Kuskus je pomerne známa cestovina, ktorá je však v našich končinách stále skôr raritou. Patrí medzi základné potraviny napríklad severoafrickej kuchyne.
Táto zdravá cestovina by sa však aj na našich tanieroch mala objavovať častejšie. Kuskus je zdrojom mnohých významných látok, pozitívne vplýva na trávenie a je vhodný aj pri diéte.
Jeho prípravu pritom zvládne úplne každý. V článku sa dozviete, aké výhody kuskus prináša nášmu telu. Taktiež sme si pre vás pripravili základný recept na jeho prípravu.
Poznáte kuskus?
Kuskus je drobná cestovina, vzhľadom podobná tarhoni alebo menej známemu bulguru. Pochádza zo severu Afriky, odkiaľ sa postupne rozšíril ďalej do Európy. Jeho domovom je však aj Blízky Východ. Vyrába sa zo pšenice, jačmeňa alebo prosa. Z nich sa najprv pripraví krupica, ktorá sa sparí a tvaruje do guľôčok. V niektorých krajinách sa ešte rôznymi prírodnými látkami farbí na žlto alebo oranžovo. V súčasnosti zoženiete kuskus v každom väčšom obchode či na internete. Cena vôbec nie je vysoká. Polkilové balenie tejto cestoviny nájdete už od 1,5 eura, záleží však na type.
Existuje hneď niekoľko druhov kuskusu. Najrozšírenejší je biely kuskus, ktorý má bielu až krémovú farbu. Vyrába sa zo pšenice, ktorá už bola zbavená vrchnej obalovej vrstvy, a teda aj časti živín. Preto je vhodnejšie poobzerať sa po celozrnnom kuskuse, ktorý je už napohľad o niečo tmavší. Pripravuje sa z celých pšeničných zŕn aj so šupkami. Vďaka tomu je oveľa bohatší na vitamíny a vlákninu. Niektoré obchody dokonca ponúkajú kuskus v BIO kvalite.
Odporúčame: Tieto nové makeup trendy si osvoj: Budeš vďaka ním neodolateľná!
Obsahuje všetko potrebné
Kuskus, najmä ten celozrnný, obsahuje veľké množstvo vlákniny. Okrem toho je zdrojom bielkovín, tukov i sacharidov. Táto cestovina je taktiež bohatá na vitamín E aj K a mnohé z vitamínov skupiny B, najmä cholín, kyselinu pantoténovú a listovú. Kuskus telu doplní vápnik, horčík, železo, draslík, mangán, selén či meď. Podporuje trávenie, zrýchľuje metabolizmus, prečisťuje črevo a napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu. Jeho veľkou výhodou je, že pre telo je veľmi ľahko stráviteľný.
Je vhodnou potravinou pre ľudí s vysokým krvným tlakom aj cholesterolom. Kuskus normalizuje hladinu cukru v krvi a vďaka obsahu antioxidantov chráni organizmus pred voľnými radikálmi. Ovplyvňuje celkovú detoxikáciu tela, má nízky glykemický index a je vhodný aj pre diabetikov.
Príprava kuskusu je jednoduchá
Pripraviť kuskus je oveľa ľahšie, ako akékoľvek iné cestoviny. Nemusíte ho totiž variť. Jeden diel kuskusu stačí vo vhodnej nádobe zaliať približne dvomi dielmi vriacej vody. Dávajte pozor na to, aby hladina vody siahala asi pol centimetra nad cestovinu. Potom už len nádobu zakryte pokrievkou a nechajte stáť asi 15 minút. Hmotu môžete párkrát zľahka premiešať. Kuskus postupne nasaje vodu a zostane vláčny.
Takto pripravený kuskus môžete použiť rozličnými spôsobmi. Nemá žiadnu výraznú chuť, takže je možné ho pripraviť na sladko aj slano. Hodí sa ako príloha k mäsu, v takom prípade ho však nezabudnite osoliť alebo dochutiť koreninami či bylinkami. Zjemniť ho môžete aj trochou olivového oleja. Pripravte si z neho chutné rizoto! Hodí sa k dusenej zelenine aj čerstvému šalátu. Taktiež sa oplatí vyskúšať sladkú verziu kuskusu, napríklad so škoricou a hrozienkami.
Pozri aj: Správna starostlivosť o pokožku na krku a hrudi: Skús tieto triky!