Estragón je korenina často využívaná napríklad v stredomorskej alebo francúzskej kuchyni. Má výraznú chuť a jedlu dokáže dodať skutočný šmrnc. Len málokomu je však známe, že estragón má aj množstvo liečivých účinkov. Pozitívne vplýva najmä na tráviaci aj nervový systém, dokáže tlmiť bolesti a zlepšovať kvalitu spánku.
Využiť ho môžete pri príprave mnohých pokrmov. Rovnako sa z neho dá uvariť liečivý čaj, ktorý vám pomôže s mnohými neduhmi. V článku sa dozviete o všetkých skvelých účinkoch estragónu, aj ako túto koreninu používať.
Čo je to estragón?
Palina dračia (Artemisia dracunculus) je dvojročná bylina, ktorú zaraďujeme do čeľade astrovité. Práve z jej častí, najmä stoniek a listov, sa pripravuje korenie známe ako estragón. Palina bola v minulosti známa najmä vo východnej Európe či strednej Ázii. Kedysi vraj slúžila na odháňanie drakov či hadov.
K nám sa dostala približne v 13. storočí. Dnes sa z nej vyrába korenie, ktoré vo svojich jedlách s obľubou používajú najmä Francúzi, ale aj Taliani či Gréci. Palina dračia dorastá približne do výšky 60 až 140 centimetrov. Je husto olistená a rozkonárená.
Rastlina kvitne od leta až do konca septembra či začiatku októbra. Palina má rada slnečné stanovištia, ktoré sú chránené pred vetrom. Obľubuje vlhkejšiu a ľahkú pôdu, ktorá je dostatočne úrodná a bohatá na vápnik.
Druhy estragónu
Čo sa týka estragónu, známe sú najmä dva hlavné druhy – francúzsky (Artemisia dracunculus 'Sativa') a ruský (Artemisia dracunculoides).
Francúzsky estragón je považovaný za najkvalitnejší a najviac aromatický. Má jemnú, mierne sladkastú chuť s nádychom anízu a feniklu, čo ho robí ideálnym do jemných omáčok, šalátových dresingov či k rybám a hydine. Keďže má nízku odolnosť voči mrazu, v našich podmienkach sa často pestuje v kvetináčoch a na zimu sa prenáša do interiéru.
Ruský estragón je menej aromatický, no má výraznejšiu, mierne horkastú a ostrejšiu chuť. Často sa využíva do nakladaných jedál, octov či marinád, kde jeho silnejšia chuť nie je na škodu. Je oveľa odolnejší voči chladu a dobre rastie aj v menej priaznivých podmienkach, vďaka čomu je vhodnejší na pestovanie v záhrade.
Okrem týchto dvoch druhov existuje aj mexický estragón (Tagetes lucida), ktorý patrí do inej botanickej skupiny, no v kuchyni sa používa ako alternatíva k francúzskemu estragónu. Má sladkastú, mierne korenistú chuť a využíva sa najmä v mexickej kuchyni a latinskoamerickej kuchyni.
Shutterstock®Čo obsahuje estragón?
- Estragón obsahuje bielkoviny, tuky, vlákninu aj cenné omega 3 a 6 mastné nenasýtené kyseliny.
- Taktiež je zdrojom viacerých minerálnych látok a stopových prvkov. Doplní vám vápnik, jód, horčík, fosfor, zinok, meď, selén aj mangán.
- Okrem toho obsahuje vitamín A aj C, a tiež niektoré vitamíny skupiny B.
Účinky estragónu
Estragón má silné antiseptické účinky a podporuje imunitný a tráviaci systém. Vplyv má najmä na proces trávenia, zlepšuje vyprázdňovanie a napomáha odstraňovať plynatosť. Estragón obsahuje tiež anestetickú látku zvanú eugenol, ktorá je veľmi účinná najmä pri bolestiach zubov.
Okrem toho si však dokáže táto korenina poradiť aj s bolesťou hlavy či brucha alebo s kŕčmi. Taktiež blahodarne vplýva na funkciu obličiek či pečene. Estragón prispieva k znižovaniu krvného tlaku a pôsobí proti kôrnateniu ciev. Dokonca upokojuje nervový systém a zlepšuje kvalitu spánku. Vyskúšať by ho mali najmä osoby, ktoré trápi nespavosť.
