Vianoce si bez tradičného zemiakového šalátu nevie predstaviť väčšina z nás. Je to skvelá príloha k rybe alebo chutnému mäsu pri štedrovečernom stole. Väčšina z nás si však v šaláte dopraje aj veľké množstvo majonézy, ktorá obsahuje veľmi veľa tuku.
Vyskúšajte zdravšie alternatívy šalátov, ktoré chutia rovnako dobre a po ich zjedení nemusíte mať výčitky svedomia.
Zdravý zemiakový šalát
Suroviny:
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľa
- 340 g sterilizovaného hrášku a mrkvy
- 340 g sterilizovanej kukurice
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany
- 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu
- 3 polievkové lyžice horčice
- 1 vajce
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
- Zemiaky a vajce uvaríme vo vriacej vode a pokrájame na kocky.
- Potom k nim pridáme hráčok, mrkvu a kukuricu a dobre premiešame. V druhej miske si zmiešame kyslú smotanu, jogurt, horčicu a nálev z hrášku. Celú zmes prilejeme k zemiakom a premiešame.
- Nakoniec dochutíme soľou a korením.
Odporúčame prečítať: Babičkina vianočná kuchárka (recenzia)
„Zemiakový“ šalát bez zemiakov
Suroviny:
- 2 zelery
- 2 mrkvy
- 2 vajcia
- 1 cuketa
- 3 sterilizované uhorky
- 200 g bieleho jogurtu
- 1 polievková lyžica horčice
- soľ
Postup:
- Tento zemiakový šalát je trochu netradičný, pretože ich hlavná ingrediencia zemiaky, v ňom nie sú. Nahradí ich cuketa a zeler. Ako prvé uvaríme zeler, mrkvu, cuketu a vajíčka. Ingrediencie nemajú byť rozvarené, aby si v šaláte zachovávali svoj tvar.
- Po uvarení ich necháme vychladiť a pokrájame na menšie kocky.
- Potom ich zmiešame, pridáme nadrobno nakrájané uhorky, primiešame biely jogurt, horčicu a dochutíme soľou.
Odporúčame prečítať: Zažite adrenalín na dovolenke
Cícerovo-zemiakový šalát
Suroviny:
- 1 kg zemiakov
- 300 g cíceru
- 2 mrkvy
- 2 cibule
- 1 petržlen
- 340 g sterilizovanej kukurice
- 250 g bieleho jogurtu
- 200 g sterilizovaných uhoriek
- 2 polievkové lyžice horčice
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
- Najskôr dáme variť zemiaky, mrkvu, petržlen a cícer. Ak ste cícer namočili na noc do vody, stačí ho variť 20 minút.
- Počas varenia nakrájame na drobné kocky uhorky a cibuľu.
- Keď sú suroviny uvarené, zemiaky nakrájame na menšie kocky, s nimi aj mrkvu a petržlen.
- Potom všetky ingrediencie spolu premiešame, pridáme jogurt, horčicu, dochutíme soľou a korením a dáme na 6 hodín vychladiť do chladničky.
Odporúčame prečítať: Zvyky a tradície, ktoré patria k Štedrému dňu
www.thinkstockphotos.com, www.pinterest.com
Fotografie sú ilustračné.