Máte chuť na zdravú čokoládu? Raw čokoláda je považovaná za skutočný liek. Je plná enzýmov, antioxidantov, minerálov, vitamínov a jej nutričnú hodnotu si môžete ďalej obohatiť pridaním orieškov alebo sušeného ovocia.
Jej samotná výroba vôbec nie je zložitá a máte pri nej možnosť experimentovať s raw výrobkami.
Po tom, ako si vyrobíte svoju vlastnú raw čokoládu, nebudete mať viac chuť kupovať jej masovo vyrábané náhrady.
Odporúčame prečítať: Je čokoláda zdravá? 8 dôvodov, prečo ju jesť
Základné suroviny na prípravu tmavej raw čokolády:
1. Kakaové maslo
Kakaové maslo je prírodný tuk vyrobený z kakaových bôbov. Spolu s kokosovým olejom sú považované za najlepšiu výživu a ochranu pokožky pred UV žiarením. Rozpúšťa sa až pri vyššej teplote, preto, aby sa predišlo príliš zbytočnému zohrievaniu, sa odporúča maslo pred rozpúšťaním nastrúhať.
2. Kakaová hmota
Inak označovaná ako 100 % čokoláda, je vyrábaná z celých kakaových bôbov a obsahuje 53 % kakaového masla. Kakaová hmota by mala byť vyrobená z nepražených kakaových bôbov, aby si zachovala zdraviu prospešné látky ako antioxidanty, vitamíny a minerály.
Odporúčame prečítať: Recepty pre štíhlu líniu: Lahodné chia pudingy III
3. Nepražené kakao
Je jednou z najzdravších potravín s vysokou antioxidačnou kapacitou. Produkty z pravého nepraženého kakaa sú bohatým zdrojom betakaroténov, železa, bielkovín, omega-3 kyselín, vápnika, zinku, medi, draslíka, síry a horčíka, ktoré podporujú činnosť srdca, nervového systému a znižujú hodnotu ,,zlého" cholesterolu v tele.
4. Kokosový olej
Kokosový olej má mimoriadne účinky na zdravie a využíva sa nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike. Je veľmi ľahko stráviteľný, má antibakteriálne a protiplesňové účinky. Obsiahnuté mastné kyseliny urýchľujú chudnutie, hojenie a zvyšujú energetický metabolizmus buniek.
Odporúčame prečítať: Koláč bez múky? Vyskúšajte lahodný mrkvovo-makový dezert
5. Prírodné sladidlá a doplňujúce ingrediencie
Sladidlá pri výrobe raw čokolády treba použiť také, ktoré neprešli tepelnou úpravou, a tým pádom si zachovali všetky zdraviu prospešné látky. Zaraďujeme medzi ne pravý včelí med, javorový, agávový sirup, kokosový cukor alebo napríklad aj stéviu. Za najvhodnejšie sladidlo, ktoré dodá čokoláde príjemnú chuť, je považovaný agávový sirup. Na osladenie nám pritom stačí iba malé množstvo tohto sirupu, približne 2 lyžičky na 150 gramov čokolády.
Ďalšie potrebné ingrediencie sú kvalitná soľ a pravá vanilka. Soľ zintenzívňuje čokoládovú chuť, zatiaľ čo vanilka jej dodáva jemný vanilkový nádych. Najvhodnejšia je himalájska soľ a najkvalitnejšia vanilka má pôvod z Papui Novej Guinei alebo Madagaskaru.
Odporúčame prečítať: Ako často je vhodné sprchovať sa?
Recept: 100% horká raw čokoláda
Ingrediencie na 200 gramov čokolády:
- 100 gramov kakaovej hmoty
- 50 gramov kakaového masla
- 3 lyžice kakaového prášku
- 2 lyžice agávového sirupu
- 1/2 lyžičky vyškrabaného vanilkového lusku alebo vanilkového extraktu
- štipka himalájskej soli
Príchute čokolády:
Do čokolády si môžeme vmiešať odporúčané kombinácie ako: škorica a sušené pomarančová kôra, sušené maliny a makadamiové orechy, pistácie a sušené brusnice, sušené jahody a mandle. Avšak kombinácia, ktorú si vytvoríte, je len na vás.
Odporúčame prečítať: Ako naviesť vašu polovičku na zdravší životný štýl
Recept: Raw čokoláda z kokosového oleja
Ingrediencie na 200 gramov čokolády:
- 130 gramov kakaového prášku
- 80 gramov kokosového oleja (olej nahrádza kakaové maslo)
- 5 kvapiek stévie
- 1/2 lyžičky vyškrabaného vanilkového lusku alebo vanilkového extraktu
- štipka himalájskej soli
Príchute čokolády:
Do čokolády si môžeme vmiešať odporúčané kombinácie ako: matcha čaj a sušená citrónová kôra, zázvor a sušené jablko, sušený kokos a čerešne.
Odporúčame prečítať: Dajte zbohom opuchnutým očiam a kruhom pod očami
Všeobecný postup výroby kvalitnej raw čokolády
Kakaové maslo a hmotu nastrúhame na jemno, vložíme misky a rozpustíme za stáleho miešania nad hrncom s vodou (voda v hrnci nesmie vrieť a teplota presiahnuť 42° C). Kokosový olej pridávame až na záver, keďže sa veľmi rýchlo topí. Tuhé ingrediencie odstavíme a vmiešame do nich kakaový prášok, sladidlo, vanilku a soľ.
Miešame tak, aby sme dosiahli čo najhladšiu konzistenciu čokolády (môžeme použiť aj mixér, mixujeme cca 10 sekúnd). Zmes schladíme preliatím do sklenenej misky a miešame niekoľko sekúnd, aby trochu vychladla. Následne opätovne zvýšime jej teplotu, buď ju vrátime nad hrniec s horúcou vodou, alebo je premixujeme mixérom po dobu 5 sekúnd.
Odporúčame prečítať: Delikatesa - chrumkavé čokoládové suflé s horúcimi jahodami
Príchute čokolády
Do čokolády si na záver môžeme pridať aj ďalšie ingrediencie, ako napríklad rôzne druhy orieškov (mandle, vlašské, makadamiové orechy, pistácie...), sušeného ovocia (brusnice, maliny, čerešne, citrón, kustovnica..), strúhaný kokos, škoricu, zázvor, kávový extrakt a mnohé ďalšie. Namiešanie ingrediencií je už na vašom uvážení a chuti.
Postup:
Príchute vmiešame priamo do čokolády, alebo čokoládu najskôr nalejeme do vopred umytých a dobre vysušených silikónových foriem a až potom ju posypeme ingredienciami. Silikónové formy dáme stuhnúť do chladničky alebo mrazničky, kde ich aj uchovávame. Ak nemáme k dispozícii silikónové formy, môžeme hrubšiu vrstvu čokolády naliať na pripravenú podložku s papierom na pečenie a následne posypať orieškami a ovocím. Nezabúdajte, že fantázii sa medze nekladú a je rad na vás, aby ste sa stali ,,Charliem" a vytvorili si vlastnú továreň na čokoládu.
Odporúčame prečítať: Ako urýchliť rast vlasov
Podeľte sa v komentároch aj s ďalšími čitateľmi, ktoré kombinácie ingrediencií a prípadné ,,vylepšováky" ste zvolili pri výrobe vašej čokolády. Želáme vám dobrú chuť!
thinkstockphotos.com