Parazity v ľudskom tele: Máme sa naozaj čoho obávať?

Parazity v ľudskom tele

Zamorenie parazitmi je stále aktuálnou témou, ktorú niektorí zneužívajú na šírenie paniky a iní naopak tvrdia, že parazity sú na ústupe. Je to pravda? S parazitmi sa stretávame už odnepamäti a patria medzi tichých zabijakov, ktorí ničia našu imunitu. 

Vedci v Čechách prišli na to, že sa dajú využiť aj na liečbu niektorých ochorení, ako je napríklad alergia, ale stále je to len v procese výskumu a na reálne výsledky si budeme musieť ešte počkať. Parazity - čo to vlastne je a ako sa ich zbaviť?

Parazity v tele a prítomnosť parazitov

Už ste počuli o tom, že je dobré spolu s domácimi miláčikmi dať odčerviť aj seba? Internet je plný overených rád, vďaka ktorým sa zbavíte parazitov, a to pomocou rôznych detoxikačných kúr. Väčšina našej populácie je vraj zamorená črevnými parazitmi a keďže už vieme, že črevá sú pre nás nesmierne dôležitý orgán, vyvoláva to množstvo otázok. Ako, prečo, kedy, koľko...?

Čísla, ktoré ukazujú na zamorenie, sú však mierne skreslené a týkajú sa hlavne ľudí z málo rozvinutých krajín, kde nemajú dostatočné hygienické návyky. Napriek tomu, výskyt exotických parazitov, ktoré sa môžu k nám dostať a voči ktorým sme bezbranní, stúpa. Čoho sa treba báť, čo to vlastne parazity sú a ako sa zbaviť parazitov? Toto všetko vám ozrejmíme v našom antiparazitárnom článku!

Parazit vs. Hostiteľ

Ako prvé by sme sa mali oboznámiť s dvoma základnými pojmami, a to parazit a hostiteľ. Parazit je ten, čo žije na úkor svojho hostiteľa. Ide teda o vzťah, kedy jeden využíva a škodí tomu druhému. Parazit môže byť na povrchu hostiteľa, ale aj v jeho vnútri. Najčastejšie sa stretávame s vonkajšími, ako sú kliešte alebo vši a menej s vnútornými, ako sú pásomnice alebo hlísty.

Miestom vstupu parazita je najčastejšie tráviaci systém, kam sa môže dostať kontaminovaným jedlom alebo vodou. Po jeho vstupe do tela dochádza k poškodzovaniu steny tráviaceho traktu a práve to je jedným z faktorov, ktorý nám následne zníži obranyschopnosť, a teda imunitu. Ohrození sú preto hlavne ľudia s oslabenou imunitou, napríklad HIV pozitívni, ale aj tí, ktorí trpia cukrovkou, malé deti, starší ľudia a bezdomovci.

Zaujme ťa: Riskuješ slepotu! Pozri, ako si nevedome poškodzujeme zrak

kliešť
Shutterstock®

Ako získať parazita?

Keďže sa blíži leto a prvé zmrzlinárne už zahájili sezónu chladených pochúťok, ohrozuje nás kontaminované jedlo. Ďalej to môže byť kontaminovaná voda z kohútika i z prírodného kúpaliska, nedostatočne tepelne upravené mäso a mäsové výrobky, poštípanie kliešťami alebo komármi, kontaminovaná pôda, nechránený sex s infikovanou osobou, domáci miláčikovia alebo cestovanie v exotických krajinách.

Ako sa voči tomu brániť? V prvom rade je najdôležitejšie dodržiavať hygienu rúk, hlavne pred jedlom a po práci v záhrade. Taktiež sa vyhýbajte konzumácii vody z neznámych zdrojov, kontrolujte potraviny a dbajte na dostatočnú tepelnú úpravu mäsa, hlavne diviny. Nezabúdajte ani na pravidelné veterinárne kontroly a odčervovanie domácich miláčikov.

Ako sa prejavujú parazity v tele?

Parazity sú organizmy, ktoré žijú na úkor iných organizmov a môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Prejavy parazitických infekcií sa môžu výrazne líšiť v závislosti od typu parazita, jeho životného cyklu a lokality, kde sa v tele nachádza. Tu sú niektoré bežné prejavy parazitov v tele:

  1. Tráviace ťažkosti: Mnoho parazitov, ako sú črevné hlísty a prvoky, spôsobuje problémy s trávením, ako sú bolesť brucha, hnačka, zápcha, nadúvanie alebo plynatosť. Môžu tiež spôsobiť zmeny v apetíte – niektorí infikovaní môžu mať zvýšený hlad, zatiaľ čo iní môžu stratiť chuť do jedla.

  2. Únava a slabosť: Parazity môžu spôsobiť únavu a oslabenie organizmu, pretože odoberajú živiny a energiu, ktoré by inak slúžili hostiteľovi. Infikovaní jedinci sa často cítia vyčerpaní, aj keď majú dostatočný príjem potravy.

  3. Kožné problémy: Niektoré parazity môžu ovplyvniť pokožku a spôsobiť alergické reakcie, vyrážky alebo svrbenie. Napríklad blchy alebo svrab sú externé parazity, ktoré spôsobujú kožné ťažkosti.

  4. Problémy so spánkom: Niektoré parazity, ako sú napríklad obťažujúce hmyzové parazity (napríklad pľúca alebo parazity spôsobujúce svrab), môžu narúšať spánkový cyklus, čo vedie k nespavosti a podráždeniu.

  5. Imunitné reakcie: Prítomnosť parazitov v tele môže vyvolať imunitné reakcie, ako sú zvýšené hladiny eosinofilov v krvi, ktoré sa často spájajú s alergiami a parazitickými infekciami.

  6. Zmeny v hmotnosti: Infekcie parazitmi môžu viesť k úbytku hmotnosti, najmä ak parazity narušujú absorpciu živín. Na druhej strane niektoré parazity môžu spôsobiť priberanie na váhe, keďže poškodzujú metabolizmus.

  7. Neurologické symptómy: Niektoré parazity, ako je Toxoplazma gondii, môžu ovplyvniť nervový systém a spôsobiť symptómy, ako sú zmeny nálady, psychózy alebo depresie.

Je dôležité si uvedomiť, že mnohé z týchto príznakov môžu byť spôsobené aj inými zdravotnými problémami. Ak máte podozrenie na parazitickú infekciu, je najlepšie navštíviť lekára, ktorý môže vykonať potrebné testy a stanoviť správnu diagnózu.

Parazity ako hrozba - druhy parazitov

Parazity sú organizmy, ktoré žijú na úkor iných organizmov, nazývaných hostitelia. Môžu spôsobovať rôzne ochorenia a zdravotné problémy a predstavujú významnú hrozbu pre ľudské zdravie, hospodárske zvieratá a ekosystémy. Existuje mnoho rôznych druhov parazitov, pričom každý z nich sa vyznačuje svojimi špecifickými vlastnosťami, životným cyklom a spôsobom prenikania do hostiteľa.

Medzi najznámejšie a najčastejšie parazity patria napríklad voš detská, kliešť obyčajný, zákožka svrabová, blcha ľudská, svalovec stočený, škrkavka psia, jednobunkové parazity, pásomnica dlhá, motolica pečeňová, škrkavka detská, mrľa detská.

Druhy parazitov

  1. Protozoá

    • Tieto jednobunkové organizmy môžu spôsobiť rôzne choroby u ľudí a zvierat. Príklady zahŕňajú:

      • Entamoeba histolytica – spôsobuje amebiózu, infekciu čriev.

      • Plasmodium spp. – spôsobuje maláriu, prenášanú komármi.

      • Giardia intestinalis – vyvoláva giardiózu, črevnú infekciu spôsobenú kontaminovanou vodou.

  2. Helminti (červy)

    • Tieto viackomponentné parazity sa delia do niekoľkých skupín:

      • Nematódy – okrúhle červy, ako sú Ascaris lumbricoides (ľudský okrúhly červ) a Enterobius vermicularis (pinworms).

      • Cestódy – ploché červy, ako sú Taenia saginata (bravčový pásomnica) a Echinococcus granulosus, ktorý spôsobuje echinokokózu.

      • Trematódy – motolice, ako Fasciola hepatica, spôsobujúca fasciolózu.

  3. Ektoparazity

    • Tieto parazity žijú na povrchu hostiteľa a môžu spôsobiť rôzne kožné ochorenia alebo prenášať iné infekčné ochorenia. Príklady zahŕňajú:

      • Kliešte – prenášajú ochorenia, ako je lymská borelióza.

      • Vši – spôsobujú svrbenie a dermatitídu, prenášajú aj niektoré infekcie.

      • Blchy – tiež prenášajú choroby a spôsobujú alergické reakcie.

Hrozby parazitov

Parazity predstavujú hrozbu pre zdravie rôznymi spôsobmi, vrátane:

  • Zdravotných problémov: Mnohé parazitické infekcie môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, ako sú anémia, poruchy trávenia a imunitné poruchy.

  • Ekonomických strát: Parazity postihujú hospodárske zvieratá, čo vedie k zníženiu produkcie mlieka, mäsa a iných produktov.

  • Prenos infekcií: Niektoré parazity sú prenášačmi iných ochorení, čím zvyšujú riziko šírenia infekcií v populáciách.

Parazity sú vážnou hrozbou, ktorá ovplyvňuje nielen jednotlivcov, ale aj verejné zdravie a hospodárstvo. Prevencia a správna liečba parazitických infekcií je nesmierne dôležitá pre ochranu zdravia a pohodu spoločnosti. Dôležité je tiež zvýšiť povedomie o týchto organizmoch a funkciách, ktoré zohrávajú v ekológii a choroboplodnosti.

Odporúčame: Ako vybrať kliešťa? Na točenie proti smeru hodinových ručičiek zabudnite - následky môžu byť hrozivé!

črevné parazity
Shutterstock®

Toto sú príznaky

  • Únava
  • Bolesti brucha
  • Nadúvanie
  • Hnačka (niekedy striedajúca sa so zápchou)
  • Nechutenstvo
  • Vracanie
  • Pomalé pribúdanie váhy u detí
  • Rôzne alergické prejavy

Obvyklý prenos parazitov a choroby zapríčinené parazitmi

Parazity sú organizmy, ktoré žijú na alebo v hostiteľoch a získavajú od nich živiny, pričom samotnému hostiteľovi môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy. Prenos parazitov sa môže uskutočňovať rôznymi spôsobmi:

  1. Fekálno-orálny prenos: Tento spôsob je najbežnejší pre gastrointestinálne parazity, ako sú črevné červy (napríklad Ascaris lumbricoides). K infekcii môže dôjsť, keď sa hostiteľ kontaminuje potravinami alebo vodou, ktoré sú znečistené vajíčkami týchto parazitov.

  2. Pokožkový kontakt: Niektoré parazity, ako sú svrab alebo pedikulóza (vši), sa prenášajú priamym kontaktom pokožky so zasiahnutou osobou alebo prostredníctvom kontaminovaných predmetov, ako sú oblečenie alebo posteľná bielizeň.

  3. Kusnutie hmyzom: Rôzne parazity, ako sú komáre, kliešte alebo muchy, prenášajú patogény prostredníctvom svojich uhryznutí. Príklady zahŕňajú maláriu (vyvolanú parazitmi rodu Plasmodium) a lymskú boreliózu (spôsobenú baktériami prenášanými kliešťami).

  4. Sprostredkované prenosom zvierat: Niektoré parazity, ako sú toxoplazmóza (Toxoplasma gondii), sa môžu prenášať zo zvierat na ľudí, často prostredníctvom kontaktu s kontaminovanými výkalmi domácich zvierat alebo konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mäsa.

Choroby zapríčinené parazitmi

Existuje široké spektrum chorôb spôsobených parazitmi, pričom niektoré z nich môžu mať vážne následky na zdravie. Medzi najznámejšie patrí:

  1. Malária: Vyvolaná parazitmi rodu Plasmodium, prenášanými uhryznutím infikovaných komárov. Príznaky zahŕňajú horúčku, zimnicu, bolestí hlavy a únavu. Bez liečby môže malária viesť k vážnym komplikáciám a smrti.

  2. Giardióza: Infekcia parazitom Giardia intestinalis, ktorá sa často prenáša cez kontaminovanú vodu. Môže spôsobovať hnačku, bolesti brucha a nevoľnosť.

  3. Toxoplazmóza: Infekcia spôsobená Toxoplasma gondii. Tento parazit je často prenášaný domácimi mačkami a môže byť nebezpečný pre tehotné ženy a osoby s oslabeným imunitným systémom.

  4. Trichomoniáza: Sexuálne prenosná infekcia spôsobená parazitom Trichomonas vaginalis, ktorá môže viesť k zápalu a nepríjemnostiam v genitálnej oblasti.

  5. Bilharzióza (schistosomóza): Vyvolaná črevnými červami rodu Schistosoma, ktoré sa prenášajú cez kontaminovanú vodu. Infekcia postihuje najmä močový a črevný trakt a môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.

Prevencia prenosu parazitov spočíva v dodržiavaní hygienických zásad, správnom zaobchádzaní s potravinami a vodou, a v ochrane pred uhryznutím hmyzom. Dôležité je tiež udržiavať čistotu prostredia a byť obozretný pri kontakte so zvieratami. Ak sa objavia príznaky spojené s parazitárnymi infekciami, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc a podstúpiť potrebné vyšetrenia a liečbu.

Pozri tiež: Vieš, čo všetko signalizuje zvýšená telesná teplota?

zoonóza
Shutterstock

Najčastejšie ochorenia

Trichomonas vaginalis je parazit, ktorý spôsobuje problémy hlavne u žien a zaraďuje sa medzi pôvodcov sexuálne prenosných ochorení. Prejavuje sa žltozeleným výtokom, močovými ťažkosťami, bolesťami v oblasti panvy.

Väčšina vonkajších parazitov (ektoparazity) sa usídľuje na menej viditeľných miestach, ako sú slabiny, podpazušie, prsia alebo tam, kde je jemnejšia koža, ako je miesto medzi prstami alebo predlaktie. Najčastejším prejavom je svrbenie, hlavne v noci a prítomné sú aj rôzne kožné prejavy. Typický zástupca u nás je Sarcoptes scabiei, ktorý spôsobuje svrab.

Malária patrí medzi najvážnejšie ochorenia, spôsobené parazitom, ktorý sa do ľudského tela dostane cez komára. Štípanec od komára v exotických krajinách, hlavne v Afrike, dokáže v tele vyvolať horúčku a triašku, kŕče a mnohé vážne poškodenia orgánov. Vo väčšine prípadov ide o smrteľnú nákazu, pretože liek, ktorý bol kedysi účinný, dnes už nezaberá, kvôli získanej odolnosti parazita.

Pedikulóza patrí k najbežnejším ochoreniam, vyvolaným parazitmi. Vyvoláva ju voš detská, ktorá je populárna hlavne v školských zariadeniach, kde sa veľmi ľahko šíri. Väčšinou nejde o nebezpečné ochorenie, vo veľmi vzácnych prípadoch môže predstavovať pre deti hrozbu. Zato neustále svrbenie hlavy je nepríjemné až až. Naproti tomu prevencia voči všiam je mimoriadne zložitá, keďže dieťa, ktoré sa nakazí v škole alebo škôlke, je potencionálnym zdrojom nákazy pre rodinu.

Neprehliadnite: Tieto fantastické krémové špagety s cuketou musíš vyskúšať!

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia pred parazitmi

Prevencia pred parazitmi je veľmi dôležitá, pretože parazity môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy nielen u ľudí, ale aj u domácich zvierat. Tu je niekoľko tipov a odporúčaní, ktoré môžu pomôcť minimalizovať riziko nákazy parazitmi:

1. Osobná hygiena

  • Umývanie rúk: Dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou, najmä po použití toalety a pred jedlom, je kľúčové v prevencii mnohých ochorení vrátane tých spôsobených parazitmi.

  • Zamedzenie styku s kontaminovanými povrchmi: Snažte sa vyhnúť kontaktu s miestami, kde by mohli byť parazity (napr. verejné toalety, staré budovy).

2. Hygiene potravín

  • Dôkladné umývanie ovocia a zeleniny: Pred konzumáciou dôkladne umyte všetky potraviny, aby ste odstránili možné parazity a ich vajíčka.

  • Správna teplota varenia: Dôkladne varte mäso a ryby, aby ste zničili potenciálnych parazitov.

3. Starostlivosť o domáce zvieratá

  • Pravidelné veterinárne prehliadky: Zabezpečte, aby vaše domáce zvieratá pravidelne absolvovali kontroly a odčervenie.

  • Hygiena prostredia: Udržujte svoje domáce prostredie čisté a upratané. Zametajte a umývajte miesta, kde sa zvieratá pohybujú.

4. Zabezpečenie prostredia

  • Zamedzenie komárom a kliešťom: Používajte repelenty a ochranné oblečenie, najmä v oblastiach, kde sú známe prenosné choroby.

  • Údržba záhrad a okolia: Odstráňte stojatú vodu a udržiavajte trávnik a okolie bez buriny, aby ste znížili riziko výskytu hmyzu.

5. Vzdelávanie a informovanosť

  • Informácie o parazitoch: Poznajte typy parazitov, ktoré môžu ohroziť vás a vaše domáce zvieratá. Vzdelanie o prevencii a symptómoch nákazy môže pomôcť pri včasnej diagnostike a liečbe.

  • Zdravotné osvetové programy: Zúčastňujte sa vzdelávacích aktivít a seminárov o prevencii parazitárnych ochorení.

Prevencia pred parazitmi je proaktívny prístup, ktorý môže ušetriť množstvo problémov. Dodržiavanie týchto zásad môže výrazne znížiť riziko infekcií a udržať vás a vaše domáce zvieratá zdravými.

Aké sú závery? Zamorenie parazitmi je, narozdiel od minulých rokov, naozaj na ústupe. Stúpa však výskyt parazitov z exotických krajín, v dôsledku častej migrácie ľudí a voči týmto sme zatiaľ bezradní, i keď percento výskytu je stále nízke.

Aby ste sa vyhli nákaze počas dovolenky alebo práce v záhrade či počas maznania s domácim miláčikom, kontrolujte, čo jete a pijete a dodržiavajte hygienu!

Neprehliadni: Čo spôsobuje svrbenie bradaviek? Pozor, môže to byť nebezpečné!

Aktualizované na 04.08.2024

Anketa: S ktorým parazitom ste sa stretli?

Odpovedalo 72 ľudí

6%
69%
18%
7%
4 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.04.2018 18:04

Hygiena je prvoradá, no nie vždy vystačí.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

21.04.2018 23:15

Bŕŕŕŕŕ,až ma striaslo,teraz sa budem báť,dať si moju obľúbenú zmrzlinu

Vaše meno:

Lenka Krakovska

Lenka Krakovska

27.04.2018 08:28

Zmrzlinu si davam len v preverenych prevadzkach, verim, ze moja oblubena pochutka ma nesklame

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.09.2018 20:57

Skvelé a zaujímavé čítanie hygiena a prevencia nadovšetko

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE