Zalievaš vločky vodou alebo mliekom? CHYBA! Takto si pripravíš najzdravšiu ovsenú kašu vhodnú aj pri chudnutí

fermentovaná ovsená kaša

Ovsené vločky sú výnimočne výživným jedlom, ktoré ponúka množstvo zdravotných benefitov. Obsahujú veľké množstvo rozpustnej vlákniny, najmä beta-glukán, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a stabilizovať hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumácia ovsených vločiek tak môže prispieť k prevencii srdcových chorôb a diabetu 2. typu.

Okrem vlákniny sú ovsené vločky bohaté na dôležité živiny, ako sú vitamíny skupiny B, železo, magnézium a antioxidanty. Tieto živiny sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému, tvorbu červených krviniek a podporu imunitného systému. 

Ďalším dôvodom, prečo sa oplatí konzumovať ovsené vločky, je ich schopnosť poskytovať dlhotrvajúcu energiu a pocit sýtosti. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a pomalému uvoľňovaniu sacharidov pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu energie počas dňa a predchádzať pocitu hladu. Tým môžu prispieť k lepšiemu riadeniu hmotnosti a podpore metabolizmu.

Pozri aj:  Rôzne druhy vločiek - ako si vybrať tie najlepšie? Zabudni na otrepanú klasiku!

Veľkým benefitom ovsených vločiek je ich všestranné využitie v kuchyni. Jedným z praktických spôsobov je ich použitie na zahusťovanie polievok a omáčok. Ovsené vločky sa rovnako môžu pridať do cesta na chlieb, koláče, muffiny alebo sušienky, čím zvyšujú ich nutričnú hodnotu. A, samozrejme, zabudnúť nemôžeme ani na ovsenú kašu.

Kaša z ovsených vločiek sa dá pripraviť rôznorodým spôsobom. Obvykle sa vločky pritom zalievajú mliekom alebo vodou, no ako pripraviť chutné raňajky na ešte zdravší spôsob? Máme pre vás tip, ktorý vás nadchne!

Odporúčame: Domáca zázvorová limonáda: Recept a účinky zázvoru na zdravie

kefír Depositphotos

Žiadna voda ani mlieko, ale KEFÍR!

Ako si ovsené vločky pripravujete vy? Asi najčastejšie sa ovsené vločky sa varia v mlieku, kým nedosiahnu krémovú konzistenciu. Potom sa kaša ochutí, tiež sa môže pridať čerstvé ovocie. Mlieko možno zvoliť klasické kravské, no rovnako mnohí siahajú po rastlinných náhradách mlieka. Ak chceme ovsenú kašu s ešte nižším podielom kalórií, tak je možné použiť vodu.

Taktiež existujú takzvané overnight oats, ktoré sa pripravujú tak, že sa vločky zalejú tekutinou a nechajú do rána odležať, čím zmäknú a rovnako zmenia konzistenciu. Čo tak ale vyskúšať ovsené vločky pripraviť inak? Nabudúce ich zalejte kefírom. Vločky nechajte odpočívať aspoň po hodinu, počas ktorej taktiež zmäknú a následne si hotovú kašu môžete dochutiť podľa vlastných preferencií.

 Vyskúšaj:  Pred letom ešte stíhaš schudnúť! Pomôže ti voda z ovsených vločiek


Kefír predstavuje extrémne zdravú potravinu, pretože je bohatý na probiotiká, prospešné baktérie, ktoré osídľujú náš tráviaci trakt. Vločky s kefírom tak dokonale podporia trávenie, činnosť čriev a následne aj imunitu a metabolizmus. To sa skvelo hodí aj v prípade, že chcete zhadzovať prebytočné kilogramy. 

A máme pre vás ešte jeden tip. Pripravte si vločky s kefírom už večer. Zmiešajte 50 g ovsených vločiek, 100 ml kefíru a 50 až 100 ml vlažnej vody. Dobre premiešajte a nechajte cez noc pôsobiť pri izbovej teplote. A ráno máte perfektnú fermentovanú ovsenú kašu, ktorá je ešte bohatšia na cenné probiotické baktérie. Tak čo, vyskúšate?

Anketa: Konzumujete na raňajky ovsené vločky?

Odpovedali 3 ľudia

0%
33%
67%
0%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE