Vedela si, že aj potraviny spôsobujú chronický zápal? Zisti, ktoré!

To, že sme chorí, si vo väčšine prípadov všimneme, iba ak máme nejaké príznaky. Môže to byť bolesť, nevoľnosť, krvácanie a podobne. O to horšie to je s vážnejšími ochoreniami, ktoré si nevšimneme, no i tak sa niekde v našom tele nachádzajú. Takto to je napríklad s chronickým zápalom. Vyšetrením sa dá odhaliť, no jeho zdroj môže zostať neobjasnený.

Pripravili sme pre vás 5 potravín, ktoré najčastejšie spôsobujú chronický zápal. Vyskúšajte ich na pár týždňov vynechať a ak trpíte zápalom, výsledky spoznáte okamžite. Zistite nielen to, čo zápal spôsobuje ale aj to, čo vlastne ten zápal je!

Čo to je zápal?

Zápal je prirodzenou reakciou organizmu na poškodenie tkaniva. Práve vďaka tejto reakcii sa naše telo dokáže vysporiadať s negatívnymi vplyvmi, ktoré ho ohrozujú, čím nám v podstate zachráni život. Najčastejšie je spôsobený infekčnými mikroorganizmami, ale aj chemickými či fyzikálnymi vplyvmi. Prejavy zápalu sú najprv lokálne a až neskôr nastupuje systémová odpoveď, ktorá sa môže prejaviť napríklad horúčkou. Ak ide o akútny zápal, ktorý trvá pár dní či mesiacov, je všetko v poriadku. No v prípade chronického zápalu ide o telo poškodzujúcu reakciu.

Je teda rozdiel medzi zápalom a zápalom. Ten dobrý nás chráni a ten zlý nás postupne zabíja. Niektorí lekári nazývajú chronický zápal ako tichého zabijaka, ktorý v našom tele môže trvať od niekoľko mesiacov až do niekoľko rokov. Naše telo neustále vydáva všetky dôležité látky na jeho zastavenie, čím sa postupne vysiľuje. Príznaky sú rôzne, od bežnej únavy, kožných vyrážok, častých prechladnutí, bolestí hlavy, až po tráviace problémy, depresie či úzkosť. Pri akomkoľvek podozrení, že práve vy trpíte chronickým zápalom, navštívte lekára. Pomôcť si môžete aj tak, že vylúčite z jedálnička týchto 5 potravín!

Neprehliadni: Vieš, čo je to furunkul? Zisti, ako sa toto ochorenie prejavuje!

prejavy zápalu

Zdroj: Shutterstock®

Biele pečivo

O škodlivosti bieleho pečiva sa toho popísalo už mnoho. Možno aj to je hlavný dôvod, prečo dnes väčšina ľudí siahne radšej po celozrnnom chlebe či grahamových rožkoch. A my musíme pridať ďalšie negatívum. Biele pečivo obsahuje rafinované cukry a je zbavené akýchkoľvek živín. To znamená, že ak si dáte na raňajky rožok, budete mať vysokú hladinu cukru v krvi a rovnako aj hlad. Samotné biele pečivo nemá konkrétny význam pri tvorbe zápalu, no vysoká hladina cukru v krvi áno.

Pri jej dlhodobo zvýšenej hladine sa zvyšuje hladina cytokínov, ktoré indukujú zápal. Cytokíny sú molekuly, ktoré majú v našom tele rôzne úlohy – sú to malí informátori, ktorí môžu priniesť k bunke informáciu o tom, že je potrebný rast, delenie alebo vytvorenie zápalu. Je preto vhodné obmedziť biele pečivo na minimum a nahradiť ho celozrnným, ktoré má menej kalórií a cukrov a obsahuje navyše vlákninu.

biele alebo celozrnné pečivo

Zdroj: Shutterstock®

Vyprážané jedlá

Áno, zoznam potravín je plný mastných, kalorických alebo chemicky upravených potravín, ktoré sú pre nás nevhodné aj pre mnohé iné dôvody. Preto, ak ešte stále váhate, či si ich dať alebo nie, prinášame vám „poslednú kvapku“ toho, ako negatívne pôsobia na náš organizmus. Bohužiaľ, aj také vynikajúce jedlo, ako je vyprážaný syr, rezeň či obyčajné hranolky, sú potravinami, ktoré dokážu vyvolať zápal v tele. Pri ich spracovaní totiž dochádza k tvorbe toxínov, ktoré sa na tom podieľajú. Výskum, ktorý sa ohľadom tohto robil, potvrdil, že ľudia, ktorí znížili alebo úplne obmedzili príjem vyprážaných jedál, mali znížený výskyt chronických ochorení a zápalu.

