Tekvica, známa aj ako jesenná kráľovná zeleniny, patrí medzi najobľúbenejšie ingrediencie v kuchyni počas chladnejších mesiacov. Jej univerzálnosť a bohatstvo vitamínov a minerálov z nej robí ideálnu surovinu pre prípravu rôznych jedál. Tekvicu môžete využiť v polievkach, pyré, pečených pokrmoch, omáčkach, šalátoch či dokonca v dezertoch, ako sú koláče a muffiny. Vďaka jemnej chuti sa hodí na sladké aj slané kombinácie a ponúka širokú škálu možností v kuchyni.
V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako pripraviť fantastické cestoviny s tekvicovou omáčkou, ktoré osviežia váš jedálny lístok krásnymi farbami a lahodnou chuťou. Táto hustá krémová omáčka z tekvice chutí aj vyzerá perfektne!
Tekvicová omáčka na cestoviny – ingrediencie:
- 100 g gazdovskej slaniny Mecom
- 200 g tekvice hokkaido
- 200 g cestovín tagliatelle
- 100 ml smotany na varenie (môže byť aj rastlinná smotana na varenie)
- 80 ml zeleninového vývaru
- ½ cibule
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
- sušené oregano
- olej
- petržlenová vňať
Odporúčame prečítať: Recept: Syrovo-šunkové guľky
Lucia HausknechtováOdporúčame prečítať: Recept: Šunkové slimáky
Lucia HausknechtováZdravé cestoviny a krémová tekvicová omáčka:
Základom tekvicovej omáčky je tekvica hokkaido, ktorú umyjeme, nakrájame na mesiačiky a dáme na 30 minút piecť do rúry pri 170 stupňoch. Potom ju necháme vychladiť, dužinu oddelíme od šupky a rozmixujeme na kašu (tekvicové pyré).
Cibuľu a cesnak pokrájame na drobno a opražíme do zlatista na panvici. Potom pridáme tekvicovú kašu, korenie, soľ, čerstvú vňať, zeleninový vývar a smotanu na varenie. Všetko spolu varíme približne 5 minút.
Medzitým uvaríme v osolenej vode cestoviny. Po uvarení ich zmiešame s tekvicovou omáčkou a na záver primiešame opečenú gazdovskú slaninu. Pre zmenu chuti môže prísť navrch parmezán či iný syr. Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Recept: Vianočná hríbová polievka
Lucia HausknechtováOdporúčame prečítať: Recept: Cibuľový koláč so šunkou
Lucia HausknechtováĎalšie recepty s tekvicou:
- Domáce tekvicové nápoje
- Polievka z maslovej tekvice
- Sýta tekvicová polievka
- Zdravá tekvicová štrúdľa
- Krémová fazuľovo-tekvicová polievka
- Tekvicové krokety
- Tekvicové lievance
- Tekvicové osie hniezda
Článok aktualizovaný 23.9.2024
Aktualizovaný článok: 23.09.2024