V minulosti bola tradičná zabíjačka veľkou udalosťou, ktorej sa zúčastňovala celá rodina. Hoci táto tradícia pomaly zaniká, chutných zabíjačkových jedál sa vzdať nemusíte. V supermarketoch a obchodoch nájdete široký výber zabíjačkových špecialít, z ktorých si môžete pripraviť jedlá podľa svojich predstáv. Vyskúšať môžete jednoduchý a naozaj typický zabíjačkový recept - Zapečené jaternice s cesnakom.
Ingrediencie (2 porcie):
- 2 ks jaterníc Mecom
- 400 g mladých zemiakov
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja alebo bravčovej masti
- soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať
Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha La veganista (recenzia)
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Príprava:
Zemiaky so šupkou poriadne umyjeme a dáme variť do vriacej vody na 10 minút. Potom ich scedíme a pokrájame na „mesiačiky“. Zemiaky rovnomerne poukladáme na plech na pečenie, pridáme k nim jaternice, neošúpané strúčiky cesnaku a polejeme olejom.
Potom všetko osolíme, okoreníme a dáme piecť pri teplote 180 stupňov na 30 až 35 minút. Keď budú jaternice a zemiaky dozlatista upečené, posypeme ich čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Hot-dog na paličke
Odporúčame prečítať: Kakaovo-mandľová torta
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová