Ryby by sa mali na našich tanieroch nachádzať aspoň raz či dva razy týždenne. Ako si však medzi nimi vybrať? Ktoré ryby sú najzdravšie, sa dozviete v článku.
Ryby a transmastné kyseliny - aký majú pomer mastných kyselín?
Z každej strany počúvame, že aspoň raz či dvakrát týždenne by sa v našom jedálničku mali objaviť aj ryby. A nehovorí sa to len tak bezdôvodne. Ryby sú skutočne veľmi vítanou súčasťou našej stravy. Sú totiž bohaté na mnohé živiny, minerály aj vitamíny a majú skrátka nášmu telu čo ponúknuť.
Je mnoho dôvodov, prečo jesť ryby pravidelne. V prvom rade ich môžeme zaradiť medzi najlepšie zdroje zdravých tukov. Ukrývajú hlavne množstvo omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Taktiež predstavujú jeden z najlepších potravinových zdrojov vitamínu D, ktorého môžeme mať najmä v zimných mesiacoch nedostatok, keďže sa táto látka tvorí primárne v našej koži vplyvom slnečného žiarenia.
Rybie mäso - mononenasýtené mastné kyseliny a polynenasýtené mastné kyseliny
Ryby majú vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na zdravie srdcovo-cievneho systému, rovnako podporujú dobrú činnosť mozgu. Taktiež prispievajú k zdraviu našej pokožky. Ryby sa však aj napriek svojím benefitom nevyskytujú na našich tanieroch až tak často. Je to tak aj u vás? V tom prípade je čas napraviť to a pochutnať si na nejakej dobre pripravenej rybe s pečenými zemiakmi či čerstvým zeleninovým šalátom.
Ktorú rybu však vybrať? Vo všeobecnosti sa odporúča konzumovať hlavne mastnejšie druhy rýb. Vhodné sú morské ryby, no i medzi tými sladkovodnými sa nájdu skvelé úlovky. V nasledujúcom článku sa pozrieme na niektoré druhy rýb, ktoré sú v našich jedálničkoch viac než vítané.
Odporúčame: Ako ušetriť pri zdravom stravovaní? Takto môžeš jesť zdravo a lacno!
Aljašský losos - zdravé tuky na tanieri
Samozrejme, ako prvú nemôžeme spomenúť žiadnu inú rybu, než práve lososa. Táto ryba s charakteristicky ružovkastým až oranžovým mäsom získava v posledných rokoch čoraz viac fanúšikov. A nie je sa čomu čudovať. Táto dravá ryba ponúka nášmu telu poriadnu dávku bielkovín a esenciálnych aminokyselín, omega-3 mastných kyselín, draslíka, fosforu aj mnohých vitamínov. Navyše je to skutočná delikatesa, ktorá podporí pamäť aj zdravie pleti.
Makrela atlantická
V našom jedálničku sú vítané aj makrely, čo sú opäť dravé morské ryby. Dorastajú do dĺžky okolo 45 centimetrov a sú charakteristické svojou chvostovou plutvou, ktorá je hlboko vidlicovito vykrojená. Makrelu opäť radíme medzi mastnejšie druhy rýb a nášmu telu doplní množstvo dôležitých zdravých tukov, vďaka čomu prispieva k prevencii chorôb srdca. Rovnako je zdrojom kvalitných bielkovín, taktiež draslíka a viacerých vitamínov skupiny B.
Odporúčame aj: Plavky pre postavu v tvare presýpacích hodín: Akému strihu povedať áno?
Tuniak - má vysoký obsah vitamínov
Skvelou rybou je aj tuniak. Samozrejme, v jedálničku je vítaný v prvom rade v iných formách, ako v konzerve, i keď ani kvalitný konzervovaný tuniak vo vlastnej šťave či olivovom oleji nemusí byť na zahodenie. Tuniaky sú rovnako ryby žijúce v slaných vodách, a to najmä v tropickom a subtropickom pásme.
Rozšírené sú napríklad v Atlantickom oceáne či Stredozemnom mori. Patria k najrýchlejším rybám. Táto ryba je opäť zdrojom tukov, bielkovín, ale aj železa či vitamínu D. Tuniak má navyše menej kalórií, ako predchádzajúce dve ryby.
Kapor je klasika!
Kapor je veľmi zdravý a chutný druh rýb, ktorý by sme mali pravidelne konzumovať z niekoľkých dôvodov. Kapor je bohatý na bielkoviny, vitamíny a minerály, ako napríklad vápnik, železo a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca a mozgu.
- Navyše, kapor obsahuje málo tuku a kalórií, čo ho robí ideálnou voľbou pre zdravú stravu.
- Konzumácia kapra môže tiež pomôcť zlepšiť imunitný systém, podporiť zdravie srdca a znižovať zápal v tele.
Preto by sme mali zahrnúť kapra do našej stravy aspoň párkrát mesačne, aby sme si udržali zdravie a vitalitu.
Pstruh - patrí medzi ryby s najvyšším obsahom mastných kyselín
Za výhodu sladkovodných rýb je považované najmä to, že spravidla mávajú v sebe menej škodlivín a toxických látok ako morské ryby. Z hľadiska obsahu zdravých tukov však bývajú často menej významné. Veľmi dobrou sladkovodnou rybou je však pstruh, najmä pstruh dúhový, ktorý je z hľadiska výživy skutočne hodnotnou rybou.
Obsahuje množstvo dobrých polynenasýtených aj mononenasýtených tukov, taktiež veľké množstvo bielkovín a vitamínu D. Pstruh je podobne nízkokalorický ako predchádzajúci tuniak. Na sto gramov obsahuje okolo 140 kcal.
Neprehliadnite: FIT brokolicová polievka bez smotany, ktorá neublíži štíhlej línii
Sardinky, ančovičky - zdravý životný štýl a výživa na tanieri
V našich jedálničkoch sú vítané mnohé ďalšie druhy rýb, no spomenúť môžeme ešte nenápadné sardinky a ešte menšie sardely, známejšie pod názvom ančovičky. Oba druhy predstavujú dobré mastné morské ryby. Sú zdrojom hlavne nenahraditeľných omega-3 mastných kyselín aj spomínaného vitamínu D.
Telu doplnia aj železo, vápnik či viaceré vitamíny skupiny B. Sú rozšírené v Atlantickom oceáne, Stredozemnom aj Čiernom mori. Možné je ich dostať čerstvé, mrazené i konzervované.
Odporúčame: Je opätovné mrazenie mäsa v poriadku? Áno, ale má to háčik!
Aktualizované na 07.07.2024
Aktualizovaný článok: 07.07.2024