Mikrovlnku má v domácnosti azda každý. Ide o veľmi pohodlného pomocníka, vďaka ktorému sú naše pokrmy zohriate za niekoľko desiatok sekúnd. Áno, mikrovlnka je praktický spotrebič, no veľa ľudí netuší, ako ju správne používať. Tak napríklad takmer každý z nás vie, že do nej nepatrí alobal, no o iných zakázaných predmetoch či potravinách veľa z nás ani len netuší. Poďte sa pozrieť, čo nedávať do mikrovlnky za žiadnych okolností!
Vajcia či ovocie
Ak chcete zabrániť tomu, aby ste z vašej mikrovlnky museli odstraňovať zvyšky explodovaných potravín, vyhnite sa napríklad príprave vajíčka natvrdo v tomto praktickom spotrebiči. Vo vajíčku sa môže vďaka teplu nahromadiť para, čo môže spôsobiť jeho výbuch. Podobne je to aj s čerstvým ovocím v celku. Para sa môže hromadiť pod povrchom plodu, preto môže explodovať. Otázka je, na čo by ste vlastne chceli dávať ovocie do mikrovlnky, že áno?
Zaujme ťa: Nevieš, ako si privyrobiť popri práci? Tu sú tipy, ako zbohatnúť!
Surové mäso
Koľkých z nás už mikrovlnná rúra zachránila vo chvíli, keď sme potrebovali urýchlene rozmraziť mäso na večeru? Pri rozmrazovacom programe mikrovlnky však kombatibilita s mäsom končí. Do mikrovlnky surové mäso nikdy nedávajte zohrievať a pri rozmrazovaní nezabudnite zvoliť vhodný program. Predídete tak rozmnoženiu baktérií na mäse a s tým aj prípadnému skazeniu mäsa.
Plastové či papierové obaly
Vkladanie potravín v papierových aj plastových obaloch do mikrovlnky je samostatnou kapitolou. Papierové tašky, v ktorých možno máte zabalené niečo, čo chcete vložiť do mikrovlnky, totiž väčšinou obsahujú spoje s lepidlom. Toto lepidlo sa môže teplom uvoľniť do jedla, čo nie je dobré najmä pre naše zdravie. O plastových obaloch hádam ani nemusíme hovoriť, a preto je lepšie ich do mikrovlnky vôbec nedávať. Inak riskujete dobre zohriaty pokrm, no s príchuťou nebezpečných chemikálií.
Nebezpečná prázdnota
Na záver povieme niečo, čo je možno pre niekoho jasné ako facka, no pre niekoho novinka. Mikrovlnka sa nemá púšťať naprázdno, a to z jednoduchého dôvodu. Tento spotrebič ohrieva jedlo tak, že pomocou elektromagnetických vĺn zohrieva molekuly vody v jedle a nápojoch. Ak tieto vlny nemá čo absorbovať, vaša mikrovlnka môže jednoducho rezignovať. A verte nám, že to už nerozchodí.
Inšpiruj sa: Nakladaný cesnak a jeho účinky: Tomuto nebudeš chcieť veriť!