Jablká sú skvelé tunajšie plody, ktoré sú obľúbené pre svoju šťavnatosť a výživovú hodnotu. Rýchlo nám dodajú energiu a sú výbornou zásobárňou vlákniny, ktorú potrebujeme pre dobré trávenie. Aby sme svojmu telu zabezpečili dosť vlákniny, jabĺčka nikdy nešúpeme. Okrem toho nám doplnia ja vitamín C a minerály.
Okrem toho, že sú jablká výborné na priame konzumovanie, sú aj všestrannou surovinou v kuchyni. Z jabĺk sa dá pripraviť mnoho múčnikov, ktoré potešia chuťové poháriky. Medzi obľúbené recepty patrí jablkový koláč na rozličné spôsoby, jablkové lievance, a samozrejme, tradičné jablkové pité. Tento lahodný múčnik je kombináciou jemného cesta a sladkokyslej náplne z jabĺk, ktorá ho robí neodolateľným.
Tento ovocný koláč ja radím medzi zákusky prvej triedy! Viem, že každá rodina má svoj recept na jablkové pité po babičke a pečie ho podľa toho. Ja som si ten svoj trošku ozvláštnila. Nepoužívam hrozienka ani brusnice, pridávam len na spodný plát mleté orechy alebo mandle a mletú škoricu, čo dodáva jablkám skvelú chuť. Ako na to?
Najlepšie jablkové pité – suroviny na cesto:
450 g hladká múka špaldová
250 g masla
150 g trstinového cukru
3 žĺtky
1 ČL vanilkového extraktu
4 – 5 PL hustej kyslej smotany
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
štipku soli
Suroviny na jablkovú plnku do jablkového pité:
1,5 kg strúhaných jabĺk (vytlačte z nich šťavu)
mletú škoricu
4 PL mletých mandlí (resp. orechov)
cukor do náplne nepoužívam, ale záleží na chuti vašich jabĺk
Odporúčame: Marhuľový olej: V čom sa podobá našej pokožke?
Ako na rýchlu prípravu jablkového pité
Zmiešajte preosiatu múku, soľ, trstinový cukor a prášok do pečiva v mise. Pridajte na kocky nakrájané maslo a prstami vytvorte mrveničku. Do mrveničky dajte tri žĺtky, vanilkový extrakt a tri polievkové lyžice hustej kyslej smotany. Spracujte vláčne cesto, ak je ešte drobivé pridajte lyžicu smotany. S cestom pracujte rýchlo, netreba ho dlho miesiť, len aby bolo pekne spojené. Rozdeľte ho na dve časti. Cesto dáme prikryté fóliou do chladu.
Jednu časť cesta rozvaľkajte na pečiacom papieri na hrúbku cca 1/2 až 3/4 cm, preložte ho aj s papierom na plech, zarovnajte okraje, popichajte ho vidličkou. Posypte jemne mletou škoricou a mletými mandľami. Na takto pripravený plát rozdeľte strúhané jablká, z ktorých ste rukami vytlačili šťavu. Jablká zarovnajte a môžete ich ešte jemne posypať mletou škoricou.
Druhú časť cesta rovnako rozvaľkajte na veľkosť plechu a pomocou papiera ju preneste na jablká. Stiahnite papier, zarovnajte okraje a popichajte vidličkou. Pečte pri 180 °C cca 40 minút. Krehký jablkový koláč nechajte vychladiť pred krájaním. Dobrú chuť!
Odporúčame: Recept: Detské špaldové piškóty nielen pre malých
Ďalšie recepty na jablkové múčniky a dezerty:
Článok aktualizovaný 16.6.2024
Aktualizovaný článok: 16.06.2024