Presolená polievka? 7 šikovných tipov, ako ju zachrániť!

Niekedy si na príprave jedla dáme tak záležať, až sa nám ho ku koncu podarí pokaziť. Reč je napríklad o presolenej polievke, ktorá sa nám počas varenia stále nezdá dostatočne slaná. Potom však príde moment, kedy to so soľou nechtiac preženieme a z chutnej polievky sa razom stane nekonzumovateľné jedlo. Ako si poradiť s presoleným jedlom? Nezúfajte, môže sa to stať každej skúsenej kuchárke a polievku hneď nevylievajte. Našťastie, existuje niekoľko šikovných tipov, ktorými dokážete presolenú polievku zachrániť a ešte si na nej pochutnať.

Zemiaky

Zemiaky sú šikovným pomocníkom, ktoré dokážu absorbovať prebytočnú soľ. Tu už len záleží na tom, či pridanie zemiakov samotná receptúra polievky umožňuje. Ak sa vám podarilo presoliť napríklad kapustnicu či guláš, stačí, ak do polievky nahrubo nastrúhate zopár surových zemiakov. V prípade, že sa do polievky zemiak nehodí, aj pre tento prípad existuje riešenie. Skúste v polievke na 15 minút vyvariť dva zemiaky vcelku a potom ich z polievky vyberte. Zemiaky do seba soľ vsiaknu a polievka bude chutnejšia.

Odporúčame: Ako užívať jablčný ocot tak, aby prospieval zdraviu: Ver tomu, že dokáže aj uškodiť!

zemiaky do presolenej polievky

Zdroj: Shutterstock®

Ryža

Aj ryža, rovnako ako zemiaky, má dobrú schopnosť do seba absorbovať prebytočnú soľ z polievky. Ak máte po ruke čisté plátno alebo gázu, naplňte ju ryžou a zviažte do balíčka. Ten potom nechajte v polievke vyvariť na 15 – 20 minút a následne balíček z polievky vyberte.

Cukor

V niektorých prípadoch vám môže postačiť iba vyváženie soli cukrom (napríklad ak varíte rajčinovú polievku, ktorá je charakteristická svojou sladko-slanou chuťou). Cukor pridávajte po lyžičkách do polievky dovtedy, kým sa pomer cukru a soli nevyváži.

Jablká

Možno by ste neverili, no presolenú polievku možno zachrániť aj plátkami jabĺk. Opäť platí, že plátky alebo kúsky očistených jabĺk v polievke vyvaríme a následne vyberieme.

Pozri aj: Je horčičný olej bezpečný na použitie? Kedy ho radšej v obchode obísť?

jalbká

Zdroj: Shutterstock®

Vaječné bielky

Prebytočnú soľ dokážu z polievky odstrániť aj vaječné bielky, a to najmä vtedy, ak pripravujete číru polievku. Bielky nechajte variť v polievke asi 10 minút, potom polievku preceďte.

Zeleninový vývar

Občas stačí, ak uvarenú polievku vyskúšame doliať trochou vody či mrazeným nesoleným zeleninovým vývarom. Úspech máte zaručený pri čírych mäsových či zeleninových polievkach, ktoré takýmto spôsobom iba rozriedite a v prípade potreby ešte opatrne opätovne dochutíte.

Mlieko a smotana

Podarilo sa vám presoliť hustú mliečnu polievku? Ako základ vyskúšajte doliať mlieko alebo smotanu na varenie, ktoré by mohli soľ stiahnuť a chuť tak neutralizovať.

Neprehliadni: Vieš, aký je medovicový med? Je lepší než všetky ostatné?

11 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

06.11.2021 06:43

Zachrániť presolenú polievkuplátkami alebo kúskami očistených jabĺk som ešte neskúšala.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

06.11.2021 12:37

nehrozí mi presolenie, kvôli manželovi veľmi málo solím

Vaše meno:

Lucia Šeptáková

Lucia Šeptáková

06.11.2021 14:07

Solím radšej menej ale môže sa stať..

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

07.11.2021 11:37

Presolenú polievku nezachráni nič.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

07.11.2021 21:32

Ja menej solím kto chce nech si prisolí

Vaše meno:

Renáta Gallerová

Renáta Gallerová

07.11.2021 22:26

Polievku som zatiaľ ešte nepresolila....Vedela som, že zemiak a ryža si s presoleným jedlom poradia. Ale o jablkách a vaječné bielky? To som sa práve dozvedela.....

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

07.11.2021 23:04

Pri polievke dávam zarovnanú čajovú lyžičku soli na 1 liter vody. Je to tak akurát. Takže sa mi málokedy stane,že presolím. Ale stať sa môže :-) O zemiakoch som vedela,ešte aj o vaječnom bielku,ale ostatné je pre mňa novinka :-O

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

08.11.2021 11:35

no hej...občas sa to stane, ale ja vždy dolievam vodu a potom čarujem s chuťami ako sa dá. :o)

Vaše meno:

Veronika Marejková

Veronika Marejková

09.11.2021 07:36

Stane sa mi niekedy, skúšala som zatiaľ len ten zemiak. Nabudúce vyskúšam ďalšie tipy od vás.

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

10.11.2021 21:51

Každá si povie, že jej sa to nemôže stať, ale keď sa tak stane, potom je pre záchranu neomylného kuchárskeho umenia každá rada vzácna. Výborné tipy pre nás, sviatočných kuchárov, ktorí si priznajú nedostatky.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

12.11.2021 09:30

Občas sa to stane aj mňe že pre solim dobre rady pomôžu

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE