Jedna z najočakávanejších kuchárskych kníh minulého roka, ktorá je knižným debutom známej slovenskej foodblogerky Moniky Kóňovej. Väčšina z nás ju však pozná pod názvom blogu LaPetit, ktorý patrí medzi najčítanejšie kulinárske blogy na slovenskej scéne. Aj to bol pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo sa autorka rozhodla pustiť do písania kuchárskej knihy LaPetit – Spolu pri stole a dať svojim receptom aj tlačenú podobu.
Slovenský foodblog LaPetit
Autorka knihy Monika Kóňová vyštudovala právo a hoci sa v právnickom svete pohybuje stále, svoju veľkú záľubu našla aj vo varení. Aj preto pred niekoľkými rokmi založila v súčasnosti jeden z najúspešnejších slovenských foodblogov LaPetit. Na ňom sa už viac ako päť rokov delí s ostatnými o svoje kulinárske nápady a inšpirácie.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
„Ak už neviete, čo navariť cez týždeň na večeru, alebo vám chýba pár overených sviatočných receptov, ktoré budú hitmi pre všetkých jedákov za stolom, Monika vám ukáže, ako jednoducho na to. V tejto knihe nájdete recepty na rýchle večere na každý deň, ale aj skvelé víkendové varenie, a to všetko prispôsobené sezónnym surovinám podľa ročných období.
Autorka sa s vami podelí o svoje tipy, ako a čo skladovať, prečo je výhodnejšie kúpiť jedno kura, naporciovať ho a oblafnúť recept, kde je potrebný vývar, ale aj ako si ho doma pripraviť a mať vždy po ruke. Jar, leto, jeseň i zima získajú s La Petit celkom novú chuť.“
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Recepty podľa ročných období
Kuchárska kniha obsahuje viacero kapitol. Prvé tri, teda úvod, kuchyňa a môj ideálny zoznam zahŕňa skôr teoretické rady pri nakupovaní, správnom výbere potravín a ich používaní v kuchyni, ktorými sa autorka knihy riadi už niekoľko rokov.
Ďalej nasledujú recepty rozdelené do 8 skupín vymedzených podľa ročných období – skorá jar v kuchyni, neskorá jar v kuchyni, začiatok leta, koniec leta, skorá jeseň, neskorá jeseň, začiatok zimy a koniec zimy. Práve vďaka tomuto rozdeleniu môžete variť sezónne recepty, ktorých ingrediencie ľahko zoženiete.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Prvý dojem nesklamal
Recepty sú navyše rozdelené aj podľa časovej náročnosti. Rýchle večere pripravíte do 30 minút, jedlá z kategórie víkendových receptov patria medzi tie náročnejšie. V úvode každej kapitoly je napísaný zoznam základných surovín, ktoré budete potrebovať na nasledujúce recepty. Je to skvelá pomôcka, ktorá vám uľahčí nakupovanie v potravinách.
Kniha je podobne ako foodblog LaPetit, zameraná na zdravé recepty s kúskom fantázie, ktoré zvládne pripraviť v kuchyni takmer každý. Nájdete tu recepty ako cuketové rezance s pestom, jahodové tartaletky, mrkvové šatôčky alebo cestoviny s tuniakom. Veľkú časť knihy tvoria aj fotografie jedla, ktoré dotvárajú príjemný dojem z celej knihy. Tento knižný debut sa medzi ďalšími kuchárkami určite nestratí.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
Kuchársku knihu La Petit - Spolu pri stole si môžete zakúpiť na BUX.sk bežná cena 14,90€ - tu v zľave za 11,90€.
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová