Fenikel je prírodný liek. Tu sú TOP tipy na jeho použitie!

Fenikel patrí medzi veľmi zdravú zeleninu vďaka celému radu vitamínov a minerálov, ktoré obsahuje.

Navyše dokáže pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch. Často sa táto nenápadná rastlinka spája s liečbou nadúvania a plynatosti. Dokáže však toho oveľa viac. Prečítajte si, prečo je fenikel výhodné zaradiť do jedálnička a ako vám pomôže pri rôznych zdravotných ťažkostiach!

Fenikel a jeho liečivé účinky

Fenikel je vitamínovou bombou. Obsahuje komplex vitamínov B, hlavne kyselinu listovú, vitamín A, C a E a minerály ako draslík, sodík, vápnik, železo aj horčík. Taktiež je zdrojom vlákniny blahodarne vplývajúcej na tráviaci trakt. Dokonca má nízky obsah kalórií, pretože je z 90 percent tvorený iba vodou.

So svojimi 0,2 percentami tuku je fenikel ideálnou potravinou pri diétach. Vďaka antioxidantom je zase výborný pri detoxe tela. Fenikel má silné antiseptické účinky, podporuje obranyschopnosť a udržuje zdravé dýchacie cesty. Podporuje trávenie a vyprázdňovanie a pomáha od množstva zažívacích ťažkostí.

Bojuje proti nafukovaniu, plynatosti, kolikám, páleniu záhy, bolestiach žalúdka či zápche. Má močopudné účinky, čím dokáže odstraňovať z tela nadbytočnú vodu. Fenikel podporuje aj tvorbu materského mlieka a účinne znižuje vysoký krvný tlak.

Odporúčame: Modelka Daniela Peštová sa zmenila na krásku zo 60-tych rokov!

Fenikel si doprajte aj čerstvý

Zdroj: Shutterstock®

Spôsoby použitia fenikla

Fenikel je v obchodoch k zakúpeniu vo viacerých formách. V prvom rade ho nájdete v oddelení zeleniny v podobe čerstvej potraviny. Zaobstarať sa dá aj vo forme semien, ktoré sa zvyčajne používajú ako korenie. Nakoniec nájdete aj porciovaný alebo sypaný feniklový čaj.

Okrem potravinárstva sa fenikel používa do kozmetických výrobkov a vo farmaceutickom priemysle. My vám prinášame niekoľko tipov, vďaka ktorým vám fenikel pomôže od zdravotných ťažkostí.

Bude vás zaujímať: Ako si udržať mozog vo skvelej kondícii? Skúste tieto triky!

Fenikel vás zbaví tráviacich ťažkostí

Zdroj: Shutterstock®

1. Feniklový čaj proti nadúvaniu, kolikám a kŕčom

Z feniklu sa najčastejšie pripravuje čaj. Môžete ho nájsť v obchodoch, alebo si čerstvý pripraviť doma. Budete naň potrebovať semienka z feniklu. Jednu kávovú lyžičku týchto semienok poriadne rozdrvte a zalejte vriacou vodou. Nechajte lúhovať 15 minút. Počas dňa čaj po malých dúškoch popíjajte.

Tento čaj je skvelý na odstránenie nadúvania a plynatosti a ako upokojujúci prostriedok pri detských kolikách. Odvar z feniklu vám rovnako pomôže znížiť kŕče v podbrušku, či už pochádzajú zo zažívacích ťažkostí, alebo ide o menštruačné bolesti. Feniklový čaj sa zvykne užívať maximálne jeden týždeň.

Bude vás zaujímať: Príčiny tvorby vrások, ktoré určite nepoznáte!

Feniklovým čajom proti kašľu

Zdroj: Shutterstock®

2. Fenikel proti zápalu a kašľu

Na liečbu zápalov v tele je účinný feniklový olej, ktorý je protizápalový. Vhodné je užívať ho pri zažívacích ťažkostiach, napríklad pri prejavoch zápalu hrubého čreva. Tiež zmierňuje príznaky zápalov kĺbov a reumy. Pomôže vám aj pri zapálenom hrdle alebo očiach.

Ak sa chcete zbaviť kašľa, pripravte si hrsť feniklových semien a zopár jeho listov. Prísady povarte v trištvrte litri vody asi 5 minút. Sceďte a prípadne oslaďte medom. Tento odvar užívajte po lyžičkách a vždy čo najteplejší.

Odporúčame: Kožená bunda - kúsok, ktorý je nesmrteľný

Fenikel odstráni zápach z úst

Zdroj: Shutterstock®

3. Fenikel pre zdravie ústnej dutiny

V prípade, že vás trápi nepríjemný zápach z úst, napríklad po konzumovaní aromatických jedál ako cibuľa alebo rybičky, vyskúšajte požuť semienka z feniklu. Tie by mali zápach prebiť vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam bojujúcim proti baktériám, ktoré sú za zápach zodpovedné.

Keďže sú semienka aj protizápalové, dokážu upokojiť i boľavé ďasná. Zdraviu ústnej dutiny okrem žuvania semienok dopomôže aj vyplachovanie alebo kloktanie pomocou spomínaného feniklového čaju.

Vyskúšajte aj feniklovú krémovú polievku

Ingrediencie:

  • 1 väčšia biela cibuľa

  • olej
  • 2 až 3 väčšie zemiaky
  • 3 fenikle
  • voda
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ a mleté biele korenie
  • na ozdobenie feniklová vňať a čerstvé chilli

Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Zemiaky a fenikel očistíme a nakrájame na kocky. Na oleji v hrnci cibuľu trochu opražíme. Následne pridáme zemiaky aj fenikel. Premiešame a pridáme vodu. Vody by malo byť toľko, aby bola zelenina ponorená. 

Varíme pod pokrievkou do zmäknutia, podľa potreby dolievame vodu. Po zmäknutí osolíme, okoreníme a dohladka rozmixujeme. Následne pridáme smotanu a necháme prevrieť. Pred podávaním posypeme vňaťou a chilli. 

Aktualizovaný článok: 5.6.2023

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
11 komentárov
Milka Damašková

Milka Damašková

17.05.2017 02:30

Čajík poznám,je účinný a výborne chutí aj vonia. No rada by som fenikel vyskúšala aj vo forme zeleniny- u nás sa nikdy nerobil a to je škoda.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

17.05.2017 05:34

Fenikel som nikdy nepoužila ale viem o ňom,nevedela som že je taký liečivý..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

17.05.2017 07:58

fenikel ako zeleninu som ešte neskúsila, polepším sa...

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

17.05.2017 08:03

moja mamička robieva doma feniklový šalát...... pestujeme ho doma v našej zahrádke.... a čajík nám chutí tiež

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

17.05.2017 12:12

fenikel som zatiaľ v kuchyni vôbec nepoužívala...ale určite aj naň príde čas, keďže patrí medzi veľmi zdravú zeleninku

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

17.05.2017 15:37

Fenikel sa mi práve veľmi zapáčil...

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

17.05.2017 17:47

dobre vedieť, vyskúšam

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

17.05.2017 18:19

čerstvý fenikel ako zeleninu doma v kuchyni nepoužívam, ale ako čítam, je čas to napraviť

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

17.05.2017 18:37

Jedla som feniklový šalát bol vynikajúci ,ale doma ho nepripravujem.

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

17.05.2017 22:24

V kuchyni som este fenikel nikdy nepouzila ale urcite vyskusam.Taktiez som este nepocula ze pomaha na bolave dasna,super rady

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

18.05.2017 20:25

Fenikel pestujem vo svojej záhrade, suším ho a pripravujem si z neho chutný a hlavne liečivý čaj.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE