Už si skúsila kuskus? Túto zdravú cestovinu pripravíš za pár minút

Kuskus je pomerne známa cestovina, ktorá je však v našich končinách stále skôr raritou. Patrí medzi základné potraviny napríklad severoafrickej kuchyne.

 

Táto zdravá cestovina by sa však aj na našich tanieroch mala objavovať častejšie. Kuskus je zdrojom mnohých významných látok, pozitívne vplýva na trávenie a je vhodný aj pri diéte.

 

Jeho prípravu pritom zvládne úplne každý. V článku sa dozviete, aké výhody kuskus prináša nášmu telu. Taktiež sme si pre vás pripravili základný recept na jeho prípravu.

 

Poznáte kuskus?

Kuskus je drobná cestovina, vzhľadom podobná tarhoni alebo menej známemu bulguru. Pochádza zo severu Afriky, odkiaľ sa postupne rozšíril ďalej do Európy. Jeho domovom je však aj Blízky Východ. Vyrába sa zo pšenice, jačmeňa alebo prosa. Z nich sa najprv pripraví krupica, ktorá sa sparí a tvaruje do guľôčok. V niektorých krajinách sa ešte rôznymi prírodnými látkami farbí na žlto alebo oranžovo. V súčasnosti zoženiete kuskus v každom väčšom obchode či na internete. Cena vôbec nie je vysoká. Polkilové balenie tejto cestoviny nájdete už od 1,5 eura, záleží však na type.

Existuje hneď niekoľko druhov kuskusu. Najrozšírenejší je biely kuskus, ktorý má bielu až krémovú farbu. Vyrába sa zo pšenice, ktorá už bola zbavená vrchnej obalovej vrstvy, a teda aj časti živín. Preto je vhodnejšie poobzerať sa po celozrnnom kuskuse, ktorý je už napohľad o niečo tmavší. Pripravuje sa z celých pšeničných zŕn aj so šupkami. Vďaka tomu je oveľa bohatší na vitamíny a vlákninu. Niektoré obchody dokonca ponúkajú kuskus v BIO kvalite.

Odporúčame: Tieto nové makeup trendy si osvoj: Budeš vďaka ním neodolateľná!

účinky kuskusu

Zdroj: Shutterstock®

Obsahuje všetko potrebné

Kuskus, najmä ten celozrnný, obsahuje veľké množstvo vlákniny. Okrem toho je zdrojom bielkovín, tukov i sacharidov. Táto cestovina je taktiež bohatá na vitamín E aj K a mnohé z vitamínov skupiny B, najmä cholín, kyselinu pantoténovú a listovú. Kuskus telu doplní vápnik, horčík, železo, draslík, mangán, selén či meď. Podporuje trávenie, zrýchľuje metabolizmus, prečisťuje črevo a napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu. Jeho veľkou výhodou je, že pre telo je veľmi ľahko stráviteľný.

 

Je vhodnou potravinou pre ľudí s vysokým krvným tlakom aj cholesterolom. Kuskus normalizuje hladinu cukru v krvi a vďaka obsahu antioxidantov chráni organizmus pred voľnými radikálmi. Ovplyvňuje celkovú detoxikáciu tela, má nízky glykemický index a je vhodný aj pre diabetikov.

ako pripraviť kuskus

Zdroj: Shutterstock®

Príprava kuskusu je jednoduchá

Pripraviť kuskus je oveľa ľahšie, ako akékoľvek iné cestoviny. Nemusíte ho totiž variť. Jeden diel kuskusu stačí vo vhodnej nádobe zaliať približne dvomi dielmi vriacej vody. Dávajte pozor na to, aby hladina vody siahala asi pol centimetra nad cestovinu. Potom už len nádobu zakryte pokrievkou a nechajte stáť asi 15 minút. Hmotu môžete párkrát zľahka premiešať. Kuskus postupne nasaje vodu a zostane vláčny.

Takto pripravený kuskus môžete použiť rozličnými spôsobmi. Nemá žiadnu výraznú chuť, takže je možné ho pripraviť na sladko aj slano. Hodí sa ako príloha k mäsu, v takom prípade ho však nezabudnite osoliť alebo dochutiť koreninami či bylinkami. Zjemniť ho môžete aj trochou olivového oleja. Pripravte si z neho chutné rizoto! Hodí sa k dusenej zelenine aj čerstvému šalátu. Taktiež sa oplatí vyskúšať sladkú verziu kuskusu, napríklad so škoricou a hrozienkami.

Pozri aj: Správna starostlivosť o pokožku na krku a hrudi: Skús tieto triky!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

16.03.2018 06:51

Super, kuskus rady pripravujeme, ale o účinkoch som netušila, vďaka!

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

16.03.2018 08:35

ano, a mame ho radi

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

16.03.2018 08:57

Kuskus som si obľúbila, používam celozrnný, pripravujem si ho na slano aj na sladko

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

16.03.2018 10:09

kuskus robím a máme ho radi :)

Vaše meno:

benynka

benynka

16.03.2018 13:10

ešte som neskúšala, ale presvedčili ste ma, ešte doma musím presvedčiť

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

16.03.2018 14:18

kuskus máme na jedálnom lístku pravidelne

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

16.03.2018 17:58

kuskus som skúšala, ale moc sa neuchytil, chlapi sú viac za slovenskú klasiku

Vaše meno:

Lenka Meravá

Lenka Meravá

16.03.2018 19:33

Mam ho doma ale stale som sa neodhodlala ho pripravit

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

16.03.2018 19:57

robievam dosť často

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

16.03.2018 20:11

Kuskus sa na mojom jedálničku objavuje len sporadicky.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

16.03.2018 20:41

Objavila som ho a jeho fantastickú chuť asi pred pol rokom .. Odvtedy kuskus zbožňujem. Ja si ho pripravím tak ,že nasypem asi 150 g Kuskusu do misky, pridám zopár kvapiek olivového oleja, premiešam.. Urobím si zeleninový vývar a zalejem Kuskus, tak aby vývar bol 0,5 cm nad zmesou.! Je to lepšie ako voda - chutnejšie. Počkám 10 minút a papám ..Z toho množstva mám dve porcie.A je vynikajúci ako príloha k lososu.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

16.03.2018 22:49

kuskus poznám,mám ho doma stále kúpený a najčastejšie ho robievam ako rizoto.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

17.03.2018 00:00

Ja som si ho kúpila, že ho niekedy skúsim spraviť- ešte stále trčí v špajzi :D Konečne viem čo s ním :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

17.03.2018 08:42

Kuskus robím často,je u nás obľúbený.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.