Kedy zberať tekvice? TOTO je JASNÝ SIGNÁL, že je plod zrelý!

Kedy zberať tekvice

Tekvice sú symbolom jesene a neodmysliteľne patria k tomuto ročnému obdobiu, a to nielen ako dekorácia, ale aj ako zdravá a výživná potravina. Tieto plody sú plné vitamínov, minerálov a vlákniny, čo z nich robí ideálnu súčasť zdravého jedálnička. Okrem toho sú tekvice všestranné v kuchyni – môžete ich piecť, variť, pripraviť z nich polievky, omáčky alebo dokonca sladké dezerty.

Mnohí záhradkári sa tešia na jeseň, keď môžu zberať vlastnoručne vypestované tekvice zo svojich záhonov. Pestovanie tekvíc nie je náročné, vyžaduje len dostatok slnka a priestoru, preto sa stávajú obľúbenou plodinou v záhradách po celom svete. Zber týchto plodov je vrcholom celosezónnej práce, keď sa dočkajú plodov, ktoré môžu skladovať počas celej zimy.

Jeseň je obdobím zberu tekvíc a práve v tomto čase sú tekvice pripravené na oberanie. Väčšina druhov tekvíc dozrieva v septembri a októbri, kedy sú plody plné živín a majú pevnú šupku. Tekvice by sa mali zbierať pred prvým mrazom, aby sa zabránilo ich poškodeniu chladom. Správne načasovanie zberu je kľúčové pre ich dlhú skladovateľnosť a kvalitu.

Dôležitosť správneho načasovania zberu tekvíc spočíva v tom, že ak sa plody oberú príliš skoro, môžu byť nedozreté a mať nižší obsah živín. Naopak, ak zostanú na rastline príliš dlho, môžu sa stať prezretými a stratiť na kvalite. 

V nasledujúcich odsekoch vám poradíme, ako rozpoznať správny čas na zber tekvíc z rastlín a aké kroky podniknúť pre ich uskladnenie. Na základe niekoľkých jednoduchých rád budete vedieť, kedy a ako správne zozbierať svoje tekvice, aby ste z nich mali čo najväčší úžitok.

Odporúčame: Zamilujete sa! Dokonalý recept na pečenú mrkvu s medom a balsamicom

tekvice v záhrade
Depositphotos

Ako zistiť, že je čas obrať tekvice?

Ideálny čas na zber tekvíc je zvyčajne na jeseň, od septembra do októbra, pred prvým mrazom. Ako ale rozpoznať, že je už skutočne čas odtrhnutia? Najjednoduchšie je skontrolovať stopku. Ak má tekvica zaschnutú a zdrevnatelú stopku aspoň v dĺžke 5 cm, je akurát zrelá a môžete ju odtrhnúť. Stonku zrežte tak, aby zaschnutý kúsok stopky na plode zostal. Tým sa predĺži skladovateľnosť.

Orientovať sa okrem stopky možno aj farbou plodu. Zrelá tekvica by mala byť krásne vyfarbená, jej šupka má mať sýtu a výraznú farbu. Po poklepaní si môžete vypočuť dutý zvuk. 

TIP: Ak si nie ste stále úplne istí, nie je problém ponechať tekvicu na záhone pre istotu o trošku dlhšie, kým stopka dobre nezaschne. V takomto prípade ale dávajte pozor na to, aby neprišli prízemné mrazy, ktoré plodom neprospejú. 

Tipy, ako skladovať tekvice dlhú dobu:

  • Nechajte tekvice vysušiť (vytvrdnúť): Po zbere nechajte tekvice niekoľko dní dozrieť na suchom, teplom a dobre vetranom mieste. Tento proces pomôže vytvrdiť ich šupku, čo predĺži ich skladovateľnosť. Ideálna teplota na tento proces je okolo 20 – 25 °C.
  • Vyberte správne miesto na skladovanie: Tekvice skladujte na suchom a chladnom mieste, kde teplota neklesá pod 10 °C, ale nie je vyššia ako 15 °C. Skvelými miestami môžu byť pivnice, sklady alebo chladné komory, ktoré majú dobré vetranie.
  • Umiestnite tekvice na podložku: Pri skladovaní nedávajte tekvice priamo na zem. Najlepšie je použiť drevené alebo plastové palety či dosky, ktoré zabezpečia cirkuláciu vzduchu okolo plodov. Tekvice by sa nemali dotýkať navzájom, aby ste zabránili šíreniu prípadnej hniloby.
  • Kontrolujte stav tekvíc pravidelne: Počas skladovania pravidelne kontrolujte tekvice, či sa neobjavujú známky hniloby, plesne alebo poškodenia. Ak nájdete poškodenú tekvicu, okamžite ju odstráňte, aby ste predišli kontaminácii ostatných.
  • Správne skladujte rôzne druhy tekvíc: Niektoré druhy tekvíc, ako napríklad hokkaido, majú dlhšiu skladovateľnosť (až 6 mesiacov), zatiaľ čo iné, ako letné tekvice, je lepšie skonzumovať v priebehu 1-2 mesiacov. Uistite sa, že poznáte typ tekvice, ktorú skladujete, aby ste vedeli, ako dlho ju môžete uchovať.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE