Nie je nič nepríjemnejšie ako otvoriť chladničku s nádejou, že v nej nájdete nejakú "mlsnotku", z ktorej si chcete pripraviť niečo chutné pod zub, no ovanie vás nepríjemná vôňa.
Áno, občas sa stáva, že v nej necháme nejakú potravinu dlhšie, než by sme mali. Ak produkt prejde svojím dátumom spotreby a rovnako aj minimálnou trvanlivosťou, môže sa stať, že sa pokazí a začne nepríjemne smrdieť.
Najhoršie na tom je, že nepríjemný zápach sa šíri celou chladničkou, preto je dôležité ju dôkladne upratať. Poznáte nejaké spôsoby, vďaka ktorým sa zbavíte tohto nepríjemného pachu? My vám dnes nejaké prezradíme!
Príčiny zápachu v chladničke
Pokazené alebo zabudnuté potraviny
Jednou z najčastejších príčin zápachu v chladničke sú pokazené alebo zabudnuté potraviny. Často sa stáva, že zvyšky jedál, otvorené obaly alebo potraviny po dátume spotreby začnú postupne uvoľňovať nepríjemný pach, ktorý sa rýchlo rozšíri do celého priestoru chladničky. Nezriedka sa takýmto zdrojom zápachu stáva aj ovocie či zelenina v spodnej zásuvke, na ktoré jednoducho zabudneme.
Rozliate tekutiny a zvyšky jedla
Ďalším problémom môžu byť rozliate tekutiny a zvyšky jedla na stenách, policiach alebo pod zásobníkmi, ktoré neboli hneď očistené. V chladničke sa síce baktérie množia pomalšie ako pri izbovej teplote, no stále dochádza k ich rozkladu, čo vytvára nepríjemné arómy. Niekedy sa pach môže držať aj v gumovom tesnení dvierok alebo v odtokovej mriežke, kde sa zachytáva vlhkosť a zvyšky potravín.
Nevhodné skladovanie potravín
Zápach môže vzniknúť aj pri nevhodnom skladovaní potravín – napríklad ak mäso, syr alebo ryby nie sú uložené v uzatvorených nádobách. Tieto suroviny majú výrazné arómy, ktoré sa bez ochrany rýchlo prenášajú na iné jedlá. Nedostatočné odvetranie alebo poruchy ventilácie v chladničke môžu navyše zhoršiť cirkuláciu vzduchu a spôsobovať, že pachy v priestore stagnujú a prenikajú hlbšie do plastov či tesnení.
Shutterstock®Ako sa zbaviť zápachu v chladničke
1. Odstráňte zdroj zápachu
Dôležité je zbaviť za zdroja, ktorý vytvára zápach v chladničke. Môžete ju mať vydrhnutú, no zápach môže pretrvávať. Preto postupne prechádzajte a kontrolujte dátum spotreby všetkých potravín, ktoré v chladničke skladujete. Ak nejaká potravina už zapácha alebo je na nej dokonca pleseň, tak ju vyhoďte. Samozrejme nezabudnite skontrolovať aj zásuvku na ovocie a zeleninu – aj tam sa môžu nachádzať zdroje zápachu.
Niekedy je zdroj zápachu skrytý na miestach, ktoré bežne nekontrolujeme – napríklad pod policami, v odtokovej mriežke na zadnej strane chladničky alebo v medzerách medzi zásuvkami. Ak ste odstránili všetky zjavné pokazené potraviny, no zápach pretrváva, skontrolujte aj tieto menej prístupné miesta.
Zvyšky tekutín, drobky alebo usadená vlhkosť môžu byť živnou pôdou pre baktérie, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. V prípade silného zápachu môže pomôcť aj dočasné vyprázdnenie celej chladničky a jej dôkladné odvetranie.
Shutterstock®2. Čistenie chladničky
Ďalším krokom k odstráneniu zápachu v chladničke je vyčistiť ju. Dôležité je začať s odmrazovaním, preto ju vypnite a vyberte z nej všetky potraviny. Keď je vaša chladnička prázdna, tak si pripravte zmes z ½ šálky jedlej sódy a trochy teplej vody.
Vytvorte si pastu, pomocou ktorej vyčistíte chladničku. Pasta vám pomôže vyčistiť všetky škvrny a odstráni pachy. Samozrejme nezabudnite vyčistiť všetky police, zásobníky a aj samotné steny chladničky.
Rovnako ak sa chcete vyhnúť používaniu chemikálií na čistenie chladničky, skúste prírodné čistiace prostriedky. Okrem vyššie spomínanej sódy, môžete vyskúšať zmes z jablčného octu zmiešaného s vodou.
Shutterstock®3. Prírodné pohlcovače zápachu
Rovnako ako je možné použiť sódu na vydrhnutie chladničky, tak je možné použiť ju ako prírodný pohlcovač zápachu. Stačí nechať otvorenú krabičku so sódou v chladničke alebo ju nasypať na tanierik. Takto nasiakne akékoľvek zápachy, ktoré v chladničke sa nachádzajú. Poprípade môžete zmiešať sódu s vanilkou, pre pohlcovanie výraznejších zápachov.
Ďalšími prírodnými pohlcovačmi zápachu, ktoré môžete nechať v chladničke, sú káva, biely ocot, drevené uhlie či dokonca miska ovsa. Rovnako skvelo pôsobí aj cibuľa.
Vyprázdnite chladničku a na noc do nej dajte nakrájanú cibuľu. Má pohlcujúce vlastnosti, preto vás zbaví nepríjemného zápachu v chladničke. Dôležité je však nechať chladničku potom vyvetrať. Ďalšou skvelou alternatívou je citrón.
Ako dlho nechať pohlcovače v chladničke a kedy ich vymeniť?
Prírodné pohlcovače zápachu sú účinným pomocníkom, no nezabúdajte, že aj ony majú svoju životnosť.
- Jedlá sóda by sa mala v chladničke vymeniť približne každé 2 až 3 mesiace, ideálne v otvorenej nádobke alebo tanieriku.
- Kávové zrná a ovsené vločky pohlcujú pachy kratšiu dobu – ich účinok vyprchá už po 2 až 3 týždňoch, preto ich treba meniť častejšie.
- Nakrájanú cibuľu alebo plátky citróna používajte len krátkodobo – nechajte ich v chladničke maximálne cez noc, inak samy začnú zapáchať.
- Drevené uhlie alebo špeciálne absorpčné vrecúška (napr. s aktívnym uhlím) majú životnosť zvyčajne 1 až 2 mesiace, závisí však od intenzity zápachu a veľkosti chladničky.
Preventívne opatrenia – ako predísť zápachu v chladničke
Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť nepríjemnému zápachu v chladničke, je prevencia. Pravidelne kontrolujte obsah chladničky a odstraňujte potraviny po dátume spotreby. Zvyšky jedla vždy uskladňujte v uzatvárateľných nádobách, aby sa zabránilo šíreniu aróm. Raz týždenne skontrolujte aj zásuvky na ovocie a zeleninu, kde sa môže hromadiť vlhkosť a plesne.
Zároveň sa odporúča udržiavať chladničku čistú – všetky škvrny a rozliate tekutiny utierajte hneď, ako vzniknú. Približne raz mesačne vykonajte rýchle čistenie vnútorných plôch, najlepšie prírodným prostriedkom, ako je roztok sódy bikarbóny či octu s vodou.
Správna teplota v chladničke by sa mala pohybovať medzi 3 – 5 °C, aby sa minimalizovalo množstvo baktérií a zápachov. Udržiavaním poriadku a čistoty predídete nepríjemným prekvapeniam pri otváraní dvierok.
Aktualizovaný článok: 22.05.2025