Slanú pochúťku známu ako šunkové slimáky pozná asi každý. Lístkové cesto plnené šunkou a syrom dokáže pripraviť aj začiatočník v kuchyni.
Ak však chcete pripraviť niečo špeciálne, vyskúšajte recept na šunkové slimáky z kysnutého cesta, ktorý chutí na rozdiel od klasickej verzie receptu úplne inak. Nadýchanému cestu a chrumkavej kôrke sa veľmi ťažko odoláva.
Ingrediencie:
- 100 g Karlovarskej šunky Mecom
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 100 g údeného syra
- 1 dcl mlieka
- ½ čajovej lyžičky cukru
- 21 g droždia
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 0,5 dcl oleja
- 1 čajovú lyžičku soli
- 1 čajovú lyžičku obľúbenej zmesi korenia
- olivový olej na potretie
Odporúčame prečítať: RECEPT: Černicovo-jogurtová panna cotta
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Príprava:
Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Do misy preosejeme hladkú múku, soľ, pridáme jedno vajce, olej, zmes korenia a vopred pripravený kvások. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť jednu hodinu.
Potom ho rozvaľkáme na tenší plát, potrieme ho paradajkovým pretlakom a poukladáme plátky šunky. Posypeme nastrúhaným údeným syrom a zrolujeme. Krájame približne 2 cm hrubé „slimáky“, ktoré ukladáme do misy na pečenie. Na záver potrieme olivovým olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C približne na 25 až 30 minút.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Hot-dog na paličke
Odporúčame prečítať: Zapečené jaternice s cesnakom a mladými zemiakmi
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová