Najlepšie cibuľové chutney (čatní), ktoré musíš ochutnať

Cibuľa je kráľovnou kuchyne a cesnak je jej pobočníkom. V podstate môžeme povedať, že tieto dve potraviny sú základom každej kuchyne. Totižto, na nich sa najlepšie vytvára základ pre akýkoľvek pokrm. 

Stačí si orestovať cibuľu alebo pripraviť pečenú cibuľu, pridať nakrájané mäso, a potom už len pridávať správne koreniny a bylinky – rýchly obed je na stole v priebehu niekoľkých chvíľ. A čo cesnak? Fantastický je pečený cesnak, ktorý má množstvo pozitívnych vplyvov na ľudský organizmus. Dokonca môže byť základom pre cesnakovú nátierku.

Síce sú základom kuchyne, no mnohí im na chuť neprišli. Cesnak, ale aj cibuľa majú špecifickú chuť a arómu, ktorá dokáže odradiť od ich konzumácie. Avšak, cibuľové čatní vás svojou chuťou rozhodne dokáže opantať.

Táto cibuľová marmeláda, ako čatní mnohí označujú, pri príprave stráca výraznú cibuľovú chuť a arómu. V podstate si vychutnávate niečo sladké, o čom by ste ani nepovedali, že je pripravené z cibule. Vyskúšajte tento recept na cibuľové chutney a rozhodne to neoľutujete.

Na cibuľové čatní potrebujeme:

  • 500 g červenej cibule
  • 25 ml olivového oleja
  • 50 ml balzamikového octu
  • 50 ml červeného vína
  • 80 g medu (možno použiť trstinový cukor)
  • soľ, korenie a chilli papričky (pre pikantnejšiu verziu)

Vyskúšaj aj: Čokoládové muffiny z cukety, vďaka ktorej budú šťavnaté a vláčne

cibuľové čatní

Zdroj: Depositphotos

Postup na domáce cibuľové chutney:

  1. Cibuľu si očistíte a nakrájame na kolieska alebo pol mesiačiky.
  2. Na hlbokej panvici si rozpálime olivový olej.
  3. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľové krúžky. Restujeme približne 5 minút alebo dovtedy, kým cibuľa nestmavne. Dávajte však pozor, aby sa vám nepripálila, inak by mohla byť horká.
  4. K cibuli pridáme med, trošku soli, mletého čierneho korenia a čili. Hodia sa však aj bylinky – najmä tymian. Nevynechajte ani balsamico ocot (balzamikový ocot) a červené víno.
  5. Cibuľu dusíme na miernom ohni približne 25 až 30 minút. Za ten čas sa zredukuje aj červené víno a cibuľka krásne skaramelizuje.
  6. Tymian z cibuľového čatní vyberieme a samotné čatní podávame alebo skladujete v chladničke v sklenenom uzatvárateľnom pohári (v zaváraninovej fľaši).

Tip: Cibuľové chutney môžete podávať ako prílohu, resp. ozdobu na pokrmy s mäsom. Pokojne si ho však dajte aj na hrianku s kúskom prosciutta a syra. Alebo hrianku natrite paštétou a pridajte navrch domáce cibuľové čatní – tej chuti viac neodoláte.

Recept na obložené bagetky s cibuľovým chutney

Ingrediencie:

  • bageta

  • maslo
  • cibuľové chutney
  • sušené paradajky
  • feta syr
  • prosciutto
  • čerstvé bylinky

Postup: Bagetky si nakrájame a opečieme dozlatista na rozpálenom masle. Na bagetku natrieme cibuľobé chutney a pridáme kúsok prosciutta, sušenej paradajky a syru feta. Môžeme posypať čerstvými bylinkami. Tieto bagetky sú skvelým pohostením pre návštevu alebo na domácu oslavu.

Aktualizované na 02. 11. 2023 

5 komentárov
Simona Káčerová

Simona Káčerová

10.11.2022 17:24

Hm, to znie fajn. Určite vyskúšam.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

10.11.2022 18:55

Robievam a pridávám ešte hrušky, cigy a brusnice

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

10.11.2022 18:55

Oprava figy

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

14.11.2022 17:51

a to som si myslela, že zo zaváraním som toho roku už skončila

Vaše meno:

Alena Havranová

Alena Havranová

01.12.2022 10:03

V zahraničí mi čatní veľmi zachutilo. Super, že som objavila tento recept a môžem skúsiť jeho prípravu doma.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE