V mnohých krajinách je to neprijateľné, v iných je zase prevádzanie podobných aktivít aj na verejnosti úplne bežné. Na niektorých miestach je to dokonca nielen neprijateľné, ale aj trestné! O čom to hovoríme?
Reč je o uvoľňovaní plynov, alebo jednoducho povedané, o prdení. Ťažko sa to asi pripúšťa, ale ide o normálny a biologický proces, ktorý vykonávajú muži aj ženy bez rozdielu.
Samozrejme, uvoľňovanie plynov nie je u nás v súlade s etiketou a slušným správaním a podobné aktivity sú skôr záležitosťou domáceho prostredia a toalety. Tu sa však črtá otázka, čo v prípadoch, kedy sme mimo domova? Môže mať zadržiavanie plynov ako prevencia pred strápnením sa nejaký negatívny dopad na naše zdravie? To sa dozviete v článku!
Zapáchajúce vs. nezapáchajúce plyny: Je medzi nimi rozdiel?
Nie každý únik plynov znamená spoločenské faux pas – väčšina z nich je v skutočnosti bez zápachu. Až 99 % črevných plynov tvorí zmes dusíka, oxidu uhličitého, vodíka a metánu – teda plynov, ktoré sú bez zápachu a v podstate neškodné. To, že o niektorých „prdíkoch“ vôbec nevieme, je dôkazom, že ide o bežný, tichý a zdraviu prospešný proces.
Zapáchajúce plyny sú však iný prípad – ich nepríjemný pach spôsobujú sírne zlúčeniny, najmä sírovodík a merkaptány, ktoré vznikajú pri rozklade bielkovín a niektorých sírových potravín.
Výrazný zápach môže byť dôsledkom stravy bohatej na vajcia, brokolicu, mliečne výrobky alebo červené mäso. Ak sú zapáchajúce plyny časté a sprevádzané nadúvaním či bolesťami, môže to signalizovať problém s trávením alebo črevnou rovnováhou.
Shutterstock®Uvoľňovanie plynov
Počas procesov zdravého trávenia dochádza v tráviacej sústave človeka k tvorbe pomerne veľkého množstva plynov. Ide o úplne fyziologický a bežný jav, ktorému sa prakticky nie je možné vyhnúť. Plyny vznikajú činnosťou črevných baktérií a do tráviacej sústavy sa dokonca dostávajú napríklad aj z vonkajšieho prostredia pri prehĺtaní.
Je normálne, že tieto plyny je potrebné i uvoľňovať. Vedeli ste o tom, že človek uvoľňuje plyny, respektíve prdí v priemere 12 až 14-krát? O mnohých únikoch pritom ani nevieme, pretože k nim dochádza počas spánku. Uvoľňovanie plynov predchádza nadmernému nadúvaniu a dobre to vplýva i na samotné črevá.
Je vhodné plyny zadržiavať?
Samozrejme, v mnohých prípadoch sa človek nevyhne ich zadržiavaniu. Je však takáto praktika skutočne nebezpečná? Odpoveďou je, že za bežných okolností skôr nie. Po nahromadení plynov môže organizmus zareagovať napríklad vo forme bolestí brucha, ktoré môžu byť naozaj nepríjemné.
Niektoré štúdie naopak poukazujú na fakt, že nadmerné a dlhodobé zadržiavanie plynov môže mať negatívny vplyv na tráviaci trakt a môže prispieť k rozvoju ochorení. Ak sa však práve nachádzate na verejnosti, verte, že zadržanie plynov, kým nájdete bezpečné miesto, nás nijako neohrozuje. Ako sme spomenuli už vyššie, v prípade potreby sa jednoducho uvoľnia i počas spánku.
Vážne riziká spojené so zadržiavaním plynov
Hoci občasné zadržanie plynov nie je pre zdravého človeka nebezpečné, ich pravidelné a dlhodobé potláčanie môže mať nepríjemné následky. Nahromadené plyny totiž vytvárajú tlak v črevách, čo môže viesť k nadúvaniu, bolestiam brucha, kŕčom a pocitu plnosti – najmä ak sa to deje opakovane počas dňa.
Niektoré výskumy naznačujú, že chronické zadržiavanie plynov môže negatívne ovplyvniť peristaltiku čriev a zhoršiť trávenie. V ojedinelých prípadoch sa môžu objaviť aj problémy so vstrebávaním živín, zhoršenie refluxu či zvýšený vnútrobrušný tlak. Telo má prirodzený spôsob, ako sa týchto plynov zbaviť – ak mu v tom dlhodobo bránime, môže sa to obrátiť proti nám.
Shutterstock®Trápi vás nadmerná tvorba plynov?
I keď sú tvorba plynov a prdenie úplne bežnými javmi, niekedy sa treba mať na pozore. Ak máte pocit, že cítite potrebu uvoľňovať plyny až veľmi často, môže za tým stáť zdravotný problém. O nadmernej tvorbe plynov pritom môžeme hovoriť v prípadoch, kedy dochádza k viac ako dvadsiatim piatim únikom počas dňa, pričom tento stav trvá už dlhšie ako dva týždne.
V tomto prípade je vhodné dávať si pozor na stravu a odhaliť možnú príčinu plynatosti. Za týmto zdravotným problémom môžu stáť strukoviny aj kapustová zelenina či pšenica. Plynatosť môže poukazovať aj na problém organizmu s laktózou či lepkom.
Ak vás trápi nadmerná tvorba plynov, ich častý únik alebo naopak ich úplne zastavenie, je vhodné prekonzultovať zdravotný stav s lekárom.
Príčiny zvýšenej plynatosti
Tvorba plynov je prirodzenou súčasťou trávenia, no niekedy ich množstvo či frekvencia výrazne narastú. Môže za tým stáť nevhodná strava, intolerancia, ale aj stres či nedostatočné trávenie niektorých látok. Ak vás plynatosť trápi pravidelne, skúste identifikovať, ktorá z týchto príčin sa vás týka:
konzumácia strukovín, kapustovej zeleniny, cibule a cesnaku,
pitie sýtených nápojov a časté žuvanie žuvačiek,
hltavé jedenie a prehĺtanie vzduchu pri rozprávaní počas jedla,
potravinové intolerancie (laktóza, lepok),
nerovnováha črevnej mikroflóry (napr. po antibiotikách),
stres, úzkosť a psychické napätie,
nízka produkcia tráviacich enzýmov alebo žlče.
Prdenie ako súčasť zdravého trávenia (aj života)
Hoci je prdenie spoločensky tabu a často sprevádzané humorom či rozpakom, z biologického hľadiska ide o prirodzený a dôležitý proces. Pomáha telu zbavovať sa plynov, ktoré vznikajú pri trávení, a prispieva k pohodliu i správnemu fungovaniu čriev. Zadržiavanie by malo byť len výnimočné a krátkodobé – nie dlhodobou stratégiou.
Ak vás trápi nadmerná plynatosť, častý zápach alebo nepríjemné pocity, nemusíte sa hanbiť hľadať príčinu. V mnohých prípadoch stačí úprava jedálnička, spomalenie pri jedle alebo rozhovor s odborníkom. Prdenie je normálne. A ak sa vám niekto kvôli nemu vysmieva – možno práve on by si mal o trávení niečo prečítať.
Aktualizovaný článok: 28.05.2025