Kaki alebo hurmikaki – exotická pochúťka na lepšie trávenie aj proti rakovine

účinky hurmikaki

Hurmikaki je pochúťka, ktorú môžeme zaradiť medzi exotické ovocie disponujúce aj niečím viac, ako len zaujímavou chuťou. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, z ktorých môžeme ťažiť úplne všetci. Sezóna tohto ovocia, ktoré svojím vzhľadom pripomína paradajku, začína s prvým jesenným mrazom. 

Odkiaľ pochádza hurmikaki? Aké sú účinky tohto zdravého ovocia? Ako jesť kaki alebo ako použiť hurmikaki v receptoch? Aký je obsah vitamínov a ďalších dôležitých látok? Viac v článku!

Odkiaľ pochádza hurmikaki?

Hurmikaki, ale stretnúť sa môžete aj s názvami ako kaki, tomel japonský či hurma, k nám prišlo zo strednej a západnej Číny, avšak v súčasnosti sa pestuje takmer všade, respektíve hlavne v subtropických a polotropických oblastiach. Kaki predstavuje plod stromu známeho pod vedeckým názvom Diosporys kaki (ebenovník rajčiakový), ktorý vyrastá do výšky 3 – 15 metrov.

Odporúčame: Psychologický test: Spôsob, akým prekrižuješ prsty, o tebe veľa napovie

čo kaki obsahuje
Shutterstock®

Hurmikaki na zdravie

Hurmikaki predstavuje vitamínovú bombu, ktorá má po dozretí veľmi zaujímavú chuť –pripomína spojenie jablka, melóna a marhúľ. V tomto prípade však platí, že nie každé hurmikaki je konzumné. Pri výbere toho správneho je potrebné prihliadať na jeho zrelosť. 

Ak je kaki tvrdé, jeho chuť je horkastá a trpká, čo spôsobuje vysoký obsah tanínov. V obchode preto siahajte skôr po mäkšom ovocí, pretože jeho chuť je sladšia a vy si ho vychutnáte plnými dúškami. Poprípade kaki nechajte pred konzumáciou dozrieť.

Kaki môžete samé o sebe konzumovať v surovom stave, samozrejme, po jeho dozretí, alebo si ho môžete pridať do smoothie, do jogurtu či ovsenej kaše. Ale možno zaujímavejšia v tomto prípade bude chuť likéru alebo vína, ktoré sa z tohto ovocie vyrába. Poprípade vyskúšajte jesenné recepty s hurmikaki, ktorým kaki dodá znamenitú chuť. Odporúčame tiež ochutnať chia puding s exotickým ovocím alebo chutnú štrúdľu či muffiny.

Odporúčame: Vyskúšaj halloweenske hadie tyčinky – dokonalý recept pre malých i veľkých

čo to je hurmikaki
Shutterstock®

Nutričné benefity hurmikaki – obsahuje antioxidanty, vitamín A aj céčko

Oranžové alebo červenohnedé plody stromu ebenovníka rajčiakového sú vo svojej domovskej krajine obľúbené hlavne pre svoju sladkú a jedinečnú chuť. Zaujímavý je fakt, že kaki patrí medzi potraviny s nízkou energetickou hodnotou a dokonca na 100 gramov obsahuje len 74 kalórií, vďaka čomu je ho vhodné zaradiť aj do diétneho jedálnička.

Odborníci uvádzajú, že toto malé (5 – 8 cm) ovocie obsahuje značný podiel vitamínov skupiny B (riboflavín, niacín...), vitamín C a najmä vitamín A. Dužina, ktorá je konzumná, obsahuje až 80 % vody a zároveň: 

  • veľké množstvo vlákniny, 
  • antioxidantov, 
  • fosforu a magnézia,
  • značný podiel horčíka, mangánu, medi a železa,
  • betakarotén
  • flavonoidy a kyseliny.

Zaujme ťa: Sen všetkých zamestnávateľov: Tu sú najlepší zamestnanci podľa znamenia zverokruhu

prečo jesť hurmikaki
Shutterstock®

Hurmikaki proti rakovine

Už samotná nutričná hodnota tohto ovocia vám napovedá, že je skutočnou vitamínovou bombou, ktorá má priaznivé účinky na náš organizmus. Zo všetkých jeho účinkov v prvom rade spomenieme fakt, že obsiahnuté antioxidanty, flavonoidy, beta-karotén a vitamín C, bojujú s voľnými radikálmi, čím pomáhajú organizmu predchádzať tomu najzákernejšiemu ochoreniu, akým je rakovina.

Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ako sú vitamín C, betakarotén a flavonoidy, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele. Voľné radikály sú spojené s poškodením buniek, ktoré môže prispieť k vzniku rakoviny.

Okrem toho hurmikaki obsahuje vlákninu, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu a pomáha eliminovať škodlivé látky z tela. Pravidelná konzumácia hurmikaki môže preto prispievať k zníženiu rizika vzniku niektorých typov rakoviny, najmä v tráviacom systéme.

Hurmikaki na trávenie a imunitu

Na druhej strane je kaki ideálne ovocie do jesenného nečasu, nakoľko vďaka obsiahnutým vitamínom posilňuje imunitný systém. A rovnako podporuje trávenie, pretože obsahuje 20 % potrebnej dennej dávky vlákniny.

Ak sa pýtate, či je vhodné jesť hurmikaki aj počas tehotenstva, tak odpoveď je jasná – URČITE ÁNO. Kaki obsahuje horčík, ktorý je v období tehotenstva potrebný ako pre plod, tak aj pre budúcu mamičku. Horčík totižto pomáha predchádzať riziku potratu, kŕčom v nohách a predčasnému pôrodu.

Hurmikaki pre zdravé srdce

Hurmikaki je bohaté na vlákninu, antioxidanty a draslík, čo sú látky, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Draslík pomáha regulovať krvný tlak, zatiaľ čo vláknina znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím podporuje zdravé cievy a srdce. Antioxidanty, ako sú vitamín C a beta-karotén, chránia srdce pred poškodením voľnými radikálmi a zápalovými procesmi.

Odporúčame: Spoznajte triky ako na krásne a mlado vyzerajúce ruky aj vo vyššom veku!

ako správne jesť hurmikaki
Shutterstock®

Ako hurmikaki spracovať?

Nedáva vám spávať otázka, ako správne jesť hurmikaki? Ako hurmikaki spracovať? Je to typická otázka pri každom exotickom ovocí, ktoré sa objavuje na pultoch v obchodoch. Niektoré druhy exotického ovocia môžete jesť priamo so šupkou a platí to aj v tomto prípade, avšak samotná šupka môže ovociu pridávať horkastú chuť. 

Ideálne je kaki ošúpať alebo z neho vydlabať dužinu. Jednoducho ovocie naporciujte na mesiačiky a skonzumujte len dužinu. Poprípade si ju vydlabte pomocou lyžičky a vychutnajte si jeho sladkastú orgazmickú chuť.

Výber kaki v obchode

Dôležitejšie však je vedieť si vybrať kaki už v obchode. Ak po nejakom siahnete a je príliš mäkké, je to znakom toho, že je veľmi prezreté. Takéto kaki je určené na priamu konzumáciu a nie na skladovanie. Ak si z obchodu odnesiete ešte tvrdé kaki, pokojne ho nechajte doma pár dní dozrieť, než sa doň zahryznete. Takéto tvrdšie kaki môže mať trpkejšiu chuť, no aj napriek tomu bude exotická. 

Tipy, ako použiť hurmikaki v receptoch: 

  • Kaki smoothie – Kaki môžete pridať do smoothie spolu s banánom, jogurtom a špenátom na osviežujúci a zdravý nápoj.
  • Šalát s kaki – Nakrájajte kaki na plátky a pridajte ho do šalátu s rukolou, kozím syrom a orechmi, aby ste získali sladko-slanú chuťovú kombináciu.
  • Dezerty s kaki – Kaki je skvelé na prípravu jednoduchých dezertov, napríklad ho môžete pridať do ovocného koláča alebo tvarohového krému.
  • Kaki džem – Varte kaki s trochou cukru a citrónovej šťavy na jemný džem, ktorý môžete natrieť na chlieb alebo podávať s palacinkami.
  • Grilované kaki – Skúste kaki grilovať s trochou medu a škorice, čo vytvorí výbornú prílohu k mäsu alebo sladký dezert.

Anketa: Jedli ste už niekedy hurmikaki?

Odpovedalo 2453 ľudí

75%
1%
22%
2%

Aktualizovaný článok: 06.10.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.10.2019 08:06

Chutná vitamínová bomba!

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

21.10.2019 18:58

Už som ochutnala no moc mi nechutí

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.10.2019 19:02

zrovna hurmikaki nemusím, je načase to zmeniť

Vaše meno:

Beata Kolkova

Beata Kolkova

21.10.2019 21:06

Ja ho jem aj so supkou mnam

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

23.10.2019 10:24

Moja sestra Kaki miluje, ja som mu zatiaľ neprišla na chuť, ale kvôli toľkému množstvu vitamínov vyskúšam aspoň pridať do smoothie - ďakujem za tip.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

24.10.2019 22:00

je úžasné ,skvelá chuť

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

20.11.2019 08:37

toto ovocie mám veľmi rada no nie každému chutí

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

14.12.2019 15:27

Kaki máme moc rádi a když ho vidím kupuji ho

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

12.10.2021 08:04

Je vynikajúce, veľmi mi to chutí

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

12.10.2021 08:33

chutnala som, ale neprišla som mu na chuť

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

13.10.2021 12:36

Dcrera zboznuje niky

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

13.10.2021 22:42

Kaki zbožňujem a už som ho aj zazrela v obchode,takže,určite si ho kúpim...mňam.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.