Rozdelenie cestovín podľa tvaru: Dáš si penne, fiori alebo úplne iné?

Je len málo takých ľudí, ktorí cestoviny nemusia. My medzi nich rozhodne nepatríme, preto sme sa rozhodli spraviť si poriadok v tom, ktoré cestoviny sa ako volajú a do akého pokrmu sú najvhodnejšie. Tvarov cestovín je totiž obrovské množstvo (uvádza sa, že vyše tristo) a keď si v reštaurácii otvoríte menu a vidíte všetky tie talianske názvy... nuž, čo si budeme klamať, nie vždy je jednoduché zorientovať sa v nich a tak si dáme napokon aj tak len osvedčené špagety.

Tomu je ale koniec, pretože tento článok vám rozšíri cestovinové obzory. Rozdelenie cestovín podľa tvaru? Nech sa páči – tu je!

Toto je rozdelenie cestovín podľa ich tvaru:

  • Alfabeto: Stretávame sa s nimi už v materskej škole, ide totiž o polievkové cestoviny v tvare písmenok.
  • Bucatini: Sú podobné špagetám, avšak odlišujú sa dutinou po celej ich dĺžke.
  • Cavatappi: Cestoviny v tvare špirál, avšak sú duté a vhodné k omáčkam.
  • Cannelonni: Ide o veľké trubičky až závitky, ktoré sa najčastejšie zalejú omáčkou a zapekajú v rúre.
  • Cappelleti: Svoj názov majú odvodený od klobúka, niet divu, ide skutočne o malé klobúčiky, zvyčajne podávané ako plnené alebo v polievke.
  • Conchiglie: Predovšetkým medzi deťmi obľúbené mušličky, ktoré môžu byť podľa svojho zloženia aj viacfarebné.
  • Conchiglioni: O čosi väčšie mušle.

Pozri aj: Vieš, čo pomáha na vredy a nádory? Skoncuj s nimi vďaka prírode!

Bucatini, Cannelonni, Cappelleti

Zdroj: Shutterstock®

Conchiglioni, Cavatappi, Conchiglie

Zdroj: Shutterstock®

  • Corallini: Ide o polievkové cestoviny, akoby maličké rúrky, pripomínajúce tiež korálky.
  • Fagotini: Ešte stále u nás pomerne neznáme plnené cestoviny v tvare uzlíka a v rôznych farbách.
  • Farfalle: Jedny z najestetickejších cestovín, v tvare mašličiek alebo motýlikov. Sú vhodné aj na zapekanie a ak k omáčkam, tak prevažne syrovým.
  • Fettuccine: Ide o pomerne široké ploské rezance, širšie, ako tagliatelle. Ich šírka je približne šesť a pol milimetra a dĺžka zhruba štyri centimetre. Bývajú veľmi často spájané s hubovými omáčkami.
  • Fiori: Tieto cestoviny upútajú na prvý pohľad a to tak na tanieri, ako už v obchode; pripomínajú totiž milé kvetinky.
  • Fusilli: Sú to cestoviny v tvare špirálok a sú pomerne dlhé a tenké; hovoríme im tiež vretienka. Veľmi často sa podávajú k pokrmom z darov mora.
Fettuccine, Fagotini, Farfalle

Zdroj: Shutterstock®

  • Gnocchi: Pripomínajú naše halušky, len sú o čosi väčšie a vyrábajú sa prevažne zo zemiakového cesta. Pripraviť si ich môžete aj nasladko.
  • Lasagne: Snáď najširšie cestoviny (pláty), ktoré môžu mať aj mierne zvlnený tvar, najvhodnejšie na zapekanie. Ich najbežnejší rozmer je 2,5 x 8 cm.
  • Linguine: Podobné špagetám, avšak tieto cestoviny sú pomerne dosť sploštené – niečo medzi špagetami a lasagnami.
  • Maccheroni: Cestoviny, podobné špagetám, avšak sú duté a krátke, pripomínajúce trubičky.
  • Maltagliati: Ide o (u nás) pomerne neznáme cestoviny nepravidelného tvaru.
  • Orecchiette: Cestoviny, podobné malým uškám. Po okrajoch sú plnšie, v strede tenšie a ich povrch je charakteristicky ryhovaný.

Prečítaj si: Nevieš, ako sa zbaviť jesennej depresie? Zajedz ju týmito jedlami!

Lasagne, Linguine, Gnocchi

Zdroj: Shutterstock®

Orzo, Pappardelle, Penne

Zdroj: Shutterstock®

  • Orzo: Hoci napohľad pôsobia skôr ako ryža, ide o cestoviny, najčastejšie pridávané do polievok.
  • Pappardelle: Rezance, ktoré sú ešte širšie, ako fettuccine.
  • Penne: Cestoviny v tvare krátkych rúrok, na koncoch akoby zrezaných došikma a vnútro majú, samozrejme, duté. Výborne sa hodia k tekutým omáčkam.
  • Pirohy: Hoci nejde o talianske cestoviny, ale naše slovenské, miesto v zozname cestovín si rozhodne zaslúžia. Poznáme ich najčastejšie plnené bryndzou, ale tiež lekvárom alebo makom.
  • Ravioli: Ide o plnené cestoviny v tvare štvorca (3 x 3 cm). Pri servírovaní sa zvyčajne posypú nastrúhaným parmezánom.
  • Rigatoni: Takmer rovnaké ako penne, avšak narozdiel od nich majú rovné konce a tiež vrúbkovaný povrch; môžu byť tiež jemne ohnuté.
rozdelenie cestovín

Zdroj: Shutterstock®

  • Rotelle: Cestoviny v tvare malých koliesok.
  • Spaghettini: Ide o tenšiu verziu klasických špagiet.
  • Spaghetti: Snáď nám dáte za pravdu, že ide o najznámejší druh cestovín. Sú dlhé, pripomínajúce špagátiky. Napríklad známe talianske jedlo carbonara sa podľa tradičnej receptúry pripravuje vždy len so špagetami. Notoricky známe sú tiež bolonské špagety. Mali by sa konzumovať vidličkou, no povolená je aj pomoc lyžicou. Na lyžici si vidličkou nakrútite špagety a vložíte do úst.
  • Stelline: Reč je o polievkových cestovinách a ako už samotný názov napovedá, majú tvar hviezdičiek.
  • Tagliatelle: Cestoviny, podobné špagetám, len širšie. Jedia sa rovnako ako špagety, teda nakrúcaním na vidličku. Pri kúpe ich ľahko rozpoznáte, pretože sú stočené do tvaru hniezda.
  • Tortellini: Majú tvar akoby stočených taštičiek, pripomínajú tak trochu slimáčiky, sú pomerne drobné. Bývajú plnené, predovšetkým mäsovou, zeleninovou či syrovou plnkou.
  • Tortelloni: Takmer totožné s tortellinami, avšak sú väčšie.
  • Vermicelli: Poznáme ich ako niťovky alebo úplne tenké dlhé rezančeky.

Zdroj - úvodná foto: pexels.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.10.2018 07:36

Naozaj nie vždy je jednoduché zorientovať sa v nich, skvelý sprievodca!

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.