Ak ste dostali chuť na niečo sladké, ale v chladničke nemáte žiadne špeciálne ingrediencie, nezúfajte! Tento jednoduchý čokoládový zákusok si pripravíte z bežných surovín, ktoré už pravdepodobne máte doma. Jeho príprava je rýchla, nenáročná a zvládne ju aj úplný začiatočník. Navyše, jeho bohatá čokoládová chuť poteší každého milovníka sladkostí. Stačí len pár krokov a do hodiny si môžete vychutnávať lahodnú, vláčnu maškrtu, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku.
Ingrediencie na brownies s pistáciami
- 140 g masla
- 140 g tmavej čokolády
- 3 ks vajec
- 250 g cukru
- 50 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- 1 hrsť pistácií
Recenziu na knihu, z ktorej recept pochádza, si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Moje skvelé koláčiky (recenzia)
Lucia Hausknechtová Lucia HausknechtováPríprava čokoládového brownies s pistáciami:
Čokoládu rozlámte na menšie kúsky, pridajte zmäknuté maslo a spolu rozpustíte za stáleho miešania vo vodnom kúpeli. Nechajte vychladnúť. Múku s kakaom preosejte. Vlašské orechy nahrubo posekajte.
Vajcia s cukrom vymiešajte dopenista. Zľahka po častiach vmiešajte vychladnutú čokoládu a múčnu zmes. Nakoniec do cesta pridajte orechy. Cesto vylejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte približne 30 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov.
Po upečení nechajte brownies mierne vychladnúť vo forme, aby sa spevnila jeho štruktúra a ľahšie sa krájal. Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, môžete ho po vychladnutí posypať jemne nasekanými pistáciami alebo ho preliať roztopenou čokoládou pre extra lahodný efekt.
Brownies chutí skvele ešte mierne teplý, no ak ho necháte odstáť cez noc, jeho konzistencia sa stane ešte hutnejšou a vláčnejšou. Podávať ho môžete samotný, s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou pre dokonalý dezertný zážitok.
TIP redakcie: Čo tak skúsiť aj blondies?
Ak patríte medzi milovníkov brownies, no máte chuť na niečo nové, vyskúšajte blondies – svetlú verziu tohto obľúbeného dezertu. Na rozdiel od klasických brownies sa namiesto tmavej čokolády používa biela čokoláda, karamel a hnedý cukor, čo im dodáva bohatú, maslovú chuť s jemne karamelovým podtónom.
Blondies sú rovnako jednoduché na prípravu ako brownies a môžete ich ľahko prispôsobiť svojej chuti – skvele do nich zapadnú orechy, kúsky bielej alebo tmavej čokolády, sušené ovocie či kokos. Ich vláčna a jemne lepkavá konzistencia z nich robí dokonalý dezert, ktorý sa hodí na každú príležitosť.
Ingrediencie na blondies:
- 150 g masla
- 200 g hnedého cukru
- 2 vajcia
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 200 g hladkej múky
- ½ ČL soli
- ½ ČL prášku do pečiva
- 100 g bielej čokolády (nasekanej alebo čokoládových lupienkov)
- 50 g orechov (pekanové orechy, vlašské alebo kešu)
Tip: Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať štipku škorice alebo lyžicu karamelovej omáčky do cesta.
Postup prípravy blondies:
- Maslo nechajte rozpustiť na miernom ohni alebo v mikrovlnke. Pridajte hnedý cukor a dobre premiešajte, aby sa spojili do hladkej zmesi. Nechajte mierne vychladnúť.
- Do maslovej zmesi postupne zašľahajte vajcia a vanilkový extrakt. V samostatnej miske zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva, potom túto suchú zmes pridajte do maslovo-cukrovej hmoty. Jemne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
- Nasekanú bielu čokoládu a orechy opatrne vmiešajte do cesta, aby sa rovnomerne rozložili.
- Cesto vylejte do štvorcovej formy vyloženej papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 175 °C približne 25 – 30 minút, kým povrch nebude jemne zlatistý.
- Po upečení nechajte blondies úplne vychladnúť, aby sa stali hutnejšími a dali sa ľahko krájať.
Aktualizovaný článok: 05.02.2025