Už žiadna rozvarená kaša: Nauč sa, ako servírovať zemiaky originálne!

príprava zemiakov

K tradičným slovenským jedlám volíme často ako prílohu zemiaky. Táto lacná zelenina sa objavuje na našich tanieroch pomerne často, no málokto sa so zemiakmi pohrá tak, aby bola príloha dobrá, efektná a zaujímavá. Pamätajte si, že jedia hlavne oči, a preto ak chcete, aby po zemiakoch na tanieroch neostalo ani stopy, naučte sa ako servírovať zemiaky trochu inak.

Zemiaková kaša, teda spojenie uvarených zemiakov, masla a mlieka, to je asi najčastejšia podoba slovenskej zemiakovej prílohy. My jej dávame zbohom a vítame nové kreatívne servírovanie zemiakov. Poďme teda na to!

Zemiakové ružičky – elegantná príloha na každý stôl

Zemiakové ružičky sú nielen chutnou, ale aj vizuálne atraktívnou prílohou, ktorá sa hodí na slávnostné príležitosti aj bežné večere. Na ich prípravu budete potrebovať zemiaky nakrájané na veľmi tenké plátky, ktoré sa ochutia soľou, korením, cesnakom, olivovým olejom a prípadne rozmarínom či tymianom pre ešte lepšiu arómu. Plátky sa následne naukladajú do formy na muffiny do tvaru ružičky, pričom sa vrstvia od stredu smerom von.

Pečenie prebieha v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút, kým ružičky nezozlatnú a okraje nebudú krásne chrumkavé. Pre extra chuť môžete pred pečením zemiaky jemne posypať nastrúhaným parmezánom alebo potrieť roztopeným maslom. Podávajú sa ako elegantná príloha k mäsu, pečeným rybám alebo ako samostatný lahodný snack s obľúbeným dipom.

Zemiakové ružičky si môžete pripraviť aj takto:

Zemiakové pusinky

A čo tak zemiaky naservírovať ako malé pusinky? Áno, tento recept je inšpirovaný sladkými pusinkami, no ide to aj naslano. Potrebujete uvarené zemiaky, trochu masla, soľ a korenie, a napokon dva vaječné žĺtky.

Vypracujte si cesto a pomocou cukrárskeho vrecka tvarujte na plech vystlaný  papierom pusinky. Pečte na 190 stupňov asi 20 minút. Aby boli pusinky ešte lepšie, môžete do cesta vmiešať muškátový oriešok alebo trochu nastrúhaného parmezánu, alebo oboje.

ako pripraviť zemiakové pusinky
Shutterstock®

Pečené zemiakové vežičky 

Pečené zemiakové vežičky sú jednoduchá a efektná príloha, ktorá zaujme nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Pripravíte ich z uvarených zemiakov, ktoré roztlačíte a zmiešate s vajíčkom, nastrúhaným syrom, trochou strúhanky a obľúbenými bylinkami, ako je tymian alebo rozmarín.

Zo zmesi vytvarujete malé vežičky pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka a poukladáte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečú sa v rúre pri 200 °C približne 20 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé na povrchu. Skvele sa hodia ako príloha k mäsu, ale chutia výborne aj samostatne s jogurtovým dipom alebo cesnakovou omáčkou.

Špirálky zo zemiakov

Ďalší spôsob, ako podávať zemiaky, je vo forme vypražených špirálok. Jednoduché cesto z varených zemiakov obohaťte o lyžicu parmezánu a zemiakového škrobu, vymiešajte a pomocou cukrárenského vrecka tvarujte špirálky priamo do rozpáleného oleja. Keď zhnednú, vyberte.

Zemiakové hniezda plnené syrom

Zemiakové hniezda plnené syrom sú skvelou kombináciou chrumkavého povrchu a krémovej syrovej náplne. Na ich prípravu potrebujete uvarené zemiaky, ktoré roztlačíte a zmiešate s vajíčkom, trochou masla a strúhankou, aby cesto lepšie držalo tvar. 

Zo zmesi vytvarujete malé hniezda a uložíte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každého hniezda vložíte kocku syra (napríklad mozzarella, cheddar alebo hermelín), ktorý sa pri pečení krásne roztečie. 

Pečte pri 200 °C približne 15–20 minút, kým nie sú hniezda zlatisté a chrumkavé. Podávajte ako originálnu prílohu k hlavným jedlám alebo ako chutný snack s bylinkovým dipom.

Zemiakové vafle

Zemiakové vafle sú skvelou alternatívou k tradičným zemiakovým plackám a zároveň netradičným spôsobom servírovania zemiakov. Pripravíte ich zo zemiakového pyré, do ktorého pridáte vajíčko, trochu múky, nastrúhaný syr (napr. cheddar alebo parmezán) a obľúbené bylinky, ako je pažítka alebo tymian. 

Cesto dôkladne premiešajte a pečte vo vaflovači, kým nie sú vafle zlatisté a chrumkavé. Podávať ich môžete s kyslou smotanou, cesnakovým dipom alebo ako prílohu k pečenému mäsu či zeleninovým jedlám. Tento recept je rýchly, jednoduchý a výsledok určite prekvapí svojou chuťou aj vzhľadom.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Aktualizovaný článok: 10.02.2025

16 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Lukáš Novotný

Lukáš Novotný

11.02.2025 09:16

Konečne niečo iné ako len kaša a hranolky! 🔥🥔

Vaše meno:

Kristína Vašková

Kristína Vašková

11.02.2025 09:16

Nooo, takéto nápady sa hodia! 👍 Vždy som chcela skúsiť niečo kreatívne so zemiakmi, ale nechcelo sa mi hľadať. Teraz už viem, čo dnes varím! 😋

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

19.06.2018 19:30

Super nápady, teraz máme momentálne naše nové zemiačky, sú vynikajúce, stačí ich uvariť a pridať petržlenovú vňať:))

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

22.03.2018 17:36

Zemiaky mám rada v každej forme, ale manžel je za klasickú zemiakovú kašu.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

11.03.2018 13:37

veľmi pekné a chutné inšpirácie

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

11.03.2018 00:20

Pekné, ale ja radšej tú kašu :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

04.03.2018 14:57

Občas treba vyskúšať aj nové recepty.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

25.02.2018 22:52

Pusinky robievam a tie rúže wau vyskúšam

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

20.02.2018 14:36

tak klobúk dolu pred takýmito prílohami.

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

20.02.2018 13:46

originálna príloha, vyskúšam

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

20.02.2018 12:44

vyzerajú super....

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

17.02.2018 09:11

parádne tipy veru poskúšam super článoček

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

15.02.2018 13:05

Tym pusinkam by sa potesila hlavne nasa mala dcera :-)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

15.02.2018 12:40

Tu sa najedia aj oči :) je to síce trošku prácne, ale na špeciálne príležitosti efektné...

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

10.02.2018 17:57

Rady nad zlato. Ďakujem....

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.02.2018 17:18

Vyzerá to úžasne, škoda zjesť!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.