K tradičným slovenským jedlám volíme často ako prílohu zemiaky. Táto lacná zelenina sa objavuje na našich tanieroch pomerne často, no málokto sa so zemiakmi pohrá tak, aby bola príloha dobrá, efektná a zaujímavá.
Pamätajte si, že jedia hlavne oči, a preto ak chcete, aby po zemiakoch na tanieroch neostalo ani stopy, naučte sa ako servírovať zemiaky trochu inak.
Zbohom, zemiaková kaša
Zemiaková kaša, teda spojenie uvarených zemiakov, masla a mlieka, to je asi najčastejšia podoba slovenskej zemiakovej prílohy. My jej dávame zbohom a vítame nové kreatívne servírovanie zemiakov. Poďme teda na to!
Vyskúšaj: Recept na jednoduché muffiny: Zdravá dobrota len z 3 ingrediencií
Mini francuzáky
Táto zemiaková príloha by sa dala nazvať aj mini francúzskymi zemiakmi. Potrebujete len surové zemiaky, lístkové cesto, niekoľko plátkov slaniny a je to. Potrebná bude ešte forma na muffiny. Postup si pozrite vo videu.
Zemiakové pusinky
A čo tak zemiaky naservírovať ako malé pusinky? Áno, tento recept je inšpirovaný sladkými pusinkami, no ide to aj naslano. Potrebujete uvarené zemiaky, trochu masla, soľ a korenie, a napokon dva vaječné žĺtky.
Vypracujte si cesto a pomocou cukrárskeho vrecka tvarujte na plech vystlaný papierom pusinky. Pečte na 190 stupňov asi 20 minút. Aby boli pusinky ešte lepšie, môžete do cesta vmiešať muškátový oriešok alebo trochu nastrúhaného parmezánu, alebo oboje.
Pozri aj: Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!
Špirálky
Posledný spôsob, ako podávať zemiaky je vo forme vypražených špirálok. Jednoduché cesto z varených zemiakov obohaťte o lyžicu parmezánu a zemiakového škrobu, vymiešajte a pomocou cukrárenského vrecka tvarujte špirálky priamo do rozpáleného oleja. Keď zhnednú, vyberte.
Zaujme ťa: Dokonalý deň zamilovaných: Venuj kreatívny valentínsky darček!