Čo vám ako prvé napadne, keď sa povie makový a orechový závin? Prenesie vás to v myšlienkach na vidiek k vašej babičke, ktorá ho vedela pripraviť vždy najlepšie? Alebo to je kakao, ktoré je k nemu ako stvorené? Jednoducho povedané, ide o poctivý kysnutý domáci zákusok, ktorý chutí skvelo v každom ročnom období, vo všedný aj sviatočný deň!
Ak si radi pochutnávate na tradičných zákuskoch a hlavne tých domácich a slovenských, tak si poďte spolu s nami pochutnať na tejto klasike, ktorú si môžete pripraviť aj počas Silvestra na silvestrovskú párty. Uvidíte, po tejto pochúťke sa len zapráši a jej chuť ocenia všetci vaši hostia.
Vyskúšaj: RECEPT: Bruschetta s olivovou nátierkou, šunkou a olivami
Na cesto budete potrebovať:
- 600 g hladkej múky
- 10 g čerstvého droždia
- 250 g masla
- 1 celé vajíčko + 2 žĺtka
- 1 žĺtko na potretie
- trocha smotany na šľahanie
Najprv si pripravte veľkú misu, do ktorej si preosejete múku. Do preosiatej múky pridajte rozmrvené droždie, pridajte ostatné suroviny a spracujte cesto. Do cesta pridajte len toľko smotany, aby sa dalo cesto ľahko a dobre spracovať. Pripravené cesto rozdeľte na štyri časti a každú časť vyvaľkajte a naplňte plnkami.
Na makovú plnku si pripravte:
- 300 g mletého maku
- 300 g kryštálového cukru
- 200 ml horúcej vody
Na orechovú plnku si pripravte:
- 300 g mletých orechov
- 300 g kryštálového cukru
- 200 ml horúceho mlieka
Plnku si vytvoríte veľmi jednoducho – pri makovej plnke zmiešajte mak s cukrom a zalejte horúcou vodou. Všetko spolu poriadne premiešajte a nechajte vychladnúť. V prípade orechovej plnky postupujte úplne rovnako.
Vychladnuté plnky si rozdeľte na dve polovice (každú) a naneste na vyvaľkané cesto. Cesto následne zrolujte a nechajte nakysnúť a odstáť približne 4 až 5 hodín. Po uplynutí tejto doby vytvorené záviny potrite vyšľahaným žĺtkom, uložte na papierom vystlaný plech a nechajte piecť približne 15 minút pri teplote 200 °C. Po štvrťhodine znížte teplotu na 180 °C a pečte ešte približne 25 minút.
Po dopečení nechajte záviny vychladnúť. Po vychladnutí podávajte s kakaom, čajom alebo ku kávičke.
Prajeme vám dobrú chuť!