Chystáš sa do Paríža? Toto je 10 najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťajú turisti

chyby turistov v Paríži

Paríž, mesto svetiel a romantiky, láka každý rok milióny turistov svojimi ikonickými pamiatkami, bohatou históriou a kultúrnym bohatstvom. Avšak, aj v tomto nádhernom meste sa môžu cestovatelia ľahko dopustiť chýb, ktoré môžu ich zážitok pokaziť alebo obmedziť. Či už ide o neefektívne plánovanie, nesprávny výber času na návštevu alebo nepochopenie miestnej etikety, existuje niekoľko bežných omylov, ktoré turisti robia pri svojej prvej návšteve Paríža. 

Aby ste sa vyhli týmto cestovateľským chybám, musíte poznať kultúrne rozdiely, nevypovedané pravidlá a etiketu. Väčšina z nich je neškodná, ale niektoré môžu potenciálne pokaziť váš výlet. Tieto tipy vám pomôžu vidieť Paríž ako miestny a vyhnúť sa tým najčastejším cestovateľským chybám.

Neprehliadni: Skrytá dedinka na kopci s michelinskou reštauráciou: Ventabren

1. Parížska etiketa: Kľúčové frázy, ktoré musíte ovládať

Už na základnej škole nás učili, že je slušné pozdraviť sa pri vstupe a odchode a takisto poďakovať a poprosiť.  Pri vstupe do obchodu, reštaurácie alebo akéhokoľvek iného zariadenia vždy pozdravte „Bonjour“ (dobré ráno) alebo „Bonsoir“ (dobrý večer) v závislosti od dennej doby. Tiež dbajte na to, aby ste používali spojenia „S'il vous plait“ (prosím) a „Merci“ (ďakujem), pretože tým prejavíte úctu k miestnym obyvateľom a ich kultúre. Nemusíte byť zdatní vo francúzštine, stačí, ak sa naučíte týchto zopár výrazov.

2. Stolovacia kultúra: Prečo vám účet neprinesú automaticky 

Stolovanie, jedenie a pitie, je v Paríži obľúbená zábava, ktorú treba brať vážne – v skutočnosti tak vážne, že vás po skonzumovaní jedla „nevyženú" von. Jedenie predstavuje čas a priestor vychutnať si chute jedla do posledného sústa. To je dôvod, prečo účet nepríde hneď, ako budú vaše taniere prázdne a vypijete posledný dúšok vody. Účet vám príde až vtedy, keď oň požiadate (l'addition, s'il vous plait).

Zaujme Ťa: Dior des Lices v slnečnom Saint Tropez - zaži s nami dávku Luxusu!

pamiatky paría
PINTERESTSusan Barra Interior design

3. Pouličné stravovanie: Prečo to v Paríži nie je bežné 

Keď už hovoríme o jedení alebo pití, počas chodenia a prechádzania sa Parížania nič nejedia ani nepijú. Opäť platí to, že jedlo a nápoje sú určené na to, aby ste si ich vychutnávali a konzumovali pomaly – nie v zhone, pri počítači alebo v metre. 

Káva sa len zriedka objednáva so sebou, dokonca aj jedenie jabĺk alebo banánov na ulici môže spôsobiť, že sa ľudia budú na vás zvláštne pozerať. 

4. Kávová kultúra: Kde (ne)piť najlepšiu kávu v Paríži 

Ak ste si to ešte nevšimli, vo Francúzsku je jedlo životným štýlom. Možno je vaším snom navštíviť Paríž, sadnúť si na jedno z prútených kresiel s výhľadom na ulicu a objednať si vynikajúcu parížsku kávu. Keďže na terasách je povolené fajčiť, očakávajte, že čokoľvek si objednáte, bude sprevádzané pasívnym fajčením. A káva na takýchto miestach pravdepodobne nie je dobrá. Radšej si objednajte víno alebo pivo, ak všetko, čo chcete urobiť, je popíjať, vnímať scénu a vychutnávať i pouličnú atmosféru čarovného Paríža.

Milovníci kvalitných zŕn by mali vyhľadať remeselné kaviarne, ktoré sa teraz v Paríži vo veľkom množia, aby si vychutnali skutočnú filtrovanú kávu alebo nadýchané cappuccino, po slovensky kapučíno, kde pena nie je ekvivalentom mydlových bublín do kúpeľa.

