Október patrí medzi mesiace s najbohatšou úrodou hríbov, to sa týka nielen množstva ale aj druhov. Počasie, ktoré je typické pre toto ročné obdobie, dáva hríbom ideálne podmienky pre ich rast, a síce rastú pomalšie, no o to sú kvalitnejšie.
Existuje niekoľko signálov rastu hríbov, ktoré by mal každý hubár poznať. Viete, ktoré to sú?
Prvým signálom je dostatok vlahy
Ako prvé začnú rásť divoké šampiňóny a po nich bedle. Podľa mykológov, pokiaľ cez deň zaprší, v noci príliš nemrzne, nefúka vietor a ráno zasvieti slnko, môžeme pokojne vyraziť s fúrikom do lesa. Hríby sa so začiatkom jesene presúvajú do ihličnatých lesov, v ktorých pod smrekom či borovicou vydržia až do prvého mrazu. Avšak aj v listnatých lesoch nájdeme napríklad hríb smrekový, ktorý pod spadnutými listami pokojne rastie do úctyhodných rozmerov.
Nájsť môžeme suchohríb, ale aj dubáky!
Najčastejšie sa vyskytujúcim hríbom v našich lesoch je momentálne suchohríb. Nájdeme tu aj bedľu vysokú, kozáky, hríb dubový, masliaky či kuriatka. Ostrieľanejší hubári si pochutia na lúčnici, čírovke alebo hlive. Pozor si treba dať na muchotrávku zelenú, hodvábnicu veľkú či pavučinovec plyšový, pri ktorom sa príznaky otravy môžu objaviť až po dvoch týždňoch. V rámci bratislavského kraja, navštívte určite Malacky, Modru a Pezinok. Na strednom Slovensku hubárom kraľuje Banská Bystrica, kde nájdete najmä dubáky. Hľadať môžete aj na východe, v Košiciach. Tam rastú hríby smrekové a kozáky. Avšak zlatým pravidlom je, že žiaden skúsený hubár neprezradí svoje tajné miestečko, a tak zostáva na vás, do ktorého z lesov
sa vyberiete.
Odporúčame: Vedela si, že existuje čierny cesnak? Zisti, prečo si ho dopriať každý deň!
Čo s hríbmi doma?
Priniesli ste si domov plný košík hríbov a neviete čo ďalej s nimi? Prvou voľbou je priama konzumácia, či už vo forme praženice, rizota alebo ako súčasť omáčky. Rovnako tak z nich môžete pripraviť lahodnú nátierku. V prípade, že na ne nemáte hneď chuť, môžete ich ľahko uskladniť na neskôr.
Najbežnejším spôsobom uskladnenia hríbov je sušenie. Nakrájajte hríby na hrubšie plátky a rozložte ich na suché a teplé miesto. Alebo ich rovno zamrazte. Medzi ďalší spôsob uskladnenia patrí aj sterilizácia hríbov v náleve, čím vyrobíte chrumkavú prílohu k mäsu.
Zopár rád na záver
1. Hríby do igelitovej tašky nepatria! Hríby sa nám v igelitovej taške sparia, čo môže viesť k rozmnoženiu baktérií, a následne si prinesieme domov zmes skazených húb.
2. Zbierame len to, čo poznáme. To, čo nepoznáme, konzultujeme s odborníkom. Pokiaľ je hríb červavý, radšej ho vyhodíme na mieste kde sme ho našli. Červy mohli do hríbu zaniesť mikroorganizmy, a tie môžu napadnúť ostatné hríby
aj naše telo.
3. Pozor na babku. Nemyslíme tým tú vašu. Babka je hubársky výraz pre suchohríb žltomäsý, ktorý je nutné povariť aspoň 20 minút pred konzumáciou, pretože býva často napádaný parazitom, ktorý môže rozmnožovať jedovaté látky. Samozrejme, nejedná sa o otravu ako po muchotrávke, ale mali by sme ho radšej konzumovať hneď a nesušiť ho.
4. S alkoholom opatrne. Názory odborníkov na kombináciu hríbov a alkoholu sú rôzne. Niektorí tvrdia, že pohár piva po praženici neškodí, iní, že po tejto kombinácii strávite noc s hlavou v záchode. My radíme - majte sa radšej na pozore.
V prípade otravy hríbmi vám môže alkohol zosilniť účinok toxínov. Najznámejší príklad je konzumácia hnojníkov s alkoholom, kedy dochádza k vzniku tzv. antabusového efektu. To sa prejaví bolesťami hlavy, sčervenaním tváre a končatín, búšením srdca či zvracaním.
Milé dámy, vezmite si košíky, nabrúste nožíky a vyrazte za lesným dobrodružstvom, plným voňavých hríbov a chutných gaštanov. A nezabudnite na kvalitnú obuv a atlas húb do vrecka.
Zaujme ťa: Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!