Tekvica hokkaido a jej liečivé účinky – prečo ju pridať do jedálnička?

Máte radi tekvice? Hokkaido patrí k chutným, zdravým a na použitie všestranným druhom tekvíc, ktoré sa oplatí zahrnúť do svojho jedálnička. Tieto tekvičky sú neoceniteľným pomocníkom pre naše zdravie. Majú nízku kalorickú hodnotu, no sú bohaté na rôzne živiny. 

Tekvica hokkaido je príťažlivá už len svojím vzhľadom. Jej veselá oranžová farba a menší takmer „halloweensky“ vzhľad raz-dva v obchode pritiahnu našu pozornosť. Nepatrí ani k cenovým extrémom, takže z času na čas si jej kúpu môže dovoliť naozaj každý. Už len preto, že sa z nej dá pripraviť kompletné menu, od chuťoviek, cez polievku, hlavné jedlo, až po dezert, či dokonca nápoj!

Ako dokáže tekvica hokkaido prospieť nášmu zdraviu? Koľko zdraviu prospešných látok obsahuje? AKé vitamíny a minerály ukrýva? Musí sa tekvica hokkaido šúpať? A pre koho je táto tekvica prospešná najviac? Zistite viac v článku!

Odporúčame prečítať: TOP recepty na domáce raw tyčinky – skvelá desiata či olovrant

tekvice
Depositphotos

Nutričné hodnoty – hokkaido ako vitamínová bomba 

Má maslovú chuť a obsahuje samé dobré látky pre telo. Nájdeme v nej hneď niekoľko vitamínov, ako A, B, C, E, K, ďalej kyselinu listovú, pantoténovú, omega-3 a omega-6 mastné nenasýtené kyseliny, betakarotén, ale tiež železo, vlákninu, horčík, sodík, zinok, bielkoviny, draslík, sodík.

Je bohatá na vlákninu, ktorá prospieva črevám. Približne 100 gramov hokkaido obsahuje okolo 36 kalórií. Hokkaido je taktiež významným zdrojom antioxidantov (má antioxidačné účinky), dokonca je odporúčaná aj pre svoje protirakovinové účinky. 

Chráni bunky pred škodlivými voľnými radikálmi, a podľa niektorých zdrojov tiež zabraňuje nádorovému bujneniu. Má tak obrovský prínos v zdravej výžive. 

Odporúčame prečítať: Vytláčanie čiernych bodiek je stále hitom. Tieto videá videli milióny!

hokkaido účinky
Depositphotos

Aké má hokkaido priaznivé účinky na naše telo?

Tekvica hokkaido pôsobí aj ako prevencia proti ochoreniam obličiek, kardiovaskulárnych problémov (znižuje krvný tlak a taktiež vysokú hladinu cholesterolu), či ochoreniam močových ciest. 

Pomáha prečisťovať organizmus, určite tieto účinky využijete v rámci detoxikácie. Z tela tiež odvádza prebytočnú vodu a tak dopomáha aj k štíhlejšej línii. Upravuje stolicu a celkovo podporuje tráviaci systém.

Vďaka tomu, že obsahu rôzne vitamíny a minerálne látky, je prospešná pre zdravé oči i zdravú pokožku či zdravé srdce.

Kto by mal využiť pozitívne účinky tejto tekvice?

Tekvica hokkaido je mimoriadne vhodná pre tehotné ženy (nielen pre jej obsah kyseliny listovej), ale vďaka bohatému zdroju vitamínov, minerálov a živín prispieva k správnemu vývinu dieťatka. 

Hokkaido môžu spokojne zjesť aj tí, ktorí sú na bezlepkovej diéte. Odporúča sa tiež pri liečení kožných ochorení, či hojení rán. A keď na vás zasadne melanchólia či smútok, môžete ju využiť aj ako antidepresívum, a to nielen kvôli už spomínanej veselej nálade. Je vhodná pre deti aj staršie osoby. 

Odporúčame prečítať: Zdravé hranolky ľahko a rýchlo – takto pripravené ich budeš zbožňovať

pečené hokkaido
Depositphotos

Ako spracovať a konzumovať tekvicu hokkaido?

Veľmi jednoducho. Táto tekvička sa konzumuje aj so šupkami, stačí ju dôkladne umyť, rozrezať a odstrániť časť so semienkami. Jesť môžete túto tekvicu aj surovú, dá sa ale aj upiecť, udusiť či ugrilovať. Vynikajúca je len tak s pečivom, prípadne ako krémová polievka. Pečená tekvica je vhodná napríklad ako príloha. 

Domáca hokkaido polievka – TOP hokkaidový recept

Aké recepty s touto tekvicou máte najradšej? Ak s tekvicou hokkaido len začínate, isto odporúčame krémovú tekvicovú polievku, ktorá je hotová raz-dva a je chuťovo fantastická. 

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica hokkaido

  • 1 veľká cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)

  • soľ a mleté čierne korenie

  • 1 dl smotany 

  • bylinky ako tymian alebo rozmarín 

  • muškátový oriešok 

POSTUP: Tekvicu umyte, rozkrojte, vydlabte a nakrájajte. Na oleji opražte cibuľu s cesnakom, pridajte tekvicu a krátko restujte. Zalejte vývarom. Varíme, kým tekvica nie je mäkká. Polievku rozmixujte na hladko a dochuťte soľou, korením a smotanou. Podávajte teplú s obľúbenými bylinkami alebo semienkami (pridajte napr. doma pripravené tekvicové semienka).

Ďalšie tekvicové recepty:

 Článok aktualizovaný 15.5.2024

Aktualizovaný článok: 15.05.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Erika Špacírová

Erika Špacírová

29.12.2015 20:53

polievka alebo pečené :) mňam

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

02.09.2017 13:30

Tekvicu nemusím

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

24.09.2017 13:34

Tekvice pestujem a milujem.Su nielen zdrave ale aj velmi chutne.Samozrejme spravne pripravene a dochutene

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

04.11.2021 18:16

Ešte som ju nemala možnosť ochutnať ani :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.