Čokoládové brownies s pistáciami – najlepšia verzia zo všetkých!

brownies s pistáciami

Ak ste dostali chuť na niečo sladké, ale v chladničke nemáte žiadne špeciálne ingrediencie, nezúfajte! Tento jednoduchý čokoládový zákusok si pripravíte z bežných surovín, ktoré už pravdepodobne máte doma. Jeho príprava je rýchla, nenáročná a zvládne ju aj úplný začiatočník. Navyše, jeho bohatá čokoládová chuť poteší každého milovníka sladkostí. Stačí len pár krokov a do hodiny si môžete vychutnávať lahodnú, vláčnu maškrtu, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku.

Ingrediencie na brownies s pistáciami

  • 140 g masla
  • 140 g tmavej čokolády
  • 3 ks vajec
  • 250 g cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g kakaa
  • 1 hrsť pistácií

Recenziu na knihu, z ktorej recept pochádza, si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Moje skvelé koláčiky (recenzia)

recept na brownies
Lucia Hausknechtová

pistáciové brownies
Lucia Hausknechtová

Príprava čokoládového brownies s pistáciami:

Čokoládu rozlámte na menšie kúsky, pridajte zmäknuté maslo a spolu rozpustíte za stáleho miešania vo vodnom kúpeli. Nechajte vychladnúť. Múku s kakaom preosejte. Vlašské orechy nahrubo posekajte.

Vajcia s cukrom vymiešajte dopenista. Zľahka po častiach vmiešajte vychladnutú čokoládu a múčnu zmes. Nakoniec do cesta pridajte orechy. Cesto vylejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte približne 30 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov.

Po upečení nechajte brownies mierne vychladnúť vo forme, aby sa spevnila jeho štruktúra a ľahšie sa krájal. Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, môžete ho po vychladnutí posypať jemne nasekanými pistáciami alebo ho preliať roztopenou čokoládou pre extra lahodný efekt. 

Brownies chutí skvele ešte mierne teplý, no ak ho necháte odstáť cez noc, jeho konzistencia sa stane ešte hutnejšou a vláčnejšou. Podávať ho môžete samotný, s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou pre dokonalý dezertný zážitok.

sladké brownies
Lucia Hausknechtová

brownies recept
Lucia Hausknechtová

TIP redakcie: Čo tak skúsiť aj blondies?

Ak patríte medzi milovníkov brownies, no máte chuť na niečo nové, vyskúšajte blondies – svetlú verziu tohto obľúbeného dezertu. Na rozdiel od klasických brownies sa namiesto tmavej čokolády používa biela čokoláda, karamel a hnedý cukor, čo im dodáva bohatú, maslovú chuť s jemne karamelovým podtónom.

Blondies sú rovnako jednoduché na prípravu ako brownies a môžete ich ľahko prispôsobiť svojej chuti – skvele do nich zapadnú orechy, kúsky bielej alebo tmavej čokolády, sušené ovocie či kokos. Ich vláčna a jemne lepkavá konzistencia z nich robí dokonalý dezert, ktorý sa hodí na každú príležitosť.

Ingrediencie na blondies:

  • 150 g masla
  • 200 g hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 200 g hladkej múky
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 100 g bielej čokolády (nasekanej alebo čokoládových lupienkov)
  • 50 g orechov (pekanové orechy, vlašské alebo kešu)

Tip: Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať štipku škorice alebo lyžicu karamelovej omáčky do cesta.

Postup prípravy blondies:

  1. Maslo nechajte rozpustiť na miernom ohni alebo v mikrovlnke. Pridajte hnedý cukor a dobre premiešajte, aby sa spojili do hladkej zmesi. Nechajte mierne vychladnúť.
  2. Do maslovej zmesi postupne zašľahajte vajcia a vanilkový extrakt. V samostatnej miske zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva, potom túto suchú zmes pridajte do maslovo-cukrovej hmoty. Jemne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  3. Nasekanú bielu čokoládu a orechy opatrne vmiešajte do cesta, aby sa rovnomerne rozložili.
  4. Cesto vylejte do štvorcovej formy vyloženej papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 175 °C približne 25 – 30 minút, kým povrch nebude jemne zlatistý.
  5. Po upečení nechajte blondies úplne vychladnúť, aby sa stali hutnejšími a dali sa ľahko krájať.

Aktualizovaný článok: 05.02.2025

12 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

06.03.2017 13:11

vyzerá neoodolateľne, vyskúšam, možno namiesto pistácií mandle :-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

25.02.2017 18:22

brownies pečiem s vlašskými orechmi, ani neviem, kde u nás kúpiť nesolené pistácie

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

21.02.2017 08:22

brownies som vyskúšala 1-krát cca pred rokom a odvtedy ich robím pravidelne...jednoduchý a výborný koláčik :-)

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

13.02.2017 21:42

Mnam, toto vyzera velmi dobre...

Vaše meno:

Ivana Trochanová

Ivana Trochanová

11.02.2017 23:39

najbližšie skúšam! :)

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

11.02.2017 19:42

mňam tak toto vyskúšam vyzerá super

Vaše meno:

Zuzana Pechacova

Zuzana Pechacova

08.02.2017 13:33

Brownie koláč robím často, mojej rodinke veľmi chutí ale pridaním pistácii do koláča ho posuniem ešte o level vyššie, dakujem za dobrý napad :)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

07.02.2017 22:25

mnam pistácie musím vyskušat

Vaše meno:

Lucia Belková

Lucia Belková

06.02.2017 10:15

Jednoduchý recept ale určite chutí výborne :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

05.02.2017 16:35

Mnam,vyzerá chutne a netreba vela surovín,vyskúsame.

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

05.02.2017 14:44

Dnes som robila takýto podobný, len namiesto pistácií som použila orechy.

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

05.02.2017 11:02

Super rýchly a určite chutný koláčik, vyskúšam.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.