Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Plytvanie jedlom je niekedy úplne zbytočné. Varenie v štýle „čo dom dal“ vám dokáže ušetriť nemalé peniaze. Oceníte to najmä vtedy, keď sa rozhodnete naozaj šetriť, pretože ste si vysnili trochu náročnejší finančný cieľ. A pritom stačí naozaj tak málo, jednoducho ak to preženiete pri varení jedla a navaríte toho priveľa zo zvyškov môžete pokojne vyčarovať nové chutné jedlo.

 

Najčastejšie nám ostáva v chladničke príloha, či už k mäskám, alebo rybe. A teda najčastejšie by sme sa mali popasovať so zemiakmi, ryžou, zvyšnými cestovinami, ale trebárs tiež s niekoľko dňovým chlebom. 

 

Odporúčame prečítať: Najzdravšie prímorské ingrediencie v kuchyni

Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Zdroj: Shutterstock®

Začnime od pečiva

 

Staršie pečivo má hneď niekoľko možností využitia. Stvrdnuté rožky napríklad narežte na kolieska a dajte zamraziť. Keď sa v budúcnosti rozhodnete robiť žemľovku, základnú surovinu budete mať po ruke – stačí len rozmraziť. Z pár dňového  chlebíka budete mať skvelú večeru, alebo raňajky. Rozbite jedno dve vajíčka a prichystajte chlebík vo vajíčku.

 

Ak zatúžite po niečom diétnejšom, urobte si hrianky, stačí chlebík opiecť na panvici. Tu už môžete opäť variovať, hrianky napríklad posypte syrom, urobte si k nim šalát zo zvyšnej zeleniny, alebo ich dajte zapiecť do rúry s kolieskom paradajky, plátkom šunky, syrom... Čo vám len napadne. Starší chlebík je vhodný aj na „výrobu“ krutónov do polievky, zapiecť v rúre ho môžete aj na štýl pizze – postačia vám k tomu ingrediencie, ktoré na pizzi máte najradšej plus pizza korenie. Toasty sú ideálne dokonca aj na sladký spôsob – francúzske toasty, na ešte teplé hrianky roztopte maslo a pocukrujte. 

 

Odporúčame prečítať: Zaujímavé fakty o káve + recept na biofrapučíno

Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Zdroj: Shutterstock®

Nedojedená ryža

 

Zo zvyšnej ryže môžete vyčariť taktiež viaceré jedlá. Keď jej je menej, urobte si paradajkovú polievku (alebo inú zeleninovú) a už uvarenú ryžu jednoducho do nej pridajte. Ak jej máte o čosi viac urobte si rizoto – nemusí byť vôbec tradičné, pridajte k ryži všetko, čo sa vám zvýšilo a na čo máte chuť – zvyšky kuracieho mäska z kuracej polievky, zeleninu, kúsok slaniny, šunku, alebo šampiňóny. Podobne môžete využiť aj zvyšky cestovín. 

 

Odporúčame prečítať: Bývate často unavená? Dôvod vás možno prekvapí

Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Zdroj: Shutterstock®

Zostali nám zemiaky

 

Zo zvyšných zemiakov môžete „čarovať“ ešte viac. Varené zemiaky niekedy stačí popražiť na cibuľke a servírovať napríklad s kyslým mliekom. Sýte, chutné jedlo našich starých rodičov, dnes už miestami zabudnuté. Časť zemiakov môžete použiť aj  pri príprave omelety, alebo si z nich vyrobte placky, lokše, či posúchy. Zvyšky sú vhodné aj na francúzske zemiaky, či zemiakové taštičky. Zmiešajte ich s múkou, vajíčkom a vyracujte cesto. Z nich si vytvarujte taštičky, ktoré naplňte napríklad slaným syrom a špenátom, alebo ovocím, či džemom a už len uvarte vo vriacej vode.

 

Odporúčame prečítať: Recept na domáce špenátové pesto

 

 

Máte obľúbený recept „zo zvyškov jedla“?

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

13 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

08.09.2015 18:23

u nás sa tiež nič nevyhadzuje, všetky zvyšky sa využijú

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

08.09.2015 18:56

aj ja sa snažím doma použiť všetky "zvyšky" a niekedy z toho vzniknú naozaj skvelé chute :-)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

08.09.2015 21:01

taky využívám a nevyhazuji nic, ale některé rady jsou fajn

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

08.09.2015 21:05

jedlo sa veru nevyhadzuje to by bola škoda

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 18:33

Ja nevyhadzujem zvyšky,lebo varím radšej menej ako viac.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 19:40

Mnohé domácnosti toho dosť vyhadzujú a pritom treba troch fantázie.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

06.12.2015 22:01

Aj ja sa snazim vyuzit vsetko co dom - ci chladnicka dala. Bola som k tomu vedena uz od rodicov. Ved na com sa najviac da usetrit - na jedle.

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

02.03.2016 16:38

Presne takto to robíme i my :)

Vaše meno:

Júlia

Júlia

02.03.2016 19:16

presne takto to robíme doma :) z chleba krutóniky, z ryže rizoto a varené zemiaky troška osmahnuté, hneď chutia lepšie :)

Vaše meno:

Anna K

Anna K

02.03.2016 23:27

Tiež sa snažím využiť všetko čo sa dá, aby som toľko neplytvala potravinami, lebo všetko stojí dosť peňazí.

Vaše meno:

Gabriela Horváthová

Gabriela Horváthová

04.03.2016 19:34

super :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

15.05.2016 17:23

v dnešnej dobe je hriech vyhadzovať

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

26.05.2016 21:04

U nás sa málinko vyhadzujeva spotrebujeme všetko a varím menej aj to mám dvoch psíkov a kurky

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.