Z niečoho, čo sme zo svojich trávnikov vyrezávali aj s koreňom, pretože nám to nie celkom sedelo do predstavy dokonalého trávnika, sa stalo niečo, čo si nevieme vynachváliť, čo chodíme zbierať vo veľkom a čo sme povýšili na level užitočnej byliny a nenahraditeľného lieku. Už to dávno nie sú len zapletené venčeky na hlavu alebo med. Dnes má púpava zo záhrady oveľa širšie využitie a veríme, že aj také, o ktorom ste doposiaľ vôbec nepočuli. Ktoré to je?
Púpava lekárska
Na úvod len pripomeňme, že púpava lekárska (Taraxacum officinale) sa zbiera úplne celá (koreň, listy aj kvety). To, aké pozitívne účinky má púpava na naše zdravie, už pre vás určite nie je žiadna novinka:
- pomáha proti zápalom žalúdka,
- tlmí zápaly očí,
- čistí krv,
- bojuje proti únave,
- tlmí bolesti kĺbov,
- detoxikuje pečeň,
- posilňuje obličky,
- povzbudzuje chuť do jedla,
- vyvoláva menštruáciu.
Zloženie púpavy
Púpava vyniká vysokým obsahom vitamínu A, C, D, tiamínu, riboflavínu, selénu, kyseliny listovej, vápnika, železa či draslíka. Okrem uvedených látok obsahuje púpava aj inulín, čo je prebiotická vláknina prospešná pre črevnú mikroflóru. V jej listoch sa nachádzajú horké látky, ktoré podporujú trávenie a činnosť pečene.
Korene púpavy obsahujú tiež triesloviny a silice s detoxikačným účinkom. Vďaka pestrému zloženiu je púpava cenená nielen v ľudovom liečiteľstve, ale čoraz častejšie aj v modernej prírodnej medicíne.
Shutterstock®9 tipov na originálne využitie púpavy
Bežne sa z púpavy vyrába med, čaj, likér, sirup, šalát alebo odvar. V súvislosti s púpavou je však ešte stále veľa toho, čo nás dokáže prekvapiť. A práve na to sa dnes zameriame.
1. Pleťová voda z púpavy
Ingrediencie:
- hrsť púpavových kvetov
- voda
Kvety púpavy zalejte asi štvrť litrom vody, priveďte ich do varu a následne varte asi 15 minút. Po vychladnutí vodu z púpavy sceďte, prelejte do čistej fľaštičky a každé ráno aj večer používajte na čistenie pleti. Takáto pleťová voda mimoriadne prospieva aj problematickej pleti – znižuje výskyt vyrážok a akné.
2. Pleťový krém s púpavou
A keď sme už pri tej kozmetike, čo keby ste si k púpavovej pleťovej vode vyrobili aj púpavový pleťový krém? Jeho výroba možno nebude taká jednoduchá ako v prípade vody, ale ak si hneď teraz prečítate zloženie svojho pleťového krému a porovnáte ho s tým, čo potrebujete na výrobu takéhoto krému, tipujeme, že voľba bude jasná.
Ingrediencie:
- hrsť púpavových kvetov
- 1 ČL včelieho vosku
- 4 PL bambuckého masla
Nad parou rozpustite včelí vosk, pridajte bambucké maslo a napokon kvety púpavy. Chvíľku nechajte zmes ohrievať vo vodnom kúpeli a napokon preceďte. Váš doma vyrobený, no najmä zdravý a výživný pleťový krém je na svete! Je ako stvorený na popraskanú pokožku, takže vašu pleť ošetrí, vyhladí a vyživí.
Shutterstock®3. Púpavový šampón
Púpava pomáha čistiť nielen pečeň, ale aj pokožku hlavy. Výluh z kvetov je vhodný pre citlivú pokožku a dodáva vlasom lesk. Tento jednoduchý domáci šampón si obľúbite pre jeho jemnosť a prirodzené zloženie.
Ingrediencie:
hrsť čerstvých alebo sušených kvetov púpavy
250 ml vody
1 PL jemného tekutého mydla (napr. kastílskeho)
voliteľne: pár kvapiek esenciálneho oleja (levanduľa, citrón)
Kvety povarte vo vode asi 10 minút, nechajte lúhovať, potom sceďte. Do vychladnutého výluhu pridajte tekuté mydlo a premiešajte. Používajte ako bežný šampón – ideálne pre normálne až jemné vlasy.
4. Púpavové pesto
Chceli by ste vyskúšať aj iné, ako len bazalkové alebo cesnakové pesto? Ak je vaša odpoveď áno, určite čítajte ďalej, pretože pre vás máme skvelý tip na pesto z púpavy! V prípade, že si pesto bežne pripravujete, postup vám je dobre známy. Pre istotu však pripomenieme, ako si pesto pripravíte.
