Hríbová sezóna je v plnom prúde! Poradíme vám, ako správne hľadať

Október patrí medzi mesiace s najbohatšou úrodou hríbov, to sa týka nielen množstva ale aj druhov. Počasie, ktoré je typické pre toto ročné obdobie, dáva hríbom ideálne podmienky pre ich rast, a síce rastú pomalšie, no o to sú kvalitnejšie.

 

Existuje niekoľko signálov rastu hríbov, ktoré by mal každý hubár poznať. Viete, ktoré to sú?

Prvým signálom je dostatok vlahy

Ako prvé začnú rásť divoké šampiňóny a po nich bedle. Podľa mykológov, pokiaľ cez deň zaprší, v noci príliš nemrzne, nefúka vietor a ráno zasvieti slnko, môžeme  pokojne vyraziť s fúrikom do lesa. Hríby sa so začiatkom jesene presúvajú do ihličnatých lesov, v ktorých pod smrekom či borovicou vydržia až do prvého mrazu. Avšak aj v listnatých lesoch nájdeme napríklad hríb smrekový, ktorý pod spadnutými listami pokojne rastie do úctyhodných  rozmerov. 

 

Pozri aj: Aká je životnosť podprsenky? Budeš prekvapená!

dubaky

Zdroj: Shutterstock®

Nájsť môžeme suchohríb, ale aj dubáky!

Najčastejšie sa vyskytujúcim hríbom v našich lesoch je momentálne suchohríb. Nájdeme tu aj bedľu vysokú, kozáky, hríb dubový, masliaky či kuriatka. Ostrieľanejší hubári si pochutia na lúčnici, čírovke alebo hlive. Pozor si treba dať na muchotrávku zelenú, hodvábnicu veľkú či pavučinovec plyšový, pri ktorom sa príznaky otravy môžu objaviť až po dvoch týždňoch. V rámci bratislavského kraja, navštívte určite Malacky, Modru a Pezinok. Na strednom Slovensku hubárom kraľuje Banská Bystrica, kde nájdete najmä dubáky.  Hľadať môžete aj na východe, v Košiciach. Tam rastú  hríby smrekové a kozáky. Avšak zlatým pravidlom je, že žiaden skúsený hubár neprezradí svoje tajné miestečko, a tak zostáva na vás, do ktorého z lesov

sa vyberiete.

 

Odporúčame: Vedela si, že existuje čierny cesnak? Zisti, prečo si ho dopriať každý deň!

 

Čo s hríbmi doma?

Priniesli ste si domov plný košík hríbov a neviete čo ďalej s nimi? Prvou voľbou je priama konzumácia, či už vo forme praženice, rizota alebo ako súčasť omáčky. Rovnako tak z nich môžete pripraviť lahodnú nátierku. V prípade, že na ne nemáte hneď chuť, môžete ich ľahko uskladniť na neskôr.  

 

Najbežnejším spôsobom uskladnenia hríbov je sušenie. Nakrájajte hríby na hrubšie plátky a rozložte ich na suché a teplé miesto. Alebo ich rovno zamrazte. Medzi ďalší spôsob uskladnenia patrí aj sterilizácia hríbov v náleve, čím vyrobíte chrumkavú prílohu k mäsu.

jedlá z hríbov

Zdroj: Shutterstock®

Zopár rád na záver

1. Hríby do igelitovej tašky nepatria! Hríby sa nám v igelitovej taške sparia, čo môže viesť k rozmnoženiu baktérií, a následne si prinesieme domov zmes skazených húb.

 

2. Zbierame len to, čo poznáme. To, čo nepoznáme, konzultujeme s odborníkom. Pokiaľ je hríb červavý, radšej ho vyhodíme na mieste kde sme ho našli. Červy mohli do hríbu zaniesť mikroorganizmy, a tie môžu napadnúť ostatné hríby 

aj naše telo.

kde-rastu-hriby

Zdroj: Shutterstock®

3. Pozor na babku. Nemyslíme tým tú vašu. Babka je hubársky výraz pre suchohríb žltomäsý, ktorý je nutné povariť aspoň 20 minút pred konzumáciou, pretože býva často napádaný parazitom, ktorý môže rozmnožovať jedovaté látky. Samozrejme, nejedná sa o otravu ako po muchotrávke, ale mali by sme ho radšej konzumovať hneď a nesušiť ho.

 

4. S alkoholom opatrne. Názory odborníkov na kombináciu hríbov a alkoholu sú rôzne. Niektorí tvrdia, že pohár piva po praženici neškodí, iní, že po tejto kombinácii strávite noc s hlavou v záchode. My radíme -  majte sa radšej na pozore.

 

V prípade otravy hríbmi vám môže alkohol zosilniť účinok toxínov. Najznámejší príklad je konzumácia hnojníkov s alkoholom, kedy dochádza k vzniku tzv. antabusového efektu. To sa prejaví bolesťami hlavy, sčervenaním tváre a končatín, búšením srdca či zvracaním.

Milé dámy, vezmite si košíky, nabrúste nožíky a vyrazte za lesným dobrodružstvom, plným voňavých hríbov a chutných gaštanov. A nezabudnite na kvalitnú obuv a atlas húb do vrecka.

 

Zaujme ťa: Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

24.10.2017 08:02

Správny hubár potrebuje košík, nôž a dobrý zrak..... riadim sa heslom..."Kto hľadá, ten nájde"

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

24.10.2017 12:31

Veru tento rok je hríbov neúrekom, keď už aj ja taký antitalent som našla :-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

24.10.2017 12:57

my sme hubári, len čo sa týka konzumácie :-)

Vaše meno:

benynka

benynka

24.10.2017 14:22

milujem hríby, ale nemám odvahu na iné iba kupované...otec mi občas doniesol čo nazbieral, ale potom som sa stále kontrolovala či mi nie je zle

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

24.10.2017 14:57

taky hřiby miluji, ale manžel se mnou odmítal chodit, jednou jsem ho přesvědčila a šli jsme, manžel na jednu stranu a já na druhou, mezi námi byla cesta, manžel volal už mám a držel v ruce houbu v tom zastavilo auto a z auta se ozvalo okamžitě tu houbu vyhoďte, je prudce jedovatá, já jsem doktor z pohotovosti a nechci vás u nás vidět s otravou. Od té doby na houby s manželem nechodím

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

24.10.2017 15:21

najväčší hubár je môj manžel, občas idem s ním, už máme nasušených 4 kusy 5 litrových pohárov, máme veľkú rodinu, hlavne budú do vianočnej kapustnice, občas si pochutíme na zapekaných dubákoch so zemiakmi, praženici, dubákovom perkelte...

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

24.10.2017 16:05

neverím hubám nazbieraným len tak v lese aj najskúsenejší hubár sa môže pomýliť

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

24.10.2017 19:05

hríby nejem,nechutia mi

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

24.10.2017 20:59

Rada chodím do lesa na hríby,aj keď niekedy skoro nič nenájdem. Zbieram len tie ,ktoré poznám.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

25.10.2017 09:00

Táto sezóna bola naozaj bohatá.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

25.10.2017 11:35

na huby chodíme už od detstva... a vždy je to obrovská radosť, keď nájdeme zdravý a voňavý dubák, suchohríb či bedľu :-)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

25.10.2017 23:41

U mňa ani tak nejde o to nazbierať plný košík, ako o to byť v prírode, vyhodiť z hlavy starosti,nadýchať sa tej úžasnej vône ihličia ,machu a iného porastu ...a ten pokoj navôkol ... :) Nie som zrovna nejaký super znalec húb,zbieram len čo poznám a čo sa mi nepozdáva to ukážem svojmu otcovi- s ním sa nabetón neotrávim :)

Vaše meno:

Anna Podmanická

Anna Podmanická

03.11.2017 23:17

U nás sa huby zberajú, ako sa hovorí, odjakživa. Vyrastala som aj stále žijem v horách, takže nemám problém so zberom húb. Riadim sa podľa toho, že beriem iba to, čo poznám. Do hory nemám ďaleko, tak sa nebojím, že ostanem bez húb. Škoda len, že tých krásnych hôr akosi ubúda. Ľudia si ich akosi prestali vážiť a nedbajú na to, že aj po nás to budú žiť naši potomkovia.

Vaše meno:

janko komada

janko komada

18.11.2017 12:55

máme nasušené aj zavarené a aj mraziaku tento rok ich bolo až až

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.