5. Sprepitné v Paríži: Koľko je príliš veľa?

Francúzsko je jednou z krajín, ktoré platia svojim pracovníkom v stravovacích zariadeniach slušný plat, takže nemusia žiť z prepitného. Jednou z hlavných chýb v Paríži, ktorej sa dopúšťajú turisti, je časté a vysoké sprepitné, aj keď to myslia dobre. Je dôležité vedieť, že poplatok za službu je zahrnutý vo vašom účte, ale pracovníci si cenia aj sprepitné vo výške 5 – 10 %, ale je to na uváženie.

6. Pravidlo "nedotýkať sa": Etiketa na parížskych trhoch 

Ako hovoria Francúzi, ne touchez pas - nedotýkať sa. Na potravinových trhoch je najlepšie sa opýtať skôr, ako niečo uchmatnete. Rovnaké pravidlo platí na všetkých víkendových brocantes (blších trhoch). Mnohé z predmetov na predaj sú hodnotné a krehké, takže je lepšie sa vopred spýtať či sa ich môžete dotýkať.

Pozri aj: 7 najkrajších pláží na Korzike, ktoré sú snom každého dovolenkára

paríž
PINTEREST/kelseyinlondon.com

7. Sezónnosť v Paríži: Kedy je najlepší čas na návštevu 

Návšteva Paríža je vždy dobrý nápad, ale nie počas hlavnej sezóny. Najlepší čas na spoznávanie a objavovanie tohto romantického mesta je od novembra do februára. Samozrejme, že návšteva Paríža závisí od vášho itinerára, ale je dôležité si uvedomiť, že jún až august je v Paríži leto a hlavná sezóna, takže všade je plno ľudí.

8. Najlepšie výhľady na Paríž: Alternatívy k Eiffelovej veži 

Jednou z najčastejších turistických chýb v Paríži, ktoré návštevníci robia, je presvedčenie, že najlepší výhľad na Paríž je na vrchole Eiffelovej veže, čo je v skutočnosti nesprávne – takže sa môžete vyhnúť čakaniu v dlhých radoch a vydať sa na vrchol Víťazného oblúka., veže baziliky Sacré-Cœur, veže katedrály Notre-Dame a strechy v Galeries Lafayette.

9. Parížske metro: Tipy pre efektívne cestovanie 

K dispozícii je celý rad možností lístkov na metro, vrátane papierových lístkov platných pre jednu cestu a lístkov na predĺžené použitie, ktoré môžete znova využiť.

Ak plánujete zostať pri papierových lístkoch, je dôležité, aby ste si použitý lístok ponechali, kým nevyjdete zo stanice v cieli. Môžete byť v pokušení ho okamžite vyhodiť, ale metro je prísne monitorované a môže sa stať, že dostanete pokutu, ak nemáte lístok.

10. Bezpečnosť v Paríži: Ako sa vyhnúť bežným turistickým pascám 

Najbežnejšími turistickými podvodmi v Paríži sú vreckári v turisticky obľúbených miestach. Cudzinci, ktorí vám zadarmo ponúkajú ruže alebo náramky, sú potom agresívni a trvajú na tom, aby ste zaplatili. Ak cestujete po Paríži sami, vyhýbajte sa tmavým uličkám a oblastiam a vezmite si taxíky, nie metro. Najlepšie je mať so sebou menšiu hotovosť. 

Odporúčame: Najlepšie destinácie pre vegánskych cestovateľov: TIETO by ste mali určite navštíviť!

eiffelova veža
PINTEREST/jasminealley.com

Mýty o Paríži

Paríž, ako jedno z najznámejších a najnavštevovanejších miest na svete, je obklopený množstvom mýtov a predstáv, ktoré nie vždy zodpovedajú realite. Niektoré z týchto mýtov môžu ovplyvniť, ako turisti vnímajú mesto ešte pred svojou návštevou, a môžu dokonca ovplyvniť ich zážitok. Tu je niekoľko najbežnejších mýtov o Paríži:

Paríž je vždy romantický

  • Mýtus: Paríž je často vnímaný ako mesto lásky, kde romantika prekvitá na každom rohu. Páriky si predstavujú prechádzky po nábreží Seiny, večere pri sviečkach a nádherné výhľady z Eiffelovej veže.
  • Realita: Aj keď Paríž má množstvo romantických miest, realita môže byť trochu odlišná. Mesto je často preplnené turistami, čo môže spôsobiť, že niektoré ikonické miesta stratia svoju romantickú atmosféru. Okrem toho, každodenný život v Paríži, ako v každom veľkom meste, zahŕňa aj ruch, stres a bežné problémy.

