Huby sú skvelým prírastkom do jedálnička, pretože sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, ako sú vitamín D a selén, ktoré podporujú imunitný systém. Obsahujú nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, čo pomáha pri udržiavaní zdravej hmotnosti a trávenia. Navyše, obsahujú antioxidanty, ktoré chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi.
V kuchyni sa dajú huby využiť na rôzne spôsoby - môžu byť pridané do polievok a omáčok, kde dodávajú bohatú chuť a textúru. Môžu sa tiež grilovať alebo piecť, čím sa stávajú skvelou prílohou alebo hlavným jedlom. V sušenej forme sú ideálne na prípravu chutných vývarov alebo ako prídavok do rizota.
Dobrou voľbou je aj hubová polievka, ktorá je nielen chutná, ale aj výživná a zahreje vás počas chladných dní. Každá skúsená kuchárka si teraz povie: Čo už len môže byť na hubovej polievke? Veď to nie je žiadna veda! Ak však patríte k tým, ktoré s varením ešte len začínajú alebo ste sa jednoducho k takejto polievke ešte doposiaľ nedostali, teraz je skvelá príležitosť to vyskúšať. Toto je tá najlepšia a najtradičnejšia (a zároveň najjednoduchšia) hubová polievka pod slnkom!
Čerstvé aj sušené huby
Huby sa dajú spracovávať rôznymi spôsobmi, vrátane sušenia, čo z nich robí výborný doplnok do jedál. Sušené huby sú ideálne na prípravu chutných vývarov a omáčok, pretože majú intenzívnu chuť a dlhú trvanlivosť. Máte aj vy zásoby sušených húb? Dobre pre vás! Na druhej strane, čerstvé huby sa dajú skvelo využiť v rôznych receptoch, napríklad na prípravu polievok, šalátov alebo rizota.
Dobrou voľbou je aj hubová polievka, ktorá je nielen chutná, ale aj výživná. V tomto článku si pripravíme jednoduchý recept na lahodnú hubovú polievku, ktorá vás zahreje a poteší vaše chuťové poháriky. Je u vás hubová polievka obľúbená? Túto musíte skúsiť!
Zaujme ťa: Hubárska sezóna začína: Zisti, ako spracovať a uskladniť huby!
Najlepšia hubová polievka – ingrediencie:
- 1,5 kg čerstvých húb*
- 2 cibule
- mrkva
- petržlen
- kaleráb
- soľ, celé čierne korenie,
- mletá paprika, rasca,
- olej (alebo bravčová masť),
- petržlenová vňať
*Odporúčame použiť hríby, masliaky, kuriatka alebo kozáky, ideálna je však zmes húb. Ak nemáte k dispozícii čerstvé huby, použiť môžete aj zamrazené.
Rýchla hubová polievka – postup prípravy:
Nadrobno nakrájanú cibuľu opečte na oleji alebo na masti, pridajte na plátky nakrájané huby a nechajte ich dusiť, podliate troškou vody. K mäkkým hubám pridajte soľ, celé čierne korenie, lyžičku rasce a lyžičku mletej červenej papriky, očistenú a pokrájanú mrkvu, petržlen a kaleráb. Pridajte približne dva litre vody a nechajte variť. Polievka by mala byť skôr hustejšia, podľa toho prípadne dolievajte vodu, ak sa bude príliš vyparovať.
Tesne pred dovarením pridajte aj asi za lyžicu posekanej petržlenovej vňate. Neprežeňte to s ochutením polievky, aby sa čo najviac zachovala hubová chuť. Pri servírovaní si vrch polievky ešte posypte čerstvou petržlenovou vňaťou, čo bude tá pravá čerešnička na torte. Dobrú hubovú chuť!
Bude sa ti páčiť: RECEPT: Zeleninové rizoto so šunkou
Extra TIP: Vynikajúca hubová polievka na kyslo
- 300 g čerstvých húb (šampiňóny, hlivy alebo lesné huby)
- 1 šálka sušených húb
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru (alebo kurací vývar)
- 200 ml kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 2 polievkové lyžice octu
- 2 polievkové lyžice masla
- soľ, korenie podľa chuti
- majoránka a kôpor na dochutenie
- trocha citrónovej šťavy (voliteľné)
POSTUP: Sušené huby namočíme do horúcej vody na 20 minút, potom scedíme a vodu odložíme. Čerstvé huby očistíme a nakrájame. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame. V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme cibuľu a smažíme do zlatista. Pridáme cesnak a krátko orestujeme.
Pridáme čerstvé a namočené huby, smažíme 5 minút. Pridáme mrkvu a zemiaky, chvíľu smažíme, potom prilejeme vývar a vodu z húb. Varíme 15-20 minút. Smotanu zmiešame s múkou a pomaly pridáme do polievky za stáleho miešania.
Pridáme ocot a dochutíme soľou, korením, majoránkou a kôprom. Podávame horúce, ozdobené kôprom alebo petržlenovou vňaťou. Výborne sa hodí s čerstvým chlebom.
Ďalšie recepty z húb:
- Grilované huby portobello
- Recept na polievku z húb kulajdu
- Recepty na hubové raňajky
- Talianske hubové rizoto
- Hubové fašírky
- Hlivové rizoto
- Hubová omáčka na cestoviny
- Hubové pochúťky
- Domáca krémová hubová polievka
Článok aktualizovaný 30.6.2024
Aktualizovaný článok: 30.06.2024