Estragón a trávenie
Estragón je známy tým, že podporuje činnosť tráviaceho systému, zmierňuje nadúvanie a napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu. Pôsobí ako prírodné žalúdočné tonikum, ktoré stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov a žlče. Vďaka tomu je vhodný pri ťažkostiach so žalúdkom, pomalom trávení či pálení záhy.
Estragón na upokojenie
Táto aromatická bylina má mierne sedatívne účinky, vďaka čomu pomáha upokojiť nervový systém a zlepšuje kvalitu spánku. Obsahuje látky, ktoré pôsobia proti stresu, podráždenosti a dokonca môžu pomôcť pri miernych úzkostných stavoch. Teplý estragónový čaj je ideálnym prírodným riešením pre ľudí trpiacich nespavosťou.
Estragón a zdravie srdca
Pravidelná konzumácia estragónu môže prispieť k zníženiu krvného tlaku a ochrane ciev pred kôrnatením. Má pozitívny vplyv na cirkuláciu krvi a pomáha predchádzať tvorbe krvných zrazenín. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam podporuje celkové zdravie srdca a cievneho systému.
Shutterstock®Použitie estragónu v kuchyni
Palinu dračiu, respektíve estragón, môžete využívať v čerstvom i sušenom stave. Ak máte poruke čerstvú rastlinu, jej lístky nadrobno posekajte a pridajte do pokrmu. Skvelo sa hodí do šalátov, k hydine či rybám. Taktiež ju môžete použiť do omáčok, nátierok, zálievok, na pečené či varené zemiaky aj cestoviny.
Podobne môžete využívať aj sušený estragón. Táto korenina sa však v akomkoľvek stave používa predovšetkým v studenej kuchyni. Do tepelne upravených pokrmov je ho vhodné pridať až po dovarení. Jedlu dodá výraznejšiu a trochu trpko-pikantnú chuť.
Použitie estragónu na liečebné účely
Pri liečebnom použití sa odporúča pripraviť si z estragónu odvar. Budete naň potrebovať jednu čajovú lyžičku sušeného alebo čerstvého estragónu a 2,5 dcl vody. Koreninu zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať asi 10 minút. Následne čaj sceďte a pri ťažkostiach konzumuje jednu šálku dvakrát denne.
Pomôže vám pri problémoch s trávením, prečistí obličky a močové cesty a podporí chuť do jedla. Vyskúšať ho tiež môžete, ak vás trápi bolesť zubov alebo bolestivá menštruácia.
Kontraindikácie užívania estragónu
Hoci je estragón zdravý a má množstvo priaznivých účinkov, v niektorých prípadoch by sa jeho konzumácia mala obmedziť alebo úplne vylúčiť. Pri dlhodobom alebo nadmernom užívaní môže mať nepriaznivé účinky na organizmus.
Kedy sa vyhnúť estragónu?
- Tehotné a dojčiace ženy – estragón môže mať mierne stimulujúce účinky na maternicu, preto sa neodporúča v tehotenstve, najmä vo vyšších dávkach.
- Osoby s poruchami zrážanlivosti krvi – obsahuje látky, ktoré môžu riediť krv, čo môže zvýšiť riziko krvácania, najmä pri užívaní liekov na riedenie krvi.
- Ľudia s ochorením pečene alebo obličiek – pri nadmernom užívaní môže zaťažovať tieto orgány, preto sa odporúča konzumovať ho s mierou.
- Osoby alergické na rastliny z čeľade astrovité (Asteraceae) – estragón patrí do tejto čeľade, takže môže vyvolať alergické reakcie u citlivých osôb.
- Dlhodobé užívanie vo vysokých dávkach – estragón obsahuje estragol, látku, ktorá môže mať potenciálne karcinogénne účinky pri dlhodobom a nadmernom užívaní. Preto je vhodné konzumovať ho len ako dochucovadlo a neprekračovať odporúčané množstvo.
Aktualizovaný článok: 02.03.2025