahšie stráviteľnejšie ako klasický rafinovaný biely cukor.
Odporúčame prečítať: Posilnite si imunitu šípkami
Ak sa chcete pustiť do sušenia, najlepšie je domáce ovocie zo záhradky alebo z trhu pri ktorom viete, že neobsahuje žiadne škodlivé látky. Dôležité tiež je, aby nebolo ovocie hnilé či malo nejaký kaz. Pred sušením je tiež potrebné ovocie dobre umyť, no to je samozrejmosťou aj pred bežnou konzumáciou.
Pri sušení ovocia platí, že čím je ovocie šťavnatejšie, tým mu bude dlhšie trvať proces sušenia a preto sú slivky jedno z ovocí, pri ktorých to trvá najdlhšie. Ovocie treba pokrájať na tenké plátky, s výnimkou hrozna a sliviek. Sušiť môžete počas teplejších dní na slnku, na radiátore, v rúre, no najrýchlejší spôsob sušenia je v sušičkách na ovocie.
Odporúčame prečítať: Braňo Deák - Chute a vône života (recenzia)
Sušiť môžete takmer všetko ovocie. Najznámejšie je sušenie jabĺk, sliviek, hrušiek, no tiež sa môžete pustiť do sušenia hrozna, marhúľ či broskýň. Sušenie nie je záležitosťou len ovocia, skúste vysušiť koreňovú zeleninu, ktorú použijete namiesto rôznych dochucovadiel do polievky. Skvelým tipom sú aj sušené paradajky.
Okrem už spomínaných plodov môžete vysušiť aj bylinky. Pri ich sušení platia rovnaké zásady, a to nesušiť poškodené bylinky, použiť len tú časť, o ktorej viete, že je jedlá a po nazbieraní čo najskôr začať s procesom. Jedinou výnimkou je, že bylinky po zbere neumývame.
Odporúčame prečítať: Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou?
Ak už máte nasušené ovocie či zeleninu, nemenej dôležitý je aj spôsob uskladnenia. Uchovávajte ich v dobre uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste. Vlhkosť by samozrejme mohla negatívne ovplyvniť kvalitu a vysoká teplota tiež. Preto sa odporúča skladovať ich pri najvyššej teplote 15 stupňov.
Zdroj: www.BabickinaZahrada.sk
Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com