Musíš vidieť: Kadidlovník pravý: Prečo sa kedysi vyvažoval zlatom a ako je to dnes?

čo spôsobuje vyprážané jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Pečené sladkosti

Ak máte radi sladké, radšej prestaňte čítať. Aj také jedlá, ako koláče, šišky a sušienky, stoja za vznikom chronického zápalu. Je jasné, že takto pred Vianocami dáte radšej prednosť sladkému mlsaniu pred vaším zdravím a my tomu úplne rozumieme. No po sviatkoch sa snažte dať si pauzu od týchto sladkých dobrôt, pretože obsahujú bohatú zmes látok, podporujúcich vznik zápalu. Je to nielen zmes tukov, rafinovaných sacharidov, ale aj obyčajného cukru. Pozor, reč je iba o sladkostiach z obchodu, tie domáce sú úplne v poriadku!

Preto, ak budete mať najbližšie chuť na muffin či donut, nakúpte si ingrediencie a spravte si ich doma, nekupujte už pripravené v obchode.

čo obsahuje sladké pečivo

Zdroj: Shutterstock®

Sladené nápoje

Pre niekoho nič prevratné, no práve bublinkové sladené nápoje sú najčastejším spúšťačom chronického zápalu. Nápoje, ako kola, sóda či iné, dokážu zvýšiť hladinu CRP, čo je proteín, ktorého hodnota rastie hlavne počas bakteriálnej infekcie. Práve preto by sa pri akomkoľvek ochorení, ako je chrípka či angína, malo robiť vyšetrenie, ktoré poznáte pod názvom CRP. Z kvapky krvi sa stanoví hladina CRP a lekár tak dokáže určiť, či máte v tele baktérie alebo vírusy a podľa toho stanoví liečbu. Samozrejme, v prípade chronického zápalu sa musia spraviť aj ďalšie vyšetrenia.

Dlhodobá vysoká hladina C-reaktívneho proteínu v krvi je zodpovedná za zvýšený výskyt srdcových ťažkostí. Snažte sa preto vyhýbať sladeným nápojom úplne alebo aspoň obmedziť ich konzumáciu. Na vznik chronického zápalu stačí pol litra takéhoto nápoja denne. Samozrejme, nejde o jednoznačne potvrdený fakt, ale výskumy potvrdzujú, že pravidelná konzumácia sladených nápojov prispieva, okrem iného, aj k vyvolaniu zápalu.

čo obsahujú sladené nápoje

Zdroj: Shutterstock®

Mäso

Ďalšou potravinou, ktorá sa podieľa na zvyšovaní hladiny CRP, je spracované mäso, ako klobása, slanina či párok. Okrem toho, že obsahujú vysoké množstvo umelých prísad, stoja za tvorbou chronického zápalu. Rovnako to je aj v prípade červeného mäsa, ktoré obsahuje vysokú hladinu nasýtených tukov a tie tiež podporujú zápal v tele. Najlepšie urobíte, ak do svojho jedálnička zaradíte dostatočné množstvo rybieho mäsa, ktoré obsahuje množstvo telu prospešných látok.

Rovnako je vhodné začať jesť viac zeleniny a ovocia, ktoré obsahuje dôležité antioxidanty. Tie si dokážu poradiť so zvýšenými zápalovými faktormi. Snažte sa znížiť príjem týchto 5 potravín tak, aby ste boli nielen sýti, ale aj zdraví.

Kukni sem: Prírodné lieky proti bolesti: Po ružových tabletkách už nesiahneš!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

15.11.2018 17:16

"Samotné biele pečivo nemá konkrétny význam pri tvorbe zápalu" To naozaj ? Samotne biele pecivo predsa obsahuje lepok (gluten) o ktorom je uz davno zname, ze sposobuje chronicke, alergicke zapaly vystelky tenkeho creva (klkov) - celiakiu ! A zname je aj to, ze riziko vzniku celiakie je nepomerne vyssie u bieleho peciva z hybridnej stvorradovej psenice, ako zo spaldy, raze ...

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

16.11.2018 21:06

ja som veru musela vynechať viaceré potraviny z jedálneho lístka kôli problémom a zápalom čriev.. no a pečivo k nim tiež patrí a nedávno som si po rokoch dala z mužom polovičku chleba z paštétov a tri dni som mala riadne problémy takže na roky mám pokoj z pokušením...no a napr. červené víno... neznesiem ani 1dcl o mlieku ani nehovorím

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

06.12.2018 22:12

hm niekedy clovek tazko odola...

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

10.12.2018 13:26

Vyzerá to tak, že cukor je pôvodcom všetkého zla.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.