Guacamole je obľúbené mexické jedlo z avokáda, paradajok a soli. Milujú ho tisíce ľudí po celom svete a v samotnom Mexiku existuje stovky variant tohto národného jedla.
Táto zelená omáčka plná vitamínov sa najčastejšie podáva s kukuričnými čipsami, ktoré vynikajúco slúžia na jej naberanie. Jeho rýchla a jednoduchá príprava je zárukou toho, že guacamole zvládne pripraviť aj úplný začiatočník v kuchyni.
História avokádového guacamole
Zelenú omáčku guacamole vyrábali v 16. storočí starí Aztékovia. Tradične avokádo roztlačili v mažiari, pridali paradajky a dochutili soľou. Dnešné verzie avokádového guacamole už obsahujú viac ingrediencií pre zvýraznenie chuti, ale základ tvoria stále tri ingrediencie – avokádo, rajčiny, soľ.
Odporúčame prečítať: Nebaví vás beh? Vyskúšajte rýchlu chôdzu
Tipy pre začiatočníkov
Hlavnou ingredienciou mexického guacamole je avokádo. Pri jeho výbere však buďte opatrní, pretože zo zeleného a tvrdého avokáda chutné guacamole nepripravíte. Vždy používajte zrelé avokádo, ktoré je na dotyk mäkké a jeho šupka sa ľahko oddeľuje od dužiny.
Po olúpaní avokáda ho vždy pokvapkajte citrónovou alebo limetkovou šťavou. Na vzduchu avokádo rýchlo oxiduje a zhnedne. Hoci bude chuť guacamole rovnaká, na typickú sýtozelenú farbu by ste mohli zabudnúť. Z tohto dôvodu sa guacamole podáva vždy čerstvé. Podávať ho môžete s kukuričnými lupienkami alebo pita chlebom.
Odporúčame prečítať: Čokoládové dobroty, z ktorých sa nepriberá
Recept na guacamole
Suroviny:
- 2 zrelé avokáda
- 1 paradajka
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 zelená chilli paprička
- limetková šťava
- soľ
Príprava:
- Najskôr avokádo rozrežeme na polovicu a vyberieme kôstku.
- Potom ho ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky. Tie v miske vidličkou roztlačíme a pokvapkáme limetkovou šťavou.
- Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, chilli papričku, prelisovaný cesnak a na menšie kúsky pokrájanú paradajku. Všetko dobre premiešame a podľa chuti dosolíme.
Odporúčame prečítať: Prečo si dopriať detoxikáciu s pomocou žihľavy?
www.shutterstock.com