Plody jesene môžeme naplno využívať nielen pri príprave obedov, ale aj koláčov a iných sladkých pokušení. Ak obľubujete jablká, dnešný recept je práve pre vás! Prinášame vám tip na jablkový zákusok s čokoládovou polevou, ktorý môžete pripraviť napríklad už túto nedeľu. Nie je to ten klasický jablkový koláč z krehkého cesta a jeho príprava tiež zaberie dosť času.
Hlavnou ingredienciou sú samozrejme jablká, no výnimočnosť tohto zákusku dopĺňa aj čokoládová poleva. Poďme sa do toho spoločne pustiť. Aké suroviny si pripraviť a ako postupovať?
Suroviny na jablkový koláč s čokoládovou polevou:
CESTO:
- 4 vajíčka
- 150 g hnedého cukru
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 g hladkej špaldovej múky
- 100 g polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka soli
JABLKOVÁ PLNKA:
- 1 kg očistených jabĺk
- 350 ml vody
- 4 PL hnedého cukru
- 2 Zlaté klasy
POLEVA:
- 150 g horkej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
- 30 g masla
Odporúčame prečítať: Recept na Pečené jesenné jablká
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora VizváryováPostup, ako pripraviť jablkový zákusok s čokoládovou polevou
1. Hnedý cukor rozomelieme na prášok, pridáme k nemu vajíčka a šľaháme, dokým nie je zmes hustá a napenená. Potom znížime otáčky a pridáme vanilkový extrakt, olej a mlieko. V inej mise zmiešame múky, prášok do pečiva, soľ a škoricu a po častiach prisýpame do vajíčkovej zmesi. Hotové cesto vylejeme do hlbšieho vymasteného plechu a pečieme pri teplote 180°C asi 15 minút.
2. Jablká očistíme – zbavíme ich jadrovníka a šupiek, pokrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme 2 dcl vody a cukor, občas premiešame. Hrniec prikryjeme a necháme za občasného miešania 10-15 minút dusiť. Keď sú jablká mäkké, rozmixujeme ich tyčovým mixérom na hladké pyré. V malej miske rozmiešame 1,5 dcl vody s dvomi Zlatými klasmi a prilejeme k jablkám. Miešame, dokým nevznikne hladka hustý krém. Necháme trochu vychladnúť.
Odporúčame prečítať: Jesenná kuchyňa: 3 skvelé recepty z hrozna
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová3. Ak sa nám cesto pri pečení trochu stiahlo a nedotýka sa kraja plechu, z alobalu vytvoríme ako keby opornú stenu, aby nám jablkový krém nevytekal. Krém nemôžeme nechať chladnúť veľmi dlho, po chvíľke ho teda vylejeme na cesto, zarovnáme ku krajom a necháme vychladnúť.
Odporúčame prečítať: Recept na Krehký jablkový koláč so smotanou
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová4. Polevu si pripravíme z tmavej čokolády a smotany na šľahanie. Čokoládu nakrájame na malé kúsky, dáme do misky a zalejeme smotanou. Zohrejeme v mikrovlnnej rúre a poriadne premiešame, pridáme maslo a znovu premiešame, až kým nedostaneme lesklú hustú polevu. Ak sa vám nedarí čokoládu rozpustiť, môžete použiť aj vodný kúpeľ. Necháme poriadne stuhnúť, najlepšie aspoň dve hodiny v chladničke.
Odporúčame: Zdravý recept: Čokoládový koláč z mandľovej múky
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora VizváryováDúfam, že ste to čakanie vydržali a už si pochutnávate na výbornom jablkovom zákusku. Jeho príprava je síce trošku časovo náročnejšia, ale tá delikátna chuť za to určite stojí. Prajem vám dobrú chuť, veríme, že kombinácia chutí jablka a čokolády si vás získa!
Odporúčame: 10 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš – TOP tipy na zdravé snacky
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora VizváryováTipy na sladké jesenné recepty z jabĺk:
- Neťahaná jablková štrúdľa
- Jablkový závin z kysnutého cesta
- Jablkový mrežovník
- Jablková bábovka
- Jablkové košíčky
- Najlepšie jablkové pité
- Jablkové lievance
- Výborný jablkový koláč Kvetky Horváthovej
- Netradičný jablkový koláč s makom a čokoládou
Článok aktualizovaný 15.9.2024
Aktualizovaný článok: 15.09.2024