Hrsť púpavových lístkov rozdrvíte, zmiešate s pár lyžicami olivového oleja, obyčajným alebo medvedím cesnakom a troškou drvených orechov podľa vašej chuti – píniových alebo pokojne aj kešu. Všetko spolu dobre rozmiešajte a pripravte si cestoviny s originálnym púpavovým pestom!
5. Púpavový ocot
Púpava naložená v jablčnom octe vytvorí osviežujúci a zdravý dochucovací prípravok. Tento púpavový ocot je výborný do šalátov, omáčok, ale aj ako podpora trávenia.
Ingrediencie:
hrsť čerstvých púpavových kvetov alebo listov
kvalitný jablčný ocot
Do čistej sklenenej fľaše vložte púpavové kvety či listy a zalejte ich octom. Fľašu uzavrite, uložte na tmavé miesto a nechajte lúhovať minimálne 2 týždne. Občas fľašou pretrepte. Po precedení skladujte v chladničke alebo v špajze. Ocot môžete použiť podobne ako bežný bylinkový ocot.
Shutterstock®6. Púpavové kapary
Pleťová voda či krém z drogérie, ako aj pesto z medvieho cesnaku však nie sú to jediné, čomu púpava šliape na päty. Nahradiť totiž dokáže aj kapary! Že ako? Úplne jednoducho! Natrhajte si nerozvinuté púčiky púpavy a približne za hrsť ich mierne posoľte. Následne ich zalejte kvalitným vínnym alebo jablčným octom a uchovávajte v chladničke asi dva týždne.
Po tejto dobe budú púpavové kapary pripravené ozvláštniť váš šalát, pizzu alebo čokoľvek, kam bežne kapary pridávate. Poznáte aj iné recepty, ako využiť púpavu pre zdravie alebo krásu? Podeľte sa s nami o ne nižšie v komentári!
7. Pečený koreň púpavy ako náhrada kávy
Vedeli ste, že z koreňa púpavy si môžete pripraviť nápoj podobný káve? Je bez kofeínu, no povzbudí trávenie a dodá telu minerály. Pečený koreň púpavy má jemne horkastú, zemitú chuť, ktorá prekvapí každého milovníka prírodných alternatív.
Ingrediencie:
čerstvé korene púpavy (čím staršie, tým lepšie)
voda
Korene dôkladne umyte, nakrájajte na menšie kúsky a sušte niekoľko dní alebo v rúre pri nízkej teplote. Potom ich opečte v rúre pri 180 °C, kým nezhnednú a nezačnú voňať podobne ako káva. Po vychladnutí korene pomelte a pripravte nápoj tak, ako bežnú kávu – zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 5 – 10 minút.
8. Púpavové víno
Púpavové víno má bohatú históriu a vo svete sa považuje za elixír zdravia. Jeho príprava síce zaberie viac času, no výsledok stojí za to – jemne sladkastý nápoj so zlatou farbou a prírodným pôvodom.
Ingrediencie:
1 liter púpavových kvetov (bez zelenej časti)
1 kg cukru
2 litre vody
1 citrón (bio, na plátky)
vínne kvasinky
Kvety zalejte prevarenou vodou, pridajte cukor a plátky citróna. Nechajte lúhovať 2 – 3 dni pri izbovej teplote, potom sceďte a pridajte vínne kvasinky. Zmes prelejte do demižóna s kvasnou zátkou a nechajte kvasiť 4 – 6 týždňov. Víno potom prefiltrujte a prelejte do fliaš. Najlepšie chutí po niekoľkých mesiacoch dozrievania.
9. Nakladané púpavové stonky (ako kyslé uhorky)
Aj stonky púpavy môžu slúžiť ako chutná náhrada klasických kyslých uhoriek. Ich chuť je výrazná, jemne horká a pikantná – výborné ako príloha k mäsu, do sendvičov alebo ako súčasť predjedál.
Ingrediencie:
mladé púpavové stonky
1 šálka vody
1/2 šálky jablčného octu
1 ČL soli
voliteľne: cesnak, horčičné semienka, kôpor
Očistené a krátko blanšírované stonky naložte do zaváraninovej fľaše. Vodu s octom a soľou prevarte, nalejte na stonky a prípadne pridajte dochucovadlá. Fľašu uzavrite a nechajte odstáť aspoň 5 – 7 dní. Nakladané stonky môžete skladovať v chladničke niekoľko týždňov.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos
Aktualizovaný článok: 25.04.2025