K tradičným slovenským jedlám volíme často ako prílohu zemiaky. Táto lacná zelenina sa objavuje na našich tanieroch pomerne často, no málokto sa so zemiakmi pohrá tak, aby bola príloha dobrá, efektná a zaujímavá. Pamätajte si, že jedia hlavne oči, a preto ak chcete, aby po zemiakoch na tanieroch neostalo ani stopy, naučte sa ako servírovať zemiaky trochu inak.
Zemiaková kaša, teda spojenie uvarených zemiakov, masla a mlieka, to je asi najčastejšia podoba slovenskej zemiakovej prílohy. My jej dávame zbohom a vítame nové kreatívne servírovanie zemiakov. Poďme teda na to!
Zemiakové ružičky – elegantná príloha na každý stôl
Zemiakové ružičky sú nielen chutnou, ale aj vizuálne atraktívnou prílohou, ktorá sa hodí na slávnostné príležitosti aj bežné večere. Na ich prípravu budete potrebovať zemiaky nakrájané na veľmi tenké plátky, ktoré sa ochutia soľou, korením, cesnakom, olivovým olejom a prípadne rozmarínom či tymianom pre ešte lepšiu arómu. Plátky sa následne naukladajú do formy na muffiny do tvaru ružičky, pričom sa vrstvia od stredu smerom von.
Pečenie prebieha v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút, kým ružičky nezozlatnú a okraje nebudú krásne chrumkavé. Pre extra chuť môžete pred pečením zemiaky jemne posypať nastrúhaným parmezánom alebo potrieť roztopeným maslom. Podávajú sa ako elegantná príloha k mäsu, pečeným rybám alebo ako samostatný lahodný snack s obľúbeným dipom.
Zemiakové ružičky si môžete pripraviť aj takto:
Zemiakové pusinky
A čo tak zemiaky naservírovať ako malé pusinky? Áno, tento recept je inšpirovaný sladkými pusinkami, no ide to aj naslano. Potrebujete uvarené zemiaky, trochu masla, soľ a korenie, a napokon dva vaječné žĺtky.
Vypracujte si cesto a pomocou cukrárskeho vrecka tvarujte na plech vystlaný papierom pusinky. Pečte na 190 stupňov asi 20 minút. Aby boli pusinky ešte lepšie, môžete do cesta vmiešať muškátový oriešok alebo trochu nastrúhaného parmezánu, alebo oboje.
Shutterstock®Pečené zemiakové vežičky
Pečené zemiakové vežičky sú jednoduchá a efektná príloha, ktorá zaujme nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Pripravíte ich z uvarených zemiakov, ktoré roztlačíte a zmiešate s vajíčkom, nastrúhaným syrom, trochou strúhanky a obľúbenými bylinkami, ako je tymian alebo rozmarín.
Zo zmesi vytvarujete malé vežičky pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka a poukladáte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečú sa v rúre pri 200 °C približne 20 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé na povrchu. Skvele sa hodia ako príloha k mäsu, ale chutia výborne aj samostatne s jogurtovým dipom alebo cesnakovou omáčkou.
Špirálky zo zemiakov
Ďalší spôsob, ako podávať zemiaky, je vo forme vypražených špirálok. Jednoduché cesto z varených zemiakov obohaťte o lyžicu parmezánu a zemiakového škrobu, vymiešajte a pomocou cukrárenského vrecka tvarujte špirálky priamo do rozpáleného oleja. Keď zhnednú, vyberte.
Zemiakové hniezda plnené syrom
Zemiakové hniezda plnené syrom sú skvelou kombináciou chrumkavého povrchu a krémovej syrovej náplne. Na ich prípravu potrebujete uvarené zemiaky, ktoré roztlačíte a zmiešate s vajíčkom, trochou masla a strúhankou, aby cesto lepšie držalo tvar.
Zo zmesi vytvarujete malé hniezda a uložíte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každého hniezda vložíte kocku syra (napríklad mozzarella, cheddar alebo hermelín), ktorý sa pri pečení krásne roztečie.
Pečte pri 200 °C približne 15–20 minút, kým nie sú hniezda zlatisté a chrumkavé. Podávajte ako originálnu prílohu k hlavným jedlám alebo ako chutný snack s bylinkovým dipom.
Zemiakové vafle
Zemiakové vafle sú skvelou alternatívou k tradičným zemiakovým plackám a zároveň netradičným spôsobom servírovania zemiakov. Pripravíte ich zo zemiakového pyré, do ktorého pridáte vajíčko, trochu múky, nastrúhaný syr (napr. cheddar alebo parmezán) a obľúbené bylinky, ako je pažítka alebo tymian.
Cesto dôkladne premiešajte a pečte vo vaflovači, kým nie sú vafle zlatisté a chrumkavé. Podávať ich môžete s kyslou smotanou, cesnakovým dipom alebo ako prílohu k pečenému mäsu či zeleninovým jedlám. Tento recept je rýchly, jednoduchý a výsledok určite prekvapí svojou chuťou aj vzhľadom.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
Aktualizovaný článok: 10.02.2025