Parížania sú nepríjemní a nevľúdni

  • Mýtus: Často sa hovorí, že Parížania sú arogantní, nevľúdni a neochotní pomôcť turistom, najmä ak nehovoria po francúzsky.
  • Realita: Aj keď Parížania môžu byť zaneprázdnení a ponorení do svojho života, väčšina z nich je ochotná pomôcť a byť priateľská, ak sa k nim správate s rešpektom. Pokus o základné frázy vo francúzštine, ako „bonjour“ (dobrý deň) alebo „merci“ (ďakujem), môže urobiť veľký rozdiel v interakcii s miestnymi obyvateľmi.

Paríž je vždy a všade elegantný a luxusný

  • Mýtus: Paríž je často vnímaný ako mesto módy, elegancie a luxusu, kde každý vyzerá ako z módneho magazínu a ulice sú plné luxusných butikov.
  • Realita: Paríž je rozmanité mesto, kde žijú ľudia rôznych štýlov a sociálnych vrstiev. Hoci sú oblasti, ako napríklad Champs-Élysées a Saint-Germain-des-Prés, známe svojou eleganciou, veľká časť Paríža má autentický a neformálny charakter. Mnohí Parížania uprednostňujú pohodlie a praktickosť pred luxusom.

Neprehliadni: Ako to vyzeralo na premiére 4. série Emily in Paris? Armani Privé, Schiaparelli Couture a viac!

výlet do Paríža
Depositphotos

Všetky reštaurácie v Paríži ponúkajú gurmánske jedlo

  • Mýtus: Paríž je považovaný za kulinárske hlavné mesto sveta, takže mnoho turistov predpokladá, že každá reštaurácia v meste ponúka vynikajúce jedlo.
  • Realita: Hoci v Paríži nájdete množstvo vynikajúcich reštaurácií, existujú aj turistické pasce, kde kvalita jedla nemusí zodpovedať očakávaniam. Je dôležité si vopred preveriť reštaurácie alebo sa opýtať miestnych na odporúčania, aby ste si mohli vychutnať skutočné gurmánske zážitky.

Paríž je pre turistov drahý

  • Mýtus: Paríž je vnímaný ako veľmi drahé mesto, kde sú ceny za ubytovanie, jedlo a atrakcie neúmerne vysoké.
  • Realita: Hoci Paríž môže byť drahý, existujú spôsoby, ako si užiť mesto aj s obmedzeným rozpočtom. Mestské parky, bezplatné múzeá v určitých dňoch, trhy a pouličné jedlo sú len niektoré z možností, ako si vychutnať Paríž bez prehnaných nákladov.

Paríž je bezpečný

  • Mýtus: Paríž je často považovaný za bezpečné mesto, kde sa turisti nemusia obávať o svoju bezpečnosť.
  • Realita: Hoci Paríž je všeobecne bezpečný, ako v každom veľkom meste, existujú oblasti, kde je potrebné byť opatrný. Vreckové krádeže sú bežné, najmä v preplnených turistických oblastiach a v metre, preto je dôležité byť ostražitý.

Francúzi neznášajú angličtinu

  • Mýtus: Panuje predstava, že Francúzi, najmä Parížania, neznášajú, keď na nich niekto hovorí po anglicky, a preto odmietajú komunikovať.
  • Realita: Hoci niektorí Francúzi môžu uprednostňovať francúzštinu, väčšina Parížanov vie aspoň základy angličtiny a je ochotná pomôcť, ak sa na nich obráti niekto so snahou komunikovať. Základné slová a frázy vo francúzštine však môžu výrazne zlepšiť vaše skúsenosti.


0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE