Jeseň je už v plnom prúde a teploty sú zo dňa na deň nižšie. Jeden deň prší, potom fúka, raz za čas vyjde slnko, a nakoniec je opäť zima.
Takéto striedanie počasia dokáže človeka potrápiť. Veľakrát sa ani ľudia s dostatočnou imunitou nevyhnú nachladnutiu či nádche. Snáď ešte nepríjemnejšie je, keď sa objaví kašeľ.
Mnohí majú potom namierené rovno do lekárne, kde si zaobstarajú rôzne sirupy či kvapky. Pritom všetko potrebné nájdete v pohodlí domova a boj proti kašľu vyhráte aj bez liekov. Prinášame vám množstvo tradičných i menej tradičných tipov na prírodnú liečbu nepríjemného kašľa.
Ktorí prírodní bojovníci proti kašľu sú najlepší?
1. Cibuľa
Ak hovoríme o domácej liečbe kašľa, nedá sa nezačať pri cibuli. Z tej sa dá totiž pripraviť veľmi účinný, no mnohými nenávidený cibuľový čaj. Ten dokáže človeku nielen uľaviť od kašľa, ale pomáha aj pri prechladnutí, zápale priedušiek či chrípke. Na prípravu cibuľového čaju budete potrebovať pol kila cibule a tri litre vody.
Všetky cibule ošúpte, prekrojte na 4 časti a vhoďte do hrnca s vodou. Tú následne nechajte zovrieť. Čaj varte, až kým sa približne polovica vody neodparí. Po dovarení ho nechajte vychladnúť, sceďte a pite dvakrát denne. Pri varení cibuľového čaju sa odporúča na zlepšenie chuti použiť napríklad klinčeky, zázvor či škoricu. Rovnako si ho pred konzumáciou môžete dochutiť medom a citrónom.
Pozri aj: Kvalitná pedikúra v pohodlí domova za málo peňazí. Vieme ako na to!
2. Cesnak
Tradičným domácim bojovníkom proti nachladnutiu a hlavne kašľu je popri cibuli aj cesnak. Ten má skvelé antibiotické a antibakteriálne účinky a schopnosť prečisťovať dýchacie cesty od hlienov. Na domáci liek proti kašľu budete potrebovať 3 až 5 strúčikov cesnaku a 4 čajové lyžičky medu. Cesnak ošúpte, najemno pomliaždite a vložte do šálky. Počkajte pár minút, aby sa z neho uvoľnili dôležité látky. Potom ho rozmiešajte s medom. Počas dňa konzumujte štvrtinu lyžičky tejto kašičky minimálne raz za hodinu.
3. Bobkový list
Menej tradičným pomocníkom proti kašľu je bobkový list. Z neho sa dá pripraviť výborný sirup, ktorý je skvelý najmä na suchý kašeľ. Budete naň potrebovať približne 4 dcl vody, 6 bobkových listov, šťavu z jedného citróna a 6 polievkových lyžíc hnedého cukru. Priveďte vodu do varu, pridajte bobkové listy a v zakrytom hrnci ich na miernom ohni varte 10 minút. Potom odvar odstavte, sceďte a nechajte vychladnúť. Pridajte šťavu z citróna a cukor. Na začiatku môžete sirup po lyžičke konzumovať vždy, keď vás chytí záchvat kašľa. Neskôr stačí jedna lyžička trikrát denne.
4. Tymian
Dalo by sa povedať, že v prírode existuje rastlinka snáď na všetky zdravotné ťažkosti. Kašeľ nie je výnimkou. Uľaviť vám od neho pomôže tymian, bylinka, ktorá sa často používa ako korenina. Pripraviť si z neho však môžete i sirup na odstránenie hlienov. Do hrnca nalejte 3 dcl vody, pridajte 2 hrnčeky kryštálového cukru a priveďte do varu. Následne nechajte variť odkryté ešte 20 minút. Potom odstavte, do zmesi vysypte 1 balíček tymianu a nechajte do vychladnutia lúhovať. Po scedení užívajte po jednej čajovej lyžičke trikrát denne.
5. Med
Med sa v ľudovej medicíne využíval na liečbu kašľa, bolesti hrdla a prechladnutia už od nepamäti. Ak vás trápi nepríjemný kašeľ, vyskúšajte si pripraviť medový sirup. Potrebujete 4 polievkové lyžice medu, šťavu z jedného citróna a 1 čajovú lyžičku kokosového oleja. Všetky ingrediencie dôkladne zamiešajte a zmes uskladnite v menšej nádobke. Užívajte dve lyžičky trikrát denne až do zlepšenia stavu.
6. Mrkva
Kašľa, a najmä hlienov, vás zbaví aj mrkva. Na prípravu účinného mrkvového sirupu budete potrebovať 0,5 kg mrkvy, 4 lyžice medu a vodu. Mrkvu si najskôr očistite a nakrájajte na menšie kúsky. V hrnci ju celú zalejte vodou a uvarte domäkka. Sceďte a vývar si ponechajte. Uvarenú mrkvu rozmixujte na pyré. Do vývaru pridajte 4 lyžičky medu, a potom i pyré z mrkvy. Dobre premiešajte a skladujte na chladnom mieste či v chladničke. Užívajte tri až päťkrát denne po lyžičke.
7. Karamel
Na záver máme pre vás trochu netradičný tip. Karamelový čaj je veľmi účinný na kašeľ, zápal priedušiek i pľúc. Hoci sa pri jeho príprave používa cibuľa, chutí skvelo a obľúbia si ho aj deti. Najprv v hrnci skaramelizujte 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru. Keď cukor zhnedne a vytvorí sa karamel, zalejte ho litrom studenej vody a miešajte, kým sa nerozpustí. Potom pridajte prekrojenú cibuľu so šupkou a varte ďalších 15 minút. Po vybraní cibule je čaj pripravený na podávanie.
Odporúčame: Čo sú adaptogény? Aký majú vplyv na naše zdravie? Toto ťa dostane!