Baza čierna - plná samých vitamínov!

Jej výskyt je známy od nížin až po podhorský stupeň, hojne v častiach listnatých lesov, pri potokoch, medziach a rúbaniskách a tiež v hospodárskych dvoroch. Baza čierna je rozkonáreným krom alebo menším stromom, ktorého menšie konáriky majú malé dýchacie otvory vyplnené bielym stržňom. Listy bazy čiernej sú protistojné a zložené z troch až piatich podlhovastých nerovnako pílkovitých lístkov.

 

Kvety bazy čiernej sú usporiadané do plochých vrcholíkov v zelenej farbe a v čase kvitnutia naberajú červenú farbu. Drobné kvietky majú žltobielu korunu s piatimi tyčinkami a ich plodom je trojpuzdrová okrúhla, červenofialová, lesklá a opadavá kôstkovička s krvavočervenou šťavou a troma kôstkami. Kvety kvitnú od mája do júla, keď voňajú intenzívne a často je ich zápach nepríjemný.

 

Odporúčame vyskúšať:  Zázračná kapsička pastierska

baza-cierna

Zdroj: Shutterstock®

Zbiera sa najmä kvet, plod a zriedka sa môžu oberať tiež kôra, list či korene bazy. Kvety bazy sa po obratí musia usušiť na tienistom mieste, rozložené a so stopkou hore, poprípade pri umelom teple. Pri sušení sa kvety môžu tiež zavesiť, avšak v každom prípade musí prebehnúť sušenie čo najrýchlejšie z dôvodu zachovania pôvodnej farby a vône kvetov. Pomalým sušením by sa po dvoch hodinách kvety zaparili, zhnedli a znehodnotili sa. Pri zbieraní plodov je dobré ich oberať za čerstva a uchovať v uzatvorených nádobách, aby nedošlo k zapareniu a znehodnoteniu plodov. Kôra či listy sa sušia zvyčajným spôsobom.

 

Odporúčame vyskúšať:  

Ako nášmu zdraviu porospieva Lipa malolistá a veľkolistá

baza-cierna

Zdroj: Shutterstock®

Baza čierna obsahuje flavonoidy, triesloviny, glykozidsambunigrín (je jedovatý), organické kyseliny, cholín, cukry, silicu a pre organizmus dôležitý vitamín C. Plody majú podobné zloženie ako kvety, zelené a nedozreté sú však ešte jedovaté. Plody, navyše, ešte obsahujú antokynové farbivo, cukor, pektín, živicu, karotín, vitamíny C, B1, B2, B6, B12 či kyselinu pantoténovú. Plody majú v sebe taktiež látku, ktorá pomáha zmierniť bolesti pri zápaloch obvodových nervov, a v kvetoch sa vyskytuje látka hormonálnej povahy. Táto látka však ešte nie je dostatočne preskúmaná, je však neškodná.

 

Odporúčame vyskúšať:  Mäta pieporná a jej liečivé účinky

baza-cierna

Zdroj: Shutterstock®

Účinky bazy sa uplatňujú v medicíne, vo farmaceutickom priemysle, v ľudovom liečiteľstve, kozmetike, potravinárskom priemysle alebo v domácnostiach. V medicíne sa využíva potopudný účinok kvetovej drogy pri chorobách z prechladnutia, chorobách dýchacích ciest, reume a všade tam, kde je potenie žiaduce na zníženie horúčky. Zvonka sa baza používa pri chorobách ústnej dutiny, na inhaláciu pri zápale ucha, nádche a do obkladov pri kŕčových žilách. V ľudovom liečiteľstve sa používa šťava z plodov a v potravinárstve sa tieto plody využívajú na výrobu lekvárov, štiav a vína. Baza je tiež dobrá a zdravá zložka do vyrábaných čajovín.

 

Odporúčame vyskúšať:  Ruža šípová a jej zázračné účinky

 

Okrem dozretých plodov obsahujú všetky časti rastliny jedovatý sambunigrín, ktorého väčšie dávky môžu zapríčiniť nevoľnosť, vracanie či preháňanie so zvýšeným vylučovaním moču. Pri zbere je dôležité nezameniť si ju s bazou červenou, ktorá má plody jasnočervené, pretože jej plody vyvolávajú vracanie a preháňanie a sú pre ľudský organizmus škodlivé a nevhodné.

 

Recepty:

 

Macerát – 2 polievkové lyžice rozdrobenej plodovej drogy na šálku vody, macerovať 8 hodín, piť zohriate, pôsobí ako preháňadlo.

 

Bazový sirup – ½ kg kryštálového cukru, 8 g kyseliny citrónovej, 15 až 20 kvetov bazy, 2 litre vody. Vodu prevariť a po vychladnutí zaliať do 4-litrovej vopred pripravenej fľaše s umytými kvetmi bazy, nechať lúhovať 24 hodín, scediť, pridať ½ kg cukru a 8 g kyseliny citrónovej.

 

Odporúčame vyskúšať: 

Púpava lekárska - pri akých zdravotných problémoch pomáha?

 

 

Autor: G. Švec, www.hab.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

08.05.2015 12:31

bazový sirup sme kedysi robievali no ale už sme ho veru pár rokov nerobili tak možno že teraz je čas pripomenúť si jeho úžasnú chuť

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

09.05.2015 17:57

Domáci bazový sirup s citrónom je naozaj veľmi dobrý :) robievame ho takmer každý rok

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

09.05.2015 21:38

baza je skvelá , robievame bazový sirup

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.