Jesenná cukráreň: Jablkový zákusok s čokoládovou polevou

Jablkový zákusok s čokoládovou polevou

Plody jesene môžeme naplno využívať nielen pri príprave obedov, ale aj koláčov a iných sladkých pokušení. Ak obľubujete jablká, dnešný recept je práve pre vás! Prinášame vám tip na jablkový zákusok s čokoládovou polevou, ktorý môžete pripraviť napríklad už túto nedeľu. Nie je to ten klasický jablkový koláč z krehkého cesta a jeho príprava tiež zaberie dosť času.

Hlavnou ingredienciou sú samozrejme jablká, no výnimočnosť tohto zákusku dopĺňa aj čokoládová poleva. Poďme sa do toho spoločne pustiť. Aké suroviny si pripraviť a ako postupovať? 

Suroviny na jablkový koláč s čokoládovou polevou: 

CESTO:

  • 4 vajíčka
  • 150 g hnedého cukru
  • 100 ml oleja
  • 100 ml mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • štipka soli

JABLKOVÁ PLNKA:

  • 1 kg očistených jabĺk
  • 350 ml vody
  • 4 PL hnedého cukru
  • 2 Zlaté klasy

POLEVA:

  • 150 g horkej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 30 g masla

Odporúčame prečítať: Recept na Pečené jesenné jablká

jablkový zákusok, jablkový koláč, nedeľný zákusok, sviatočný zákusok, jablkový rez, jesenný zákusok, jesenný koláč
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

Postup, ako pripraviť jablkový zákusok s čokoládovou polevou

1. Hnedý cukor rozomelieme na prášok, pridáme k nemu vajíčka a šľaháme, dokým nie je zmes hustá a napenená. Potom znížime otáčky a pridáme vanilkový extrakt, olej a mlieko. V inej mise zmiešame múky, prášok do pečiva, soľ a škoricu a po častiach prisýpame do vajíčkovej zmesi. Hotové cesto vylejeme do hlbšieho vymasteného plechu a pečieme pri teplote 180°C asi 15 minút.

2. Jablká očistíme – zbavíme ich jadrovníka a šupiek, pokrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme 2 dcl vody a cukor, občas premiešame. Hrniec prikryjeme a necháme za občasného miešania 10-15 minút dusiť. Keď sú jablká mäkké, rozmixujeme ich tyčovým mixérom na hladké pyré. V malej miske rozmiešame 1,5 dcl vody s dvomi Zlatými klasmi a prilejeme k jablkám. Miešame, dokým nevznikne hladka hustý krém. Necháme trochu vychladnúť.

Odporúčame prečítať: Jesenná kuchyňa: 3 skvelé recepty z hrozna

jablkový zákusok, jablkový koláč, nedeľný zákusok, sviatočný zákusok, jablkový rez, jesenný zákusok, jesenný koláč
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

3. Ak sa nám cesto pri pečení trochu stiahlo a nedotýka sa kraja plechu, z alobalu vytvoríme ako keby opornú stenu, aby nám jablkový krém nevytekal. Krém nemôžeme nechať chladnúť veľmi dlho, po chvíľke ho teda vylejeme na cesto, zarovnáme ku krajom a necháme vychladnúť.

Odporúčame prečítať: Recept na Krehký jablkový koláč so smotanou

jablkový zákusok, jablkový koláč, nedeľný zákusok, sviatočný zákusok, jablkový rez, jesenný zákusok, jesenný koláč
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

4. Polevu si pripravíme z tmavej čokolády a smotany na šľahanie. Čokoládu nakrájame na malé kúsky, dáme do misky a zalejeme smotanou. Zohrejeme v mikrovlnnej rúre a poriadne premiešame, pridáme maslo a znovu premiešame, až kým nedostaneme lesklú hustú polevu. Ak sa vám nedarí čokoládu rozpustiť, môžete použiť aj vodný kúpeľ. Necháme poriadne stuhnúť, najlepšie aspoň dve hodiny v chladničke.

Odporúčame: Zdravý recept: Čokoládový koláč z mandľovej múky

jablkový zákusok, jablkový koláč, nedeľný zákusok, sviatočný zákusok, jablkový rez, jesenný zákusok, jesenný koláč
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

Dúfam, že ste to čakanie vydržali a už si pochutnávate na výbornom jablkovom zákusku. Jeho príprava je síce trošku časovo náročnejšia, ale tá delikátna chuť za to určite stojí. Prajem vám dobrú chuť, veríme, že kombinácia chutí jablka a čokolády si vás získa!

Odporúčame: 10 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš – TOP tipy na zdravé snacky

chutný koláč
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

Tipy na sladké jesenné recepty z jabĺk:

Článok aktualizovaný 15.9.2024

Aktualizovaný článok: 15.09.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

07.11.2016 07:31

vyzerá a iste chutí úžasne :-) ďakujeme za super tipy

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

07.11.2016 08:57

predvčerom som taký robila :) vynikajúci je

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.11.2016 13:22

...podobný robievame už dlhé roky ale my najprv do hlbokého plechu, ktorý je vyložený alobalom dáme nastrúhané ochutené jablká, hneď na to vylejeme vymiešané cesto a dáme piecť. Po upečení a vychladnutí zákusok preklopíme priložením druhého plytkého plechu, alobal dáme dolu a polejeme čokoládovou polevou. Tento jablkový zákusok je u nás favorit číslo 1.

Vaše meno:

Nikuš Zelinková

Nikuš Zelinková

07.11.2016 19:01

Tak tento recept isto vyskúšam :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

09.11.2016 16:44

jednoduchý a je fajn.

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 12:51

Vyzerá naozaj lákavo :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:17

parádny

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:17

oskúšam

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:17

výborný musí byť

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

01.01.2017 21:46

jednoduchý a dobrý

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

03.01.2017 19:10

Vyzerá súper,